Κυριακή 17 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η εμπειρία δείχνει ότι όλες οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν αποδειχθεί... «άνθρακες ο θησαυρός»

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου

Eurokinissi

Καλό θα ήταν εδώ να θυμηθούμε την εμπειρία - η οποία είναι πλούσια - των προηγούμενων Εξεταστικών. Καταρχάς, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - και θα θυμίσω ότι είναι η δεύτερη φορά, γιατί είχε φέρει πρόταση, τη στιγμή που διαπραγματευόταν με την τρόικα, για τη συγκρότηση Εξεταστικής για τα μνημόνια, το 1ο και το 2ο, που αυτή έμεινε στα αζήτητα, διέκοψε τις λειτουργίες της - όταν πιέζονται και κυρίως τις παραμονές που πρόκειται να επιβάλουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, επιχειρούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, να αλλάξουν την ημερήσια διάταξη των πολιτικών εξελίξεων, να αποπροσανατολίσουν το λαό, διαμορφώνοντας ένα έδαφος, για να κλιμακωθεί μια άσφαιρη αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για ζητήματα που αφορούν υπαρκτά σκάνδαλα, για ζητήματα διαφθοράς, φέρνοντας προτάσεις Εξεταστικών Επιτροπών.

Ομως, και τι άλλο δείχνει η εμπειρία από τις τόσες Εξεταστικές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί τις τελευταίες δεκαετίες; Αυτή η εμπειρία δείχνει ότι όλες αυτές οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν είναι τίποτα άλλο παρά «άνθρακες ο θησαυρός». Ποτέ δεν έλαμψε η αλήθεια, ποτέ δεν έγινε αυτό που ήταν η αγαπημένη σας έκφραση, «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο», αλλά, αντίθετα, η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή παραμένουν, δεν αντιμετωπίστηκαν. Βεβαίως, εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, γιατί ακριβώς είναι σύμφυτη με την ίδια τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, η οποία θα γιγαντώνεται όσο αυτό το σύστημα έχει ξεπεράσει πλέον τα ιστορικά του όρια.

Σήμερα, τι επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα από τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής; Επιδιώκει ακριβώς να συσκοτίσει το χαρακτήρα της συζήτησης που έχει με τους εταίρους της, με το κουαρτέτο, να τραβήξει την προσοχή του λαού από τα πολύ σκληρά μέτρα που διαπραγματεύεται και σκέφτεται να υλοποιήσει στο πλαίσιο της εφαρμογής του 3ου μνημονίου.

Αντί, λοιπόν, να γίνεται συζήτηση για τα συγκεκριμένα ζητήματα, επιχειρεί να αλλάξει τα θέματα της συζήτησης. Ομως, και εδώ θέλει ακριβώς να μην αναδειχθεί η ίδια η ουσία, η πολιτική των κομμάτων που διαχειρίζονται το καπιταλιστικό σύστημα και τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που διαμορφώνουν σχέσεις διαπλοκής και διασύνδεσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και το μεγάλο κεφάλαιο.

Επιχειρεί να συσκοτίσει το γεγονός ότι καθημερινά, διαχρονικά παραβιάζεται κάθε έννοια αντικειμενικής ενημέρωσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - ιδιωτικά αλλά και κρατικά - γιατί ακριβώς εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αναπαράγουν αυτά τα συμφέροντα και τόσο τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και τα ιδιωτικά συκοφαντούν συστηματικά οποιαδήποτε λογική διευκολύνει τη ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρεί να συσκοτίσει και το ρόλο των τραπεζών. Πρόκειται για τράπεζες οι οποίες στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν με πακτωλό δισεκατομμυρίων, που φορτώθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού, και θα τις πληρώσει μέσα από τη φορολογία, για να μπορέσει να υπάρξει η ανασυγκρότηση των τραπεζών. Να συσκοτίσει το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα τα υπολόγισε στα 100 δισεκατομμύρια. Με διάφορες μετρήσεις - αναλύσεις που υπάρχουν, απ' αυτά, τα 60 δισεκατομμύρια είναι «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τα 12 δισεκατομμύρια τα οφείλουν οκτακόσιοι πολύ μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα υπόλοιπα 30 άλλες έξι χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις. Δηλαδή, 40 δισεκατομμύρια οφείλονται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Και είναι «κόκκινα» δάνεια αυτά.

Αλήθεια, γιατί δεν εξετάζουμε και αυτά τα 40 δισεκατομμύρια, τα οποία δόθηκαν σε αυτούς τους πολύ μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, αν τηρήθηκε η νομιμότητα και αν τηρήθηκαν και οι τραπεζικές διαδικασίες για την παραχώρηση των συγκεκριμένων δανείων και απλώς και μόνο στο όνομα των εντυπώσεων περιορίζουμε το ζήτημα της εξέτασης στη χρηματοδότηση των κομμάτων και στη χρηματοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης;

Επίσης, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα από αυτήν την πρόταση και στην αιτιολογική έκθεση την οποία καταθέτει η κυβέρνηση, προσπαθεί να αντιστρέψει την ίδια την πραγματικότητα. Κοιτάξτε, για την επίθεση - την κλιμάκωση της επίθεσης - που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πριν από τα μνημόνια, η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός, δεν φταίει το καπιταλιστικό σύστημα, δεν φταίει η καπιταλιστική κρίση. Φταίνε η μη ορθή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι σχέσεις διαπλοκής τις οποίες είχε με τα κόμματα της αστικής τάξης που διαχειρίστηκαν το σύστημα για λογαριασμό της αστικής τάξης, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Φταίνε οι σχέσεις τις οποίες έχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτά, δηλαδή, πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ο ελληνικός λαός δέχεται μία σφοδρότατη ολομέτωπη επίθεση στο σύνολο των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών του δικαιωμάτων όλα αυτά τα χρόνια, στο όνομα της θωράκισης του καπιταλιστικού συστήματος, για να μπορέσει πολύ πιο γρήγορα να αντεπεξέλθει την καπιταλιστική κρίση και, ταυτόχρονα, να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, που σημαίνει πρακτικά ότι οι θυσίες που κάνουν σήμερα ο ελληνικός λαός και η εργατική τάξη δεν έχουν ημερομηνία λήξης, γιατί ακριβώς το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας δεν έχει ημερομηνία λήξης για το καπιταλιστικό σύστημα και τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Εμείς το λέμε καθαρά ότι, ως ΚΚΕ, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα απ' αυτή τη συζήτηση. Αλλωστε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι το μοναδικό κόμμα που την όποια μικρή δανειοδότηση αναγκάστηκε να πάρει από τις τράπεζες, για να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες, την έχει καλύψει στο πολλαπλάσιο της αξίας της, από εμπράγματες προσημειώσεις πρώτου βαθμού. Κανένα άλλο κόμμα δεν το έχει κάνει αυτό και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχουμε απολύτως τίποτα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org