Τετάρτη 13 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκφράζει ελπίδες για επιστροφή στο σχήμα των «G8»

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες γύρω από τη «διευθέτηση» των συγκρούσεων σε Συρία, Λιβύη, Ουκρανία

Παζάρια εντείνονται σε πολλά πεδία με κάθε πλευρά να συνυπολογίζει και τις κινήσεις των αντιπάλων της (φωτ. από πρόσφατη επαφή Λαβρόφ - Σταϊνμάγερ για την Ουκρανία)
Παζάρια εντείνονται σε πολλά πεδία με κάθε πλευρά να συνυπολογίζει και τις κινήσεις των αντιπάλων της (φωτ. από πρόσφατη επαφή Λαβρόφ - Σταϊνμάγερ για την Ουκρανία)
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Οτι θα προτιμούσε «το σχήμα των G7 να μη μείνει έτσι για πολύ καιρό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ πριν από την αναχώρησή του για την Ιαπωνία, όπου προχτές ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ΥΠΕΞ του «G7» (των 7 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών του κόσμου που πριν από την «ουκρανική κρίση» συνεδρίαζαν με τη συμμετοχή της Ρωσίας ως «G8»). Ο Γερμανός διπλωμάτης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι G7 «να διαμορφώσουν συνθήκες για επιστροφή στους G8».

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι φέτος είναι αδύνατη η επιστροφή της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «κρίσιμες συνθήκες» για μια τέτοια επιστροφή τη «συνεισφορά» της Ρωσίας στην επίτευξη «πολιτικής λύσης» στην «ουκρανική κρίση», αλλά και το αν η Μόσχα θα διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης στη Συρία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία αφήνει ανοιχτή την «πόρτα» για μια αναβίωση των «G8». Σ' αυτό ουσιαστικά προτρέπει. Τον Ιούνη του 2015, ο Σταϊνμάγερ είχε επίσης δηλώσει πως είναι «πεπεισμένος ότι θα μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων εφόσον η Ρωσία επέστρεφε στους G8 (...) Χρειαζόμαστε τη Ρωσία για να διευθετήσουμε τις συγκρούσεις που έχουν "παγώσει" σε Ευρώπη, Συρία, Ιράκ και Λιβύη, όπως και για την αντιμετώπιση του ζητήματος με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» (σ.σ. που τελικά «αντιμετωπίστηκε» μέσα από την «Ομάδα 5+1», στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία).

Φυσικά, τέτοιες δηλώσεις δεν αναιρούν τις βαθιές αντιθέσεις μεταξύ Ρωσίας - Δύσης, τις οποίες ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο όλα τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της Δύσης, με δεδομένο το διαφορετικό βαθμό συνεργασίας και τους διαφορετικούς σχεδιασμούς και συμφέροντα κάθε μερίδας του κεφαλαίου.

Πάντως, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνεται ξανά ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες γύρω και από τις εξελίξεις στα πεδία σφοδρών συγκρούσεων (βλ. Συρία, Λιβύη αλλά και Ουκρανία) θα ενταθούν, μαζί με τα παζάρια των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την «επίλυση» αυτών των συγκρούσεων και βέβαια την «επόμενη μέρα».

Το παζάρι με τη Ρωσία δυναμώνουν και άλλες δυνάμεις, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα και της Ιαπωνίας. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναμένεται να κάνει το Μάη «ανεπίσημη επίσκεψη» στη Ρωσία, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντήσει και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν (ενδεχόμενο για το οποίο η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει εκφράσει την έντονη ενόχλησή της στο Τόκιο).

Ενόχληση Κίνας για Ανακοινωθέν των «G7»

Η Κίνα εξέφρασε την ενόχλησή της για την αναφορά που έκανε το «Κοινό Ανακοινωθέν» της συνάντησης των ΥΠΕΞ των «G7» στην «Κινεζική Θάλασσα». Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό ΥΠΕΞ συνιστά στους «G7» «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μην παίρνουν θέση σε ζητήματα που άπτονται χωρικών διεκδικήσεων».

Το Ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ εξέφραζε την ανησυχία των «G7» ειδικά «για την κατάσταση στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα» και δηλώνεται η αντίθεσή τους σε κάθε μονομερή ενέργεια, η οποία μπορεί «ν' αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς και να δημιουργήσει εντάσεις» στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ