Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά αντιλαϊκά «ισοδύναμα» για το κλείσιμο της συμφωνίας

Ξεμασκάρεμα για την κυβέρνηση και στο θέμα της «διευθέτησης» του κρατικού χρέους, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συνοδευτεί από μνημόνια διαρκείας

Στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου και θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά παζάρια, μεταβαίνουν ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Σταθάκης

Eurokinissi

Στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου και θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά παζάρια, μεταβαίνουν ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Σταθάκης
Σε ένα ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών και ανταγωνισμών εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ). Η συνέχεια θα δοθεί στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (15-17/4), όπου μεταβαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης. Επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (22/4) στο Αμστερνταμ, ενώ παραμένει το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα, το ξεμασκάρεμα της κυβέρνησης συνεχίστηκε χτες και στο ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, διαγράφεται ακόμη και το ενδεχόμενο περιορισμένου «κουρέματος», σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τις νεότερες συμφωνίες και τους συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Παράλληλα, από την πλευρά του κουαρτέτου, μάλλον στα «ψιλά» φαίνεται να περνάει η πρόθεση της συγκυβέρνησης να καταθέσει την ερχόμενη βδομάδα τα νομοσχέδια για την παραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και για τη νέα ενίσχυση της φοροαφαίμαξης του λαού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μ. Γέγκερ, δήλωσε ότι «καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι», προσθέτοντας πως στο τέλος πρέπει να υπάρξει μια «σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση». Σε κάθε περίπτωση, «υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», υπογράμμισε.

«Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί», υπογράμμισε χτες εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στα εν λόγω νομοσχέδια.

Βαθιά «πράσινες» οι... «κόκκινες» γραμμές

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα μετατροπής των αποπληρωμών του από τα κυμαινόμενα επιτόκια, σήμερα, σε σταθερά.

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση φέρεται να βάζει στο τραπέζι την πρόταση για την εξόφληση του κρατικού χρέους με πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ποσά δηλαδή που μπορεί να φτάνουν στα 27 δισ. ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν και στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες προτάσεις έχουν υποβληθεί δημόσια το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης και του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Την ίδια ώρα, το πλαφόν, που μπαίνει στο 15% του ΑΕΠ, δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα, ούτε καν στο πλαίσιο της διαχείρισης που συντελείται «εντός των τειχών», καθώς οι δανειακές «υποχρεώσεις» για όλα τα επόμενα χρόνια είναι αρκετά χαμηλότερες από τα 26 δισ. ευρώ. Είναι φανερό, δηλαδή, ότι ο εμπαιγμός θα συνεχιστεί...

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της συγκυβέρνησης έρχεται να επιμερίσει στις αποπληρωμές για έντοκα γραμμάτια (αφορούν εγχώριες τράπεζες) και σε μακροπρόθεσμα ομόλογα που αφορούν στα διακρατικά δάνεια προς την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, τα παζάρια «προοδεύουν» τόσο από την πλευρά της εξεύρεσης ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, όσο και με την επιβολή νέων, προκειμένου να κλείσουν τα δημοσιονομικά κενά. Σε αυτό το επίπεδο, η συγκυβέρνηση - πέρα από τη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους και την αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές που οδηγεί σε μεγαλύτερους φόρους για λαϊκά εισοδήματα από 9.100 έως 27.000 ευρώ - έχει καταθέσει πρόταση για παραπέρα αύξηση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ, από το 23% στο 24%, με προσδοκώμενη αύξηση των κρατικών εσόδων ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με πληροφορίες...

Μνημόνια διαρκείας θα συνοδεύσουν την όποια «διευθέτηση» του χρέους

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, βλέπει ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την πρώτη «αξιολόγηση» στις επόμενες τέσσερις βδομάδες.

Αποκαλυπτικές σχετικά με την «ποιότητα» των αντιλαϊκών παζαριών είναι οι δηλώσεις του στην εφημερίδα «Wall Street Journal».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μια συμφωνία για το ελληνικό κρατικό χρέος θα συνδυάζεται με μεταρρυθμίσεις (πέρα και πάνω από αυτές του σημερινού μνημονίου), απάντησε ότι «είναι πιθανή μια τέτοια επιλογή». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους προϋποθέτει την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων σε βάθος χρόνου.

Μία άλλη επιλογή, σημείωσε, μπορεί να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ, ώστε το ελληνικό κράτος να αποπληρώνει μεγαλύτερες δόσεις σε φάση ανάκαμψης και χαμηλότερες σε φάση επιβράδυνσης ή υποχώρησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα συνεκτιμηθούν τόσο οι παράγοντες που ελέγχονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως ο κρατικός προϋπολογισμός, όσο και από εξωγενείς παράγοντες, όπως το «επιτοκιακό περιβάλλον». Να σημειωθεί ότι η ενδεχόμενη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα συνδυαστεί με κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, εξάλλου, «ασχολούμαστε με θέματα που είναι πολιτικά δύσκολα, όπως η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα. Με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, αυτά είναι, τεχνικά και πολιτικά, δύσκολα θέματα».

«Πολιτικούς κινδύνους» βλέπει το ΔΝΤ

Πολιτικούς κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μια σειρά κράτη, ανάμεσα στα οποία και στην Ελλάδα, βλέπει το ΔΝΤ σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησε χτες («Global Financial Stability Report»).

Οπως αναφέρει η έκθεση, «ο πολιτικός κύκλος ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εφαρμογή της πολιτικής ή να αποθαρρύνουν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών σε μια σειρά κρατών».

Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα αναφορικά με τους κινδύνους, το ΔΝΤ εντάσσει και χώρες όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα.

Υφεση «προς το 1%» προβλέπει το ΙΟΒΕ

«Ως συνέχεια, σωρευτικά, προηγούμενων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, η Ελλάδα δεν θεωρείται ότι αποτελεί αξιόλογο συστημικό κίνδυνο και έτσι η απόφαση και η ευθύνη για την κατεύθυνση της χώρας θα πρέπει να αναζητηθεί σχεδόν αποκλειστικά στο εσωτερικό». Αυτό αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία το ΙΟΒΕ.

Σχετικά με την προβλεπόμενη εξέλιξη του ΑΕΠ και με την υπόθεση ότι «δεν θα υπάρξει πλέον άλλη σημαντική καθυστέρηση» στην «αξιολόγηση», εκτιμά ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα υπάρξει «θετική μεταβολή», που όμως θα καλύψει μόνο εν μέρει την κατρακύλα του α' εξαμήνου. Μάλιστα, σε 12μηνη βάση, το ΙΟΒΕ προβλέπει πτώση του ΑΕΠ «προς την περιοχή του 1%».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ