Κυριακή 17 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Εναλλακτικά σχέδια» κλιμάκωσης του πολέμου εν μέσω παζαριών

Αμερικανικές και αραβικές μυστικές υπηρεσίες καταστρώνουν σχέδια εξοπλισμού των «αντικαθεστωτικών» ενόπλων

Η προχτεσινή άφιξη της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις γίνεται με φόντο σχέδια ιμπεριαλιστών για κλιμάκωση του πολέμου...
Η προχτεσινή άφιξη της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις γίνεται με φόντο σχέδια ιμπεριαλιστών για κλιμάκωση του πολέμου...
Η επανέναρξη του τρίτου γύρου των έμμεσων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων την περασμένη Τετάρτη 13/4, στη Γενεύη, μέσω της συνάντησης του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, με την αντιπολιτευόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Αντιπροσωπεία» έμοιαζε παράταιρη σε σχέση με άλλες, ενδεχομένως πιο ενδιαφέρουσες, παράλληλες εξελίξεις: Το ίδιο 24ωρο, στις περιοχές της Συρίας που είναι υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού και της κυβέρνησης του Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, διεξάγονταν εκλογές για τις 250 έδρες της νέας συριακής βουλής, ενώ ταυτόχρονα μαίνονταν σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού στρατού με τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικές δυνάμεις σε πεδία συγκρούσεων της Βόρειας Συρίας, και δη πέριξ της πόλης Χαλέπι, που θεωρείται από πολλούς «κλειδί» καταλυτικών εξελίξεων: Είτε προς την πλευρά της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, είτε προς την πλευρά μεσοπρόθεσμης επίτευξης μιας ειρήνης που συνιστά συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα... Επιπλέον, το τουρκικό πυροβολικό, προωθώντας τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης, συνέχιζε τις επιθέσεις υποτίθεται «σε θέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους» σε χωριά της βόρειας συριακής μεθορίου που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την τουρκική πόλη Κιλίς. Ως αφορμή χρησιμοποίησε την εκεί εκτόξευση ρουκετών σε βάρος Τούρκων αμάχων (στις 9/4), με αποτέλεσμα συνολικά το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 12.

Εναλλακτικά σχέδια κλιμάκωσης του πολέμου

Ομως, δεν ήταν αυτή η κορυφαία στιγμή των παραπάνω σύνθετων, «αντιφατικών» εξελίξεων, σε μία περίοδο κατά την οποία υποτίθεται πως εφαρμόζεται συμφωνία παύσης πυρός και πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Λίγες ώρες πριν αρχίσει ο νέος γύρος των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, δημοσιεύτηκε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Adam Entous στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», με τον τίτλο «Νέο σχέδιο της CIA για εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών, ενώ καταρρέει η συμφωνία παύσης πυρός», με μεταξύ άλλων στόχο την «αντιμετώπιση της Ρωσίας στη Συρία».

Το ρεπορτάζ επανέφερε στο προσκήνιο ένα εναλλακτικό σχέδιο Β, με στόχο την κλιμάκωση του πολέμου σε περίπτωση κατάρρευσης της σημερινής συμφωνίας παύσης πυρός στα μέτωπα του πολέμου στη Συρία. Το σχέδιο αυτό φέρεται πως έχουν καταστρώσει (ήδη από τις παραμονές της ημερομηνίας εφαρμογής της συμφωνίας στις 27 Φλεβάρη...) στελέχη της CIA σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες συμμαχικών χωρών όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ. Τα σχέδιά τους επιδιώκουν τον εξοπλισμό δήθεν «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών ενόπλων με ισχυρότερα όπλα, όπως φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «MANPAD», ακόμη και συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου για μπλοκάρισμα των πυραυλικών συστοιχιών του συριακού στρατού και πιθανώς συμμάχων της Δαμασκού όπως η Ρωσία, η σιιτική «Χεζμπολάχ» και το Ιράν.

Ενας μικρός αριθμός αντιαεροπορικών φορητών πυραύλων έχει πέσει ήδη από πέρσι στα χέρια αντικαθεστωτικών από κανάλια λαθρεμπόρων και μυστικών υπηρεσιών, δίχως υποτίθεται την έγκριση της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία φρόντισε να προειδοποιήσει συμμάχους της σε Αγκυρα, Ριάντ και Ντόχα πως δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών εν αγνοία της. Η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να τους καθησυχάσει πως η ενίσχυση του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών θα γίνει «όταν έρθει η ώρα», επιμένοντας ότι η τελική επιλογή των όπλων θα γίνει από τον Λευκό Οίκο, εάν και όταν κρίνει πως κατέρρευσε η συμφωνία παύσης πυρός... Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Ομπάμα, το ίδιο διάστημα που μελετούσε σχέδια κλιμάκωσης του πολέμου, φέρεται πως άσκησε πιέσεις στους παραπάνω συμμάχους της να αποθαρρύνουν τις ένοπλες ομάδες που δρουν στη Συρία και στις οποίες έχουν επιρροή, να παραβιάσουν την αμερικανο-ρωσική συμφωνία παύσης πυρός.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στο «ιδιωτικό μήνυμα» που μεταφέρθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, στους Ρώσους ομολόγους τους, ότι «η μετριοπαθής αντιπολίτευση δεν πρόκειται να φύγει και ότι μια επαναφορά των συγκρούσεων μείζονος κλίμακας θα μπορούσε να λήξει θέτοντας περισσότερους Ρώσους πιλότους σε κίνδυνο».

Οι πληροφορίες της εφημερίδας γι' αυτό το σχέδιο «Β» με στόχο την κλιμάκωση του πολέμου θυμίζουν ανάλογες αποκαλύψεις που είχαν γίνει τον περασμένο Φλεβάρη από τον ίδιο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σε σχέση με την απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την εξουσία.

Γεγονός είναι, πάντως, πως οι πληροφορίες από το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας προκάλεσαν άμεσα ανησυχία σε Δαμασκό και Μόσχα, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει άμεσα «ανησυχία και απογοήτευση» για την «πιθανή ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου Β στη Συρία» και τον υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, να προτείνει την Παρασκευή, από το Τόκιο, την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην τουρκο-συριακή μεθόριο, για να σταματήσει η ενίσχυση των τζιχαντιστών με μισθοφόρους και όπλα.

Προλειαίνοντας το έδαφος νέας κλιμάκωσης

Εξηγούν, επιπλέον, οι παραπάνω αποκαλύψεις γιατί τα τελευταία 24ωρα Γάλλοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ασυνήθιστα έντονες «ανησυχίες» για «παραβίαση της συμφωνίας παύσης πυρός» στη Συρία, κατηγορώντας ως βασική υπεύθυνη, εννοείται, μόνο τη συριακή κυβέρνηση. Αναλυτές της ιστοσελίδας «Middle East Briefing» και της ιστοσελίδας «Al Monitor», που φέρεται να έχουν μία σχετικώς καλή εικόνα για το τι επικρατεί στο Χαλέπι, υποστηρίζουν πως στη στρατηγική αυτή πόλη, τις τελευταίες μέρες μαίνονται σφοδρότατες συγκρούσεις, που προκάλεσαν μόνο μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης περίπου 30.000 νέους εκτοπισμένους. Στο Χαλέπι, λένε αυτοί οι αναλυτές, «οι πάντες πολεμούν τους πάντες», σημειώνοντας πως η επιχείρηση του συριακού στρατού για ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης περνά μέσα από περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών, οι οποίοι έχουν υπογράψει και καλύπτονται από τη συμφωνία παύσης πυρός της 27ης Φλεβάρη. Από τις αρχές Απρίλη, εξάλλου, παρατηρείται κλιμάκωση των συγκρούσεων και στην τουρκο-συριακή μεθόριο, καθώς δυνάμεις του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (που συνεργάζεται κατά διαστήματα με τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα») των (κουρδο-αραβικών) «Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας» ασκούν πιέσεις σε περιοχές υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους». Παρ' όλα αυτά, οι τζιχαντιστές κατάφεραν να αντεπιτεθούν και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους περιοχές που έχασαν πρόσκαιρα και ενώ υποτίθεται πως βάλλονταν από δυνάμεις του τουρκικού πυροβολικού.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαία και η «παράσταση» των τάχα συνεργαζόμενων αντικαθεστωτικών που συμμορφώνονται με τη συμφωνία παύσης πυρός και η οποία παίζεται αυτές τις μέρες και στη Γενεύη. Ο Αμπού Οσάμα αλ Τζολάνι, διοικητής του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», δήλωνε προχτές χαρακτηριστικά στο πρακτορείο «Ρόιτερς», από την ελβετική πόλη όπου βρέθηκε συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης: «Είμαστε πρόθυμοι γι' αυτή την πολιτική διαδικασία, αλλά είναι το καθεστώς που προσπαθεί να καταστρέψει την εκεχειρία... Ως τώρα περιμένουμε εκείνες τις μεγάλες δυνάμεις που παίρνουν τις αποφάσεις για την εκεχειρία, να πάρουν μία σχετική απόφαση...».

Εάν συνδυάσει κανείς το «σχέδιο Β» που καταγράφεται στην «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» με την κλιμάκωση του πολέμου αμέσως μετά την κατάρρευση της συμφωνίας παύσης πυρός, αντιλαμβάνεται ότι αυτό που περιμένουν άνθρωποι σαν τον Τζολάνι δεν είναι η επίτευξη πολιτικής λύσης, αλλά η κλιμάκωση του πολέμου, αμέσως μόλις οι ιμπεριαλιστές δώσουν το σήμα για ακόμη μεγαλύτερο αιματοκύλισμα των λαών της περιοχής, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων τους.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ