Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ουτοπία 1961»

Πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας. Από την Πέμπτη θα προβάλλεται στην «Αλκυονίδα»

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Β. Συρίγο, Κ. Φιλιούση, Β. Κοσσυβάκη και Κ. Πόγκα
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Β. Συρίγο, Κ. Φιλιούση, Β. Κοσσυβάκη και Κ. Πόγκα
«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Με το σύνθημα αυτό κι ένα πολύ θερμό χειροκρότημα έγινε το καλύτερο κλείσιμο για την αβάντ πρεμιέ της ταινίας «Ουτοπία 1961», που πρωτοπαρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ κι αφιερώθηκε στους αγώνες των εργατών για να βελτιώσουν τη ζωή τους, αλλά και στους αγώνες που ανοίγουν το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση... Μια συλλογική προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ, της ερασιτεχνικής ομάδας από την περιοχή του Λαυρίου «Εξόρυξη», μαζί με το Studio Pixel, προσφορά του σκηνοθέτη Κώστα Φιλιούση, που υλοποίησε την παραγωγή της ταινίας. Ξεχωριστό στοιχείο η συμμετοχή 30 ηθοποιών και πεντακοσίων βοηθητικών ηθοποιών. Τέτοια προσπάθεια γίνεται πρώτη φορά στη χώρα μας... Η μουσική είναι του Αρη Βλάχου και το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η Αναστασία Εδεν.

Η αίθουσα της «Αλκυονίδας» γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που ήθελε να δει αυτή την προσπάθεια, αλλά και από τους «πρωταγωνιστές» της ταινίας, που με τρία πούλμαν ήρθαν από το Λαύριο.

Η ταινία «Ουτοπία 1961» αφηγείται την πολύμηνη σύγκρουση των μεταλλωρύχων του Λαυρίου, το 1961, με τη Γαλλική Εταιρεία, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, δουλειά με δικαιώματα. Η αφήγηση αναπτύσσεται σε τρεις παράλληλους άξονες. Στον ένα άξονα καταγράφεται η εξέλιξη της απεργίας με υποκείμενο τους απεργούς μεταλλωρύχους στον εργασιακό τους χώρο. Ο δεύτερος αφηγηματικός άξονας ξεδιπλώνει τη στάση των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου, την αλληλεγγύη που επέδειξαν και ο τρίτος την αντίδραση της Γαλλικής Εταιρείας, της κυβέρνησης, του κράτους και του παρακράτους. Οι σκηνές καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου σκιαγραφούν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής.


Πριν την έναρξη της ταινίας, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι Κώστας Φιλιούσης, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, και Κωνσταντίνος Πόγκας, που ήταν μέλος της Διοίκησης του Σωματείου την εποχή της μεγάλης απεργίας και πάνω σε βιβλίο του βασίστηκε το σενάριο της ταινίας.

Ο Κ. Φιλιούσης σημείωσε ότι «η ταινία δεν στέκει ουδέτερη απέναντι στα γεγονότα, αλλά παίρνει σαφή και συγκεκριμένη θέση υπέρ των μεταλλωρύχων και συμπεραίνει ότι για να έχουν αυτά που χρειάζονται οι πολλοί, πρέπει να τα πάρουν από τους λίγους και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στον ενεστώτα χρόνο, οι εργάτες από το κεφάλαιο». Η ταινία προσπάθησε να αναδείξει αυτόν τον τιτάνιο αγώνα των μεταλλωρύχων του Λαυρίου, ο οποίος δεν είναι γνωστός, «και να πάρει τη θέση που του αρμόζει στο πάνθεον των αγώνων». Ο Κ. Φιλιούσης ευχαρίστησε το Τμήμα Αρχείου του ΚΚΕ, τη Διεύθυνση του Βιομηχανικού Πάρκου Λαυρίου, καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν στον ήχο, το μοντάζ, τη μουσική.

Ο Β. Συρίγος τόνισε ότι τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν 4 μήνες, παράλληλα με τους κοινωνικούς αγώνες, με την πάλη ενάντια στην επίθεση στα ασφαλιστικά κι εργασιακά δικαιώματα που είχε να δώσει το Εργατικό Κέντρο. Σημείωσε, ακόμα, ότι δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα, καθώς όλοι όσοι συμμετείχαν ήταν εθελοντές. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι η σκηνή της ταινίας που αφηγείται τη μεγάλη πορεία των μεταλλωρύχων προς την Αθήνα, έγινε μετά τη συγκέντρωση για την απεργία στις 12 Νοέμβρη. Το ΕΚ Λαυρίου, μέσα από αυτή την προσπάθεια, άνοιξε δρόμους για να αναπτύξουν τα σωματεία πολύπλευρη δράση, να αγκαλιάσουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Αυτή η προσπάθεια άφησε μεγάλη παρακαταθήκη, που ο Β. Συρίγος συμπύκνωσε στα εξής σημεία: «Μάθαμε την ιστορία των μεταλλωρύχων, κάναμε βήματα με πολλούς νέους συναδέλφους, οι οποίοι συμμετέχουν πια στα σωματεία και τρίτον μετά απ' αυτή την προσπάθεια χτίσαμε θεατρική ομάδα στο ΕΚ».

Ο Κ. Πόγκας σημείωσε την «προσπάθεια του ΕΚ και γενικότερα όλης της ταινίας να αποτελέσει ένα διαχρονικό μήνυμα για τους αγώνες του μέλλοντος που έρχονται, μέχρι να φτιάξουμε τη δίκαιη κοινωνία...». Ο Κ. Πόγκας εμφανίζεται περιοδικά στην ταινία, για να θυμίζει στον θεατή ότι αυτά που παρακολουθεί συνέβησαν το 1961 στην πραγματικότητα.

Στην προβολή της ταινίας παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

  • Η «Ουτοπία 1961» θα προβάλλεται από την Πέμπτη, στις 21.15, στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42 - 46) και στις 20.00 το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org