Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απαράδεκτο πρόγραμμα μαθητείας για νέους επιστήμονες με ευτελισμό των δικαιωμάτων τους

Καταγγελία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ

Να επιστραφεί στην κυβέρνηση ως απαράδεκτο το πρόγραμμα μαθητείας για «Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού» απαιτεί με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, απαντώντας στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την υλοποίηση προγράμματος χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΚΤ), με σκοπό την ανάθεση αυτοδύναμης διδασκαλίας μαθήματος σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού τίτλου.

Η ΔΗΠΑΚ σημειώνει πως η προβλεπόμενη μηνιαία αποζημίωση της μαθητείας κατόχων διδακτορικού είναι σημαντικά μικρότερη ακόμη και από αυτόν που προβλέπεται για τον ανειδίκευτο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα και σχολιάζει ότι: «Η συγκυβέρνηση ξεπερνά ακόμα και την πρόταση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του θεσμού των "ακαδημαϊκών υποτρόφων". Πρόκειται για μια πρόταση πραγματική πρόκληση όχι μόνο για τα "ακαδημαϊκά δεδομένα", αλλά και γενικότερα για τη νεολαία της χώρας μας, που ψάχνει απεγνωσμένα για την επαγγελματική της αποκατάσταση. Μπορεί κάποιος να φανταστεί πού οδηγούν το μισθό ενός απόφοιτου ΑΕΙ ή ακόμα ενός απλού εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, όταν προβλέπουν τέτοιους μισθούς για τους κατόχους διδακτορικού. Πρόκειται για συνθήκες παρόμοιες των "πεντάμηνων" απασχόλησης των ανέργων, που οδηγούν στην απόλυτη εξαθλίωση, σε "απασχολούμενους" πολλών ταχυτήτων, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των διδασκόντων/ερευνητών στα ΑΕΙ. Ετσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και η ΕΕ την "έξοδο από την κρίση". Μισθοί "πείνας" ώστε να μπορέσουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ.

Η ΔΗΠΑΚ κάνει λόγο για πρόγραμμα ευτελισμού των στοιχειωδών δικαιωμάτων των νέων επιστημόνων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μεγαλύτερη απώλεια σημαντικού ερευνητικού δυναμικού από τα πανεπιστήμια, που θα προτιμήσει τη μετανάστευση. «Η κυβέρνηση, εξοικειωμένη με την κοροϊδία και το ψέμα, δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες των ΑΕΙ σε μόνιμο προσωπικό, αλλά τα κενά στο μέλλον θα καλύπτονται με "μαθητευόμενους" διδάσκοντες εξάμηνης απασχόλησης. Οι συνέπειες για την ποιότητα της Εκπαίδευσης και την έρευνα στα πανεπιστήμια, όπως επίσης και για την υπόσταση του ακαδημαϊκού δασκάλου, είναι προφανείς», τονίζει η ΔΗΠΑΚ και καλεί το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ και τους συλλόγους του να αντισταθούν με κάθε τρόπο στην ουσιαστική κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην υποβάθμιση των ακαδημαϊκών λειτουργών και του πανεπιστημίου και να απορρίψουν τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαθητείας, τα εξάμηνα απασχόλησης ανέργων.

Η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί: Αμεσες προκηρύξεις και διορισμούς ΔΕΠ, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού στα ΑΕΙ, με πλήρη απασχόληση και κανονικές εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org