Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στη ΔΕΗ

Τεχνικός στη Σάμο έπεσε από μεγάλο ύψος την ώρα της δουλειάς. Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου του νησιού

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι τα «ατυχήματα» στη ΔΕΗ ΑΕ, πολλά από αυτά σοβαρά ή και θανατηφόρα
Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι τα «ατυχήματα» στη ΔΕΗ ΑΕ, πολλά από αυτά σοβαρά ή και θανατηφόρα
Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» έγινε προχτές Τρίτη στη ΔΕΗ, αυτήν τη φορά στη Σάμο, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, «ο συνάδελφος, τεχνικός της ΔΕΗ, χρόνια εργαζόμενος, έμπειρος και μέλος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής Σάμου - Ικαρίας του σωματείου της ΕΤΕ - ΔΕΗ, είχε πτώση εν ώρα εργασίας, από ύψος πολλών μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών». Μέχρις χτες νοσηλευόταν στην Εντατική του νοσοκομείου στο νησί.

Το ΕΚΣ αναφέρει ότι είναι «ένα ατύχημα που γίνεται σε λιγότερο από δύο μήνες μετά τα τρία θανατηφόρα δυστυχήματα στο νομό μας» και προσθέτει πως «τους τελευταίους μήνες στη ΔΕΗ, σε όλη τη χώρα, έχουμε πολλά εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων πολλά θανατηφόρα».

Καταγγέλλει, επίσης, ότι «το ατύχημα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης προσωπικού στη ΔΕΗ (ΔΕΗ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), των πολλών βαρδιών που αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να δουλέψουν, χωρίς άδειες και ρεπό πολλές φορές, χωρίς την αναγκαία ξεκούραση από βάρδια σε βάρδια, των ανύπαρκτων ελέγχων για την υγεία και την ασφάλεια τόσο στη ΔΕΗ, όσο και σε όλους τους χώρους δουλειάς, της έλλειψης των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών από το κράτος.

Ολα αυτά είναι συνέπεια της πολιτικής απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας. Μιας πολιτικής που ακολουθούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προς όφελος της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου (...) Σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (...) δηλαδή για εννιά νησιά υπάρχει ένα Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας με έδρα τη Χίο, όπου υπάρχουν τρεις εργαζόμενοι συν ένας ακόμη στο Τμήμα της Σάμου, το οποίο υπάγεται σε αυτό της Χίου. Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου δεν υπάρχει στο νησί, ενώ για όλο το Β. Αιγαίο λειτουργεί μόνο στη Χίο».

Το ΕΚΣ απαιτεί, μεταξύ άλλων, άμεση διερεύνηση των αιτιών του νέου εργατικού «ατυχήματος». Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του συναδέλφου και της οικογένειάς του. Να ελεγχθεί η Διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ εάν και κατά πόσο τηρεί την εργατική νομοθεσία περί 5ημέρου, ρεπό κ.λπ. Στελέχωση της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ στη Σάμο, με πλήρη δικαιώματα κ.ά. Οι καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου και τα αιτήματά του κατατέθηκαν και ως Αναφορά στον υπουργό Εργασίας από βουλευτές του ΚΚΕ.

  • Εγκαύματα Α' και Β' βαθμού υπέστη προχτές εργαζόμενος σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα, κατά τη διάρκεια εργασιών σε ρυμουλκό πλοίο. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ