Σάββατο 16 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΑΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συζητώντας με τους φοιτητές για το σοσιαλισμό

«Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό» ήταν το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, από τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ομιλητή τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφερόμενος αρχικά στη μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε στην ΕΣΣΔ, στην αποσιώπηση και διαστρέβλωση της σημασίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της ανωτερότητας της κοινωνίας που οικοδομούσε η εργατική τάξη, ο Δ. Ξεκαλάκης υπογράμμισε ότι παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει από τις ανατροπές του '89-'90, «είμαστε ακόμα πιο σίγουροι και κατηγορηματικοί για το πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι ο σοσιαλισμός σήμερα (...). Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού προβάλλει από την ίδια την όξυνση των αντιθέσεων του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Οι υλικές προϋποθέσεις που έχει διαμορφώσει ο καπιταλισμός, αναδεικνύουν πόσο ώριμο είναι να αντικατασταθεί από έναν άλλο, ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό, το σοσιαλισμό. Ο καπιταλισμός έχει κοινωνικοποιήσει την εργασία, την παραγωγή, σε πρωτοφανή κλίμακα. Η εργατική τάξη, η κύρια παραγωγική δύναμη, αποτελεί την πλειοψηφία του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Ομως τα μέσα παραγωγής, τα προϊόντα της κοινωνικά οργανωμένης εργασίας, αποτελούν ιδιωτική, καπιταλιστική ιδιοκτησία, ανήκουν σε μια χούφτα παράσιτα, που στον αυτόματο πιλότο της κερδοφορίας των κεφαλαίων τους υποτάσσουν ολόκληρη την κοινωνική εξέλιξη.

Πρόκειται για την αντίφαση που αποτελεί τη μήτρα όλων των φαινομένων κρίσης των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνιών, όπως είναι οι οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι και άλλα. Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα και η ανάγκη λύσης - ξεπεράσματος αυτής της αντίφασης σηματοδοτεί την αναγκαιότητα της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την κοινωνικοποίησή τους και τη σχεδιασμένη χρησιμοποίησή τους στην κοινωνική παραγωγή, τον επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας από την εργατική εξουσία, έτσι ώστε να αντιστοιχηθούν οι σχέσεις παραγωγής με το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Προκειμένου η παραγωγή να απελευθερωθεί από τη μέγγενη του κέρδους και να υποταχθεί στην ικανοποίηση των αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού, αυτών δηλαδή που παράγουν τον πλούτο».

Σχολιάζοντας ερωτήματα που τίθενται κατά καιρούς, όπως ότι «απέτυχε αυτό που προτείνετε» ή ότι «δεν επιβίωσε το σύστημα που υποστηρίζετε» ή «πού έχουν γίνει ή πού γίνονται σήμερα αυτά που λέτε», ο Δ. Ξεκαλάκης σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει βγάλει συμπεράσματα απ' τη θετική και αρνητική πορεία αυτής της ανεκτίμητης προσπάθειας σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ και τόνισε: «Η προσωρινή νίκη της αντεπανάστασης δεν ακυρώνει τη νομοτέλεια του σοσιαλισμού. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κανένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα δεν εδραιώθηκε μια κι έξω στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ούτε ο καπιταλισμός επικράτησε μεμιάς, με την εμφάνισή του, έναντι της φεουδαρχίας».

Καταλήγοντας, ο Δ. Ξεκαλάκης επισήμανε ότι «μέσα στα κορυφαία καθήκοντά μας είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και η αντιμετώπιση της στρέβλωσης που επιχειρείται. Στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η αντικομμουνιστική επίθεση εντείνεται και θα ενταθεί με στόχο τη στρατηγική μας. Είμαστε όμως πιο έμπειροι, πιο ικανοί. Ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ακόμα σήμερα ισχυρός, δεν είναι όμως παντοδύναμος. Οι λαοί είναι δυνατοί μόνο όταν αγωνίζονται με σωστή στρατηγική».

Την ερχόμενη βδομάδα

Οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ της Αττικής που επικεντρώνονται στο αντικείμενο σπουδών, συνεχίζονται και την ερχόμενη βδομάδα:

Στο Μαθηματικό Τμήμα, θα παρουσιαστεί, τη Δευτέρα 18 Απρίλη, η θέση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Γενικής Παιδείας.

Στη Φιλοσοφική, την Τρίτη 19 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, στην κεντρική είσοδο, αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ με τίτλο «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους...», που περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση και ομιλία.

Τέλος, την Τρίτη 19 Απρίλη, στη 1 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ και την Τετάρτη 20 Απρίλη, στις 3 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την οικονομική κρίση - 8 χρόνια από το ξέσπασμά της. Ποιος έχει τελικά δίκιο; Νεοφιλελευθερισμός, κεϋνσιανισμός ή μαρξισμός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ