Κυριακή 17 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σημαντική ταξική αναμέτρηση η 48ωρη γενική απεργία

Πείρα από τη μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις για την επιτυχία της, παλεύοντας με τις δυσκολίες αλλά και αξιοποιώντας τις δυνατότητες

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Η 48ωρη γενική απεργία που έχουν αποφασίσει τα συνδικάτα με αιχμή το Ασφαλιστικό, δεν είναι «περίπατος», ούτε βέβαια γίνεται για την «τιμή των όπλων». Είναι συνέχεια των μαζικών αγώνων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με κορύφωση την απεργιακή κινητοποίηση στις 4 Φλεβάρη. Είναι ταυτόχρονα μια εφ' όλης της ύλης ταξική αναμέτρηση με το κεφάλαιο, την πολιτική και τα κόμματά του, αφού για τα δικά του συμφέροντα η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να φέρει στη Βουλή τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη δράση των ταξικών δυνάμεων αυτή την περίοδο φανερώνουν τις δυσκολίες που συναντούν στην οργάνωση της απεργίας, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι να μπουν στη μάχη. Φανερώνει, επίσης, τη λύσσα με την οποία η εργοδοσία προσπαθεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων, αξιοποιώντας γι' αυτό και τις δυνάμεις της στα σωματεία, με το βλέμμα στραμμένο στη 48ωρη απεργία, αλλά και πολύ πιο πέρα απ' αυτήν.

Αγωνιστικές διαθέσεις και φόβος

Τη βδομάδα που μας πέρασε, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών περιόδευσε σε εργοστάσια των νομών Πρέβεζας, Αρτας και Ιωαννίνων. Στη διάρκεια της περιοδείας, η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε περισσότερους από δέκα χώρους και μίλησε σε 400 και πλέον εργαζόμενους.

Συζήτησε μαζί τους τα ιδιαίτερα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς και την ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες για οργάνωση και συμμετοχή στην απεργία, με δεδομένο ότι η επίθεση της εργοδοσίας οξύνεται, παράλληλα με τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Σε μια από τις επιχειρήσεις του κλάδου η Ομοσπονδία βρέθηκε για πρώτη φορά και πέτυχε να μιλήσει σε όλο το προσωπικό της βάρδιας. Σε καλό κλίμα έγινε η συζήτηση και σε εργοστάσιο παραγωγής αλλαντικών, όπου το σωματείο των εργαζομένων εγγράφεται στη διασπαστική Ομοσπονδία Βιομηχανικών Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων (ΟΒΕΣ).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, από τους εργαζόμενους φαίνεται να κατανοείται ότι τα μέτρα που έρχονται είναι «λεπίδι» για τα δικαιώματά τους. Η ανησυχία για τα χειρότερα που έρχονται συνυπάρχει με το φόβο, τον οποίο η εργοδοσία καλλιεργεί με διάφορα φανερά και κρυφά μέσα. Για παράδειγμα, από την περιοδεία σε συγκεκριμένη επιχείρηση, προέκυψε η πρόθεση της εργοδοσίας να προχωρήσει άμεσα σε νέες μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Αυτός ο φόβος πρέπει να σπάσει τις επόμενες μέρες, να υποχωρήσει, κάτω από το βάρος της ανάγκης οι εργαζόμενοι να μην αφήσουν την κυβέρνηση να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς κόστος. Η αναμέτρηση με το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς είναι όρος βασικός για την επιτυχία της απεργίας.

Εμποδίζουν την Ομοσπονδία

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η στάση της εργοδοσίας απέναντι στην ταξική Ομοσπονδία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στην περιοχή των Ιωαννίνων, απ' όπου απολύθηκε στο παρελθόν ένα μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, με διάφορες προφάσεις, η διοίκηση δεν επέτρεψε στους συνδικαλιστές να μιλήσουν στους εργαζόμενους.

Στο πλευρό της εργοδοσίας βρέθηκε το επιχειρησιακό σωματείο, το οποίο απάντησε στην Ομοσπονδία ότι αν αυτή είναι η απόφαση της διοίκησης, το σωματείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα! Είναι φανερό ότι με τέτοιες πλειοψηφίες στα σωματεία, ανεβαίνει ακόμα περισσότερο ο πήχης της ουσιαστικής δουλειάς που πρέπει να γίνει από τις ταξικές δυνάμεις για την οργάνωση της απεργίας.

Στο τέλος, η εργοδοσία ενημέρωσε την Ομοσπονδία ότι την άλλη βδομάδα θα δεχτεί κλιμάκιό της στο εργοστάσιο, όχι όμως για να μιλήσει στους εργαζόμενους, αλλά για συνάντηση με τα στελέχη! Χαρακτηριστικό των εμποδίων που προσπαθεί να βάλει η εργοδοσία στην επαφή των εργαζομένων με την ταξική συνδικαλιστική τους οργάνωση, είναι και το γεγονός ότι σε μεγάλο πτηνοτροφείο η διοίκηση έδιωξε νωρίτερα την πρωινή βάρδια και καθυστέρησε την είσοδο των συνδικαλιστών, για να μιλήσουν με λιγότερο κόσμο.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η εργοδοσία δεν παίρνει αψήφιστα τη 48ωρη απεργία και επιστρατεύει κάθε μέσο για να εμποδίσει την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Εργοδοσία - κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, φοβούνται την επιτυχία της απεργίας. Χρειάζεται, επομένως, σχεδιασμένα και επίμονα να δυναμώσει τις επόμενες μέρες η οργανωτική και διαφωτιστική δουλειά από την πλευρά των σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Μαζική συνέλευση στα Πρακτορεία

Τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας στο «Αργος» να επιβάλλει μειώσεις 12% στους μισθούς, αξιοποιεί η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, για να οργανώσει καλύτερα τη 48ωρη γενική απεργία στα Πρακτορεία Τύπου και να καλλιεργήσει αγωνιστικό κλίμα στους χώρους δουλειάς. Η συμμετοχή των εργαζομένων στα Πρακτορεία «Αργος» και «Ευρώπη» ήταν μαζική στη στάση εργασίας που έγινε την Πέμπτη και στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε.

Ενδεικτικό των διαθέσεων των εργαζομένων να αγωνιστούν για να μπλοκάρουν τις μειώσεις στους μισθούς, είναι το γεγονός ότι αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία (140 ψήφοι υπέρ, μόλις 6 κατά και ένα άκυρο), σε μυστική ψηφοφορία, να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ του ταξικού τους σωματείου να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η εργοδοσία προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε μειώσεις μισθών και εργατικών δικαιωμάτων.

Βασικό θέμα στη Γενική Συνέλευση ήταν και η συμμετοχή του κλάδου στη 48ωρη γενική απεργία, καθώς αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων που κάνουν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία για να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας, αλλά και κλιμάκωση της συμμετοχής τους στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αμεση παρέμβαση της εργοδοσίας

Μετά την κινητοποίηση, βέβαια, η εργοδοσία στο «Αργος» δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Κάλεσε το απόγευμα τους εργαζόμενους και τους ενημέρωσε ότι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας δεν μπορεί να βάλει άλλα λεφτά, ότι στόχος της επιχείρησης είναι να «ανοιχτεί» στον κλάδο των logistics και γι' αυτό θα πρέπει να τη στηρίξουν οι εργαζόμενοι και ότι η εταιρεία μειονεκτεί στον ανταγωνισμό, αφού το πρακτορείο «Ευρώπη» έχει επιβάλει ήδη μειώσεις στους μισθούς.

Παράλληλα, η εργοδοσία επανέλαβε τα γνωστά για την «ανοχή» που έχει δείξει απέναντι στο ταξικό σωματείο, καλώντας επί της ουσίας τους εργαζόμενους να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτό. Με τέτοια ύπουλα επιχειρήματα προσπαθούν να στρατεύσουν τους εργαζόμενους στο στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της επιχείρησης, η οποία όμως αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες και μετόχους.

Μάλιστα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Πρακτορεία, οι ενδοεπιχειρησιακοί ανταγωνισμοί έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε εκδότες - μέτοχοι στο ένα πρακτορείο να διακινούν τα έντυπά τους με το άλλο, ενώ τα δύο πρακτορεία μονοπωλούν κυριολεκτικά τη διακίνηση εφημερίδων και περιοδικών πανελλαδικά. Τις δικές τους κόντρες και τους ανταγωνισμούς προσπαθούν να τους προβάλλουν στους εργαζόμενους, με φοβέρες και καλοπιάσματα να αποδεχτούν παραπέρα αφαίρεση δικαιωμάτων και να «βάλουν πλάτη» για την επιχείρηση.

Υπάρχει, όμως, η πείρα ότι όπου οι εργαζόμενοι επέλεξαν το δρόμο του συμβιβασμού με την εργοδοσία, όπου δέχτηκαν να «βάλουν πλάτη» στους στόχους της, όχι μόνο δεν διατήρησαν τα δικαιώματά τους, αλλά τελικά πολλοί έχασαν ακόμα και τις θέσεις εργασίας τους.

Αυτή την πείρα αξιοποιεί το σωματείο, αποκαλύπτοντας στους εργαζόμενους την τακτική και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Για το επόμενο διάστημα, προγραμματίζει περιοδείες και νέες συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, με στόχο την προπαγάνδιση της 48ωρης απεργίας και την ένταση του βαθμού ετοιμότητας των εργαζομένων να απαντήσουν χωρίς καθυστέρηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να επιταχύνει τα αντεργατικά της σχέδια.

Πλατύ άνοιγμα στο Δημόσιο

Συμβολή στην οργάνωση της 48ωρης γενικής απεργίας είχε και η δουλειά που έγινε από σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, για την προετοιμασία της 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 7 Απρίλη. Η απεργία υπονομεύτηκε από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, τόσο σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτή την οργάνωσή της, όσο και το περιεχόμενο που επιχείρησαν να δώσουν στην κινητοποίηση οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΑΔΕΔΥ και στις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες - μέλη της.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δούλεψαν σχεδιασμένα και μέσα στο χρόνο που είχαν για να προετοιμάσουν την απεργία, οργάνωσαν και υλοποίησαν ένα πλατύ άνοιγμα, σε περισσότερους από 1.400 χώρους του Δημοσίου (σχολεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ, κρατική διοίκηση κ.ά.).

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους κυριάρχησε η επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση με το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και τα άλλα μέτρα, αναδείχτηκε η ανάγκη της μαζικής συμμετοχής στη 48ωρη απεργία, οξύνθηκε το μέτωπο με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και τον υπονομευτικό τους ρόλο. Η δουλειά αυτή με βεβαιότητα αφήνει παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Με τους εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής»

Τέλος, σε κινητικότητα βρίσκονται αυτή την περίοδο και οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, ιδιαίτερα σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις που είτε αφήνουν απλήρωτο το προσωπικό και κάνουν απολύσεις, είτε βάζουν λουκέτο και πετούν τους εργαζόμενους στο δρόμο, χωρίς αποζημιώσεις και χωρίς το δικαίωμα να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και να πάρουν ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα.

Τέτοια περίπτωση είναι η «Ηλεκτρονική», που ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κηρύσσει πτώχευση, πετώντας στο δρόμο τους 450 εργαζόμενους που απασχολούσε στα περίπου 45 καταστήματά της. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μπήκε μπροστά για την οργάνωση του αγώνα, για να ασκηθεί πίεση στην εργοδοσία να πληρώσει τώρα τις αποζημιώσεις και να δώσει τα χαρτιά της απόλυσης στους εργαζόμενους, προκειμένου να μην είναι όμηροι και ξεκρέμαστοι όσο καιρό διαρκέσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.

Υπάρχει τώρα πείρα. Οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής» είχαν αποδεχτεί παλιότερα απολύσεις, κλεισίματα καταστημάτων και περικοπές, προκειμένου να κρατήσουν τη δουλειά τους. Σήμερα πετιούνται και αυτοί στο δρόμο. Δεν πρέπει, λοιπόν, σήμερα να υποκύψουν στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μην πληρώσει αποζημιώσεις. Πρέπει να παλέψουν αταλάντευτα πιέζοντας και την κυβέρνηση. Αντικειμενικά ο αγώνας τους δένει με τη μάχη της 48ωρης απεργίας.

Σήμερα Κυριακή (6 μ.μ., ΕΚΑ), οι εργαζόμενοι έχουν νέα Γενική Συνέλευση, την οποία καλεί η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε από τους ίδιους. Σ' αυτήν, πέρα από μέτρα για να αυξηθεί η αγωνιστική πίεση σε εργοδοσία και κυβέρνηση, θα συζητηθεί και η ανάγκη να αναλάβουν αυξημένες ευθύνες στην οργάνωση της 48ωρης γενικής απεργίας. Να αποτελέσει αυτή η απεργιακή κινητοποίηση ένα μαζικό βήμα προβολής και των δικών τους ιδιαίτερων αιτημάτων και κοινής πάλης με όλους τους εργαζόμενους για την ικανοποίησή τους.


Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν την απεργία κόντρα στην κοροϊδία και τις προκλήσεις της εργοδοσίας(3/3/2017)
Συνεχίζεται η απεργία στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»(10/2/2015)
ΑΤΙΤΛΟ(30/10/2013)
Απεργούν οι εργαζόμενοι στις «Αττικές Εκδόσεις»(29/3/2011)
Κλιμακώνουν μετά την πετυχημένη απεργία(7/4/2010)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org