Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για «αξιολόγηση», μιλά για άλλο «μείγμα» και εκλογές

Εντείνει την αυτοπροβολή του ικανότερου διαχειριστή στο εγχώριο κεφάλαιο και στους συμμάχους του

Eurokinissi

Σε ερμηνείες για τη στάση της κυβέρνησης στα παζάρια με τους δανειστές προχωρά η ΝΔ, θεωρώντας ότι στήνει παράσταση τύπου «καλοκαιριού 2015» ώστε να εμφανιστεί αντιστεκόμενη ενώ έχει ήδη συνθηκολογήσει. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την κριτική τους ότι η κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους τους και να κλείσει την «αξιολόγηση» από πέρυσι το Νοέμβρη, δείχνοντας τελικά η ΝΔ και τα όρια της κριτικής της, δηλαδή ότι δε διαφωνεί στο παραμικρό με τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά δεν τη θεωρεί ικανή να τα προωθήσει, που ορίζονται από την ανάγκη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων να περάσουν άμεσα οι «μεταρρυθμίσεις», τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, για να εξασφαλιστεί η παραπέρα χρηματοδότηση της οικονομίας ώστε να δοθεί χρήμα για επενδύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τέλος, στη ΝΔ ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, προβάλλοντας ξανά το αίτημά τους για εκλογές.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» επέμεινε ότι «η Ελλάδα, πάνω απ' όλα, δικαιούται μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «δεν πιστεύω πως ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα κρατήσει. Μπορεί να διαλυθούν ανά πάσα στιγμή». Ζήτησε, εξάλλου, άμεσα εκλογές γιατί «μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερη κυβέρνηση από αυτήν». Πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη ζημιά» και ότι «η οικονομία είναι πάλι σε ύφεση». Επανέλαβε πως οι «μεταρρυθμίσεις» είναι μονόδρομος, υποστηρίζοντας ότι «αν υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα βρεθεί ξανά στην ανάπτυξη».

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης έγραψε στο ιστολόγιό του: «Οσα γίνονται με την αξιολόγηση έχουν θεατρικά χαρακτηριστικά σαν αυτά που ζήσαμε πέρυσι με τη διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη (...) Εφόσον ο Τσίπρας υπέγραψε πέρυσι το μνημόνιο θα ήταν πιο έντιμο και καθαρό να προχωρήσει μπροστά χωρίς θεατρικές παραστάσεις (...) Ζητάμε εκλογές γιατί πιστεύουμε ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής της. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αντικοινωνική πολιτική γιατί επιταχύνει την ύφεση και γυρνάει την Ελλάδα προς τα πίσω».

Αλλά και σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ ζητούνται «εκλογές τώρα, για να απαλλαγεί η χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος».

Διαφοροποίηση

Βέβαια, στο τέτοιο αίτημα δείχνει να υπάρχουν και στελέχη που διαφοροποιούνται. Ενδεικτικά, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» είπε: «Το κλίμα το διαμορφώνει η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της. Είχε μια ΝΔ με αρκετά ήπια τακτική. Ξαφνικά η κυβέρνηση άρχισε να βγάζει ένα λογαριασμό παρελθόντος, διαπλοκής, επομένως, η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση. Ανεξάρτητα εάν είναι σωστή ή λάθος η αντίδραση της ΝΔ... Σε επίπεδο τακτικής είναι σωστή. Δεν θα κάναμε και τους χριστιανούς στο Κολοσσαίο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίπεδο στρατηγικής υπάρχουν τεράστια κενά, διότι ουσιαστικά αυτό που λέει η ΝΔ είναι ότι "δεν στηρίζουμε την κυβερνητική προσπάθεια, διότι όλα τα δεινά προέρχονται από την κρίση του 2015". Προέρχονται πολλά, αλλά όχι όλα».

Ζήτησε η κυβέρνηση «να πάρει μια πρωτοβουλία να πέσουν οι τόνοι και η ΝΔ, αν της δοθεί η ευκαιρία, πρέπει να ανταποκριθεί».

Αλλο «μείγμα» με ιδιωτικοποιήσεις

Στο μεταξύ, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη «σύγχυση που επικρατεί για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις αποκλίσεις που παρατηρούνται από τους στόχους».

Ο ίδιος κατηγόρησε υπουργούς της κυβέρνησης για «εμπόδια που θέτουν» στο τέτοιο πρόγραμμα, θυμίζοντας ότι «σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Δεσμεύσεις για τα προς αποκρατικοποίηση 23 περιουσιακά στοιχεία, για το χρονοδιάγραμμα, για τα εκτιμώμενα έσοδα (...) Δεσμεύσεις που επισυνάφθηκαν ως παράρτημα στο μνημόνιο και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας. Εντούτοις, υπουργοί της κυβέρνησης συχνά αμφισβητούν αυτές τις δεσμεύσεις», επηρεάζοντας «αρνητικά την εξέλιξη του προγράμματος και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

«Για το λόγο αυτό», καταλήγει ο Χρ. Σταϊκούρας, «ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μας απαντήσει ποια περιουσιακά υπό δημόσιο έλεγχο στοιχεία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ποιος είναι ο ταμειακός προγραμματισμός από την αξιοποίησή τους μέχρι το 2018».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «Star», εκτίμησε: «Αυτά που βλέπουμε δεν είναι καλά. Για εμάς δεν έχει σημασία απλά να καταλήξουν σε μια συμφωνία, αλλά να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα έχει αναπτυξιακό πρόσημο για την ελληνική οικονομία, και όχι φορολόγηση των πάντων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φλερτ» Χ. Θεοχάρη με ΣΥΡΙΖΑ(2018-10-19 00:00:00.0)
Διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι θα ξαναδείξει ...«υπευθυνότητα» όποτε χρειαστεί(2016-05-11 00:00:00.0)
Συγγενείς προτάσεις με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ(2012-05-26 00:00:00.0)
Ολα για την επιτυχία των βάρβαρων μνημονίων(2011-11-25 00:00:00.0)
Συναινεί αντιλαϊκά και διαφωνεί για την καρέκλα(2011-05-27 00:00:00.0)
Προτάσεις συμπληρωματικές στο μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ(2010-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ