Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κριτική... αλλά και «ενθάρρυνση» με βάση τη στρατηγική του κεφαλαίου

«Αγωνία» για τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» του κεφαλαίου και... «συγχαρητήρια» για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων

Κριτική στην κυβέρνηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου συνεχίζει να κάνει η ΝΔ, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως την παρουσιαζόμενη ως «υπερφορολόγησή» του ή την απώλεια θέσεων των εγχώριων ομίλων στο διεθνή ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, φροντίζουν να την «ενθαρρύνουν» σε ζητήματα που άπτονται του «σκληρού» πυρήνα της στρατηγικής του εγχώριου κεφαλαίου...

Μιλώντας π.χ. ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, στη χτεσινή ενημέρωση συντακτών, ανέφερε για το Προσφυγικό: «Το κόστος για τη χώρα αυξάνεται διαρκώς. Οσο συνεχίζονται οι καταστάσεις αυτές, θα υπονομεύονται σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Οι εικόνες από την Ειδομένη, το λιμάνι του Πειραιά και τη Χίο υπονομεύουν το ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστικό κόμβο και τουριστικό προορισμό».

Κριτική που υπονομεύεται, βέβαια, από τη φιέστα που έστησε την ίδια μέρα η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ...

Μάλιστα, «αναγνωρίζοντας» ουσιαστικά ότι η εξέλιξη αυτή αφορά την ίδια τη στρατηγική του εγχώριου κεφαλαίου, ο Γ. Κουμουτσάκος δεν παρέλειψε περίπου να... συγχαρεί την κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Ο κύριος Τσίπρας βάζει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του σε πολιτικές που ο ίδιος μετά βδελυγμίας χαρακτήριζε "νεοφιλελεύθερες". Ο "νεοφιλελεύθερος", λοιπόν, πρωθυπουργός της χώρας επισφραγίζει τη συμφωνία πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στην εταιρεία COSCO. Εχει προηγηθεί η υπογραφή παραχώρησης - από την κυβέρνησή του - 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική εταιρεία FRAPORT. Καλωσορίζουμε την καθυστερημένη προσχώρηση του κ. Τσίπρα στην πραγματικότητα».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, έγραψε για το ίδιο θέμα στο διαδίκτυο: «Εκπροσώπησα τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη στην τελετή για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco. Η ΝΔ είναι πάντα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα πανηγυρίζει, ενώ μέχρι χτες πολεμούσε την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. (...) Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Είμαστε απέναντι στους φόρους, τον ερασιτεχνισμό και την οπισθοδρόμηση».

Να κλείσει «σοβαρά και αξιόπιστα» η «αξιολόγηση»

Αλλά και αναφερόμενος στην «αξιολόγηση», ο Γ. Κουμουτσάκος είπε: «Η θέση της χώρας χειροτέρεψε από τον περασμένο Νοέμβριο, που έπρεπε να είχε κλείσει η αξιολόγηση. Χειροτέρεψε, ακόμη περισσότερο, μετά τους τελευταίους ανεύθυνους χειρισμούς του κ. Τσίπρα. Οσα φαίνεται ότι έχει πρόθεση να δεχτεί η κυβέρνηση, είναι υφεσιακά και αναποτελεσματικά. Κυκλοφορεί, ήδη, κυβερνητικό non paper, που αποδεικνύει την ομολογία και απολογία της συνθηκολόγησης των 5,5 δισ. ευρώ, του λογαριασμού που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες. Με αυτά τα μέτρα, ούτε η οικονομία θα ανακάμψει ούτε τα δημόσια έσοδα θα βελτιωθούν. Η χώρα θα παραμείνει σε αδιέξοδο».

Να καταγραφεί εδώ και η τοποθέτηση του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, που μιλώντας σε τραπεζικό φόρουμ, παρότι μίλησε για μεγαλύτερο «κόστος» λόγω της κυβερνητικής αβελτηρίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει, χωρίς τυχοδιωκτισμούς, να λειτουργήσει σοβαρά και αξιόπιστα, συμβάλλοντας στο κλείσιμο της «αξιολόγησης». Εκανε, επίσης, λόγο για «αριστερή ιδεοληπτική εμμονή στην αύξηση της φορολογίας», την οποία χαρακτήρισε οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη, αναπαράγοντας κι αυτός την πρεμούρα περί «υπερφορολόγησης» των επιχειρηματικών ομίλων και της «μεσαίας τάξης».

Στον ίδιο καμβά και συνεχίζοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην Ελλάδα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ματαιώνουν την αλλαγή, καταργούν τις μεταρρυθμίσεις, εκτροχιάζουν την οικονομία». Υπερασπιζόμενος, δε, τη δική του διακυβέρνηση, είπε πως «παραλάβαμε την οικονομία μας στην "εντατική" και δύο χρόνια αργότερα την είχαμε επαναφέρει πλήρως», ενώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «η οικονομία μας "γύρισε" από την ανάκαμψη στην ύφεση».

Για την ψήφο των ομογενών

Τέλος, η ΝΔ κατέθεσε χτες πρόταση νόμου για την «Ασκηση εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές, του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή».

Ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης - βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου εκτός από «τελετάρχης» στην παρέλαση των ομογενών της Νέας Υόρκης για την 25η Μαρτίου, θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, παράγοντες της ομογένειας, πολιτικούς και επιχειρηματίες - δήλωσε σχετικά: «Καταθέσαμε πρόταση νόμου με την οποία Ελληνες κάτοικοι του εξωτερικού αποκτούν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους στις βουλευτικές εκλογές. Δίνουμε την ευκαιρία στο αναπόσπαστο και ζωτικό αυτό τμήμα του Ελληνισμού να συνδιαμορφώνει την πορεία του τόπου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ