Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Σάλος από την προεδρική χάρη στο σκάνδαλο υποκλοπών

ΣΚΟΠΙΑ.--

Εντείνεται η πολιτική ένταση στα Σκόπια με αφορμή την προχτεσινοβραδινή απόφαση του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να απονείμει χάρη σε όλους όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των χιλιάδων τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος αντιπολιτευόμενων πολιτικών, δικαστών και δημοσιογράφων, περίπου ενάμιση μήνα πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιούνη.

Ο πρόεδρος της βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελγιάνοσκι, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε περίπτωση να συγκαλέσει τη βουλή, μετά τη διάλυσή της την προηγούμενη βδομάδα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» για μομφή κατά του Προέδρου Ιβάνοφ. Διευκρίνισε ότι σύγκληση διαλυθείσας βουλής μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση πολέμου.

Παρ' όλα αυτά, ο ηγέτης της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης», Ζόραν Ζάεβ, χαρακτήρισε την κίνηση Ιβάνοφ «πραξικόπημα», απαίτησε την άμεση παραίτησή του και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για συμμετοχή σε διαδηλώσεις.

Αντιδράσεις εκτός συνόρων

Οι εξελίξεις στα Σκόπια προκάλεσαν αντιδράσεις πρώτα απ' όλα του Γερμανού επιτρόπου αρμόδιου για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, που είχε μεσολαβήσει τον περασμένο Ιούλη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα Σκόπια, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών. Ο Χαν καταδίκασε την απόφαση του Ιβάνοφ ως τέτοια «που δεν εξυπηρετεί το έννομο κράτος δικαίου» και αμφισβήτησε πως οι συνθήκες είναι ώριμες για τη διεξαγωγή αξιόπιστων και αδιάβλητων εκλογών. Προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προοπτικές των Σκοπίων για στενότερες σχέσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα πως η κατάσταση στα Σκόπια «δεν θα επιδεινωθεί από νομική και πολιτική άποψη περισσότερο» και πως «θα διατηρηθεί η δημόσια ασφάλεια». Η γερμανική πρεσβεία στα Σκόπια ζήτησε επίσης «διευκρινήσεις για τα νομικά και πολιτικά ζητήματα» που επισείει η απόφαση του Προέδρου Ιβάνοφ, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα «να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή εκλογών...».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ σημείωσε πως η κίνηση Ιβάνοφ «εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την αφοσίωση της Μακεδονίας στην έννομη τάξη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ