Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
«Ψήνουν» νέα παράταση για Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο νέος Αμερικανός διοικητής της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αφγανιστάν, Τζον Νίκολσον, ανέδειξε με δηλώσεις του ότι τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία μελετούν σοβαρά ένα ενδεχόμενο νέας παράτασης της αποστολής. Με δηλώσεις του στο Ρόιτερς, ο Νίκολσον υποστήριξε ότι η αύξηση των συγκρούσεων (με «Ταλιμπάν» κ.τ.λ.) στο Αφγανιστάν έχουν καθυστερήσει ήδη σημαντικά το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ντόπιων δυνάμεων ασφαλείας (στρατός, αστυνομία κ.τ.λ.).

Τον Ιούνη, ο Νίκολσον θα κληθεί να ενημερώσει το Κογκρέσο για την πορεία της επιχείρησης στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αξιολογηθεί το μέλλον της, δηλαδή και πιθανές νέες, «αναγκαίες» αναπροσαρμογές.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκολσον περιέγραψε ως «τεράστιο σοκ» τις απώλειες που είχε ο αφγανικός στρατός το 2015, ειδικά «για ένα νέο στρατό που ακόμα αναπτύσσεται. Και όμως δε λύγισε», σχολίασε.

Καθόλου τυχαία, μια πρόσφατη έκθεση του Αμερικανού Ειδικού Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν σημείωνε ότι είναι απίθανο μια «ρωμαλέα και βιώσιμη» δύναμη να αναπτυχθεί χωρίς μια συνεχιζόμενη ισχυρή παρουσία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και επισημάνσεις του Νίκολσον, σύμφωνα με τον οποίο «μερικά ακόμα χρόνια» θα χρειάζονταν για την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων, τώρα που - όπως εξήγησε - τα ΝΑΤΟικά και τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν σε λιγότερες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, η «Χεζμπ-ι-Ισλάμι» ανακοίνωσε ότι δεν επιμένει πια στην απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, προκειμένου να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ