Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Βήμα - βήμα η συρρίκνωση των Τμημάτων Ενταξης

Σε πορεία συρρίκνωσης και κατάργησης οδηγούνται τα Τμήματα Ενταξης. Μετά από την τροπολογία του περασμένου Φλεβάρη, νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ορίζει πως στα συγχωνευμένα σχολεία, που ξεχωριστά το καθένα είχε Τμήματα Ενταξης και με τη συγχώνευση παρέμειναν και τα δύο, τώρα το ένα πρέπει να καταργηθεί, αφήνοντας τα παιδιά αβοήθητα.

Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συγχωνευτεί πάρα πολλά σχολεία ανά τη χώρα, η παραπάνω οδηγία αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό χτύπημα στα ίδια τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειές τους, στη δημόσια Ειδική Αγωγή, αλλά και στο γενικό σχολείο και είναι ενδεικτικό πως μόνο στη Διεύθυνση Α' Αθήνας καταργούνται με την εγκύκλιο αυτή 15 Τμήματα Ενταξης. Με την ίδια εγκύκλιο, ως όρος για να δημιουργηθεί Τμήμα Ενταξης τίθεται η ύπαρξη 3 γνωματεύσεων από τα Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) με πρόταση για φοίτηση των μαθητών σε ΤΕ (μέχρι τώρα αρκούσε να υπήρχαν τρία παιδιά με γνωμάτευση ή δήλωση του γονέα), τη στιγμή που οι γνωματεύσεις κάνουν μήνες ή και πάνω από χρόνο για να δοθούν, λόγω της υποστελέχωσης των ΚΕΔΔΥ.

Χτες, η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου έστειλε διευκρινιστική εγκύκλιο που διατηρεί τον κορμό της πρώτης. Με αυτή, καλούνται οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, για τη διατήρηση ή την κατάργηση ήδη ιδρυθέντος και λειτουργούντος δεύτερου Τμήματος Ενταξης στην ίδια σχολική μονάδα, κατά την αξιολόγηση των προτάσεών τους να λάβουν υπόψη τους την ύπαρξη ή μη του μέγιστου αριθμού των 12 μαθητών με σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία, στο σύνολο των μαθητών της σχολικής μονάδας. Επίσης, σχετικά με το φορέα έκδοσης των γνωματεύσεων, σημειώνεται πως ισχύουν οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Υπηρεσιών, εφόσον υπάρχει αδυναμία των ΚΕΔΔΥ να ικανοποιήσουν αιτήματα διάγνωσης.

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η απαράδεκτη τροπολογία και η τελευταία εγκύκλιος που τσακίζουν Τμήματα Ενταξης και Ειδική Αγωγή, ζητά η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αλλάζουν το χαρακτήρα των Τμημάτων Ενταξης και στην ουσία τα καταργούν, στο όνομα της «ένταξης» - «συμπερίληψης», που είναι στρατηγική ΕΕ και ΟΟΣΑ.

«Η συρρίκνωση και τελικά η κατάργηση συνολικά των ΤΕ αποδεικνύεται ότι είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης. Είναι ένα "έγκλημα" προμελετημένο και προσχεδιασμένο εδώ και καιρό, στο όνομα του γενικότερου "εξορθολογισμού" και των περικοπών, που υλοποιείται βήμα - βήμα. Ομως, όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές με ή χωρίς ειδικές ανάγκες, λέμε φτάνει πια!» τονίζει το ΠΑΜΕ, απαιτώντας την απόσυρση της εγκυκλίου και της τροπολογίας και άμεση ίδρυση και επέκταση των Τμημάτων Ενταξης με άμεσους μόνιμους διορισμούς του αναγκαίου προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org