Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
«Δεν είναι αγώνας δρόμου, είναι αγώνας για τη ζωή»

Τα πρώτα 70 χιλιόμετρα - από τα 220 συνολικά έως την Αθήνα - διένυσαν ήδη οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί από την Πάτρα και έφτασαν χτες στην Ακράτα, παίρνοντας μέρος στη μεγάλη πορεία για την ανεργία που διοργανώνει ο Δήμος Πάτρας. Κάθε πρόβλεψη για τη συμμετοχή στην πορεία έχει ξεπεραστεί στην πράξη, καθώς ο αρχικός αριθμός των 1.035 που είχαν δηλώσει έγγραφα έως την προηγούμενη Παρασκευή ότι θα μετάσχουν, ανέβηκε σε πάνω από 5.000 που ξεκίνησαν το πρωινό της Κυριακής από την Πάτρα και πήραν μέρος στην πορεία έως και τον Αγ. Βασίλειο. Στην εξέλιξη της πορείας ο αριθμός των συμμετεχόντων μεταβάλλεται καθώς έχει ληφθεί πρόνοια για να μετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, να ξεκινούν από διαφορετικά σημεία της διαδρομής.

Η συγκέντρωση

Το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι ενόψει της πορείας. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, άνεργοι, οικογένειες με μικρά παιδιά, μαθητές, νεολαία διαδήλωσαν στην πλατεία κάτω από το σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, σημείωσε ότι «ξεκινά το μεγάλο λαϊκό ποτάμι της πορείας αγώνα κατά της ανεργίας». Οπως είπε, «με τη συμμετοχή μας στέλνουμε ελπιδοφόρο μήνυμα ότι δεν περνά η πολιτική που μας θέλει άβουλους, θεατές, πρόβατα έτοιμα να θυσιαστούν χωρίς να πουν λέξη». Πρόσθεσε πως «διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων». «Ηρθε - είπε - η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας», επισημαίνοντας πως «τα 220 χιλιόμετρα της πορείας μας σε 8 μέρες δεν είναι αγώνας δρόμου, είναι αγώνας για τη ζωή, είναι δρόμος συμμετοχής, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης. Εναντιωνόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων χτες και σήμερα, αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία».

Στην πλατεία Γεωργίου
Στην πλατεία Γεωργίου
Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Γιώργος Λαμπράκης, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κώστας Καζάκος, διάβασε ένα τμήμα από το αυτοβιογραφικό ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ. Το Μουσικό Εργαστήρι του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου φρόντισε για το γλέντι που ακολούθησε έως αργά, με τους συγκεντρωμένους να έχουν αγκαλιαστεί σ' έναν τεράστιο χορό που απλωνόταν σε κάθε γωνιά της πλατείας.

Από την Πάτρα

Η μεγάλη πορεία άρχισε στις 9 το πρωί από την πλατεία Γεωργίου με επικεφαλής τη δημοτική αρχή και ακολουθούσαν εργατικά Σωματεία, Σύλλογοι Γυναικών, Φοιτητικοί Σύλλογοι, συνταξιούχοι και δεκάδες φορείς. Η οδός Κορίνθου, κεντρική οδός που διασχίζει η πορεία, πλημμύρισε με κόσμο, ενώ συνεχώς ακούγονταν συνθήματα όπως: «Στρατόπεδα συγκέντρωσης οι χώροι εργασίας, δούλοι δεν θα γίνουμε της εργοδοσίας», «Φτώχεια, ανεργία, τρομοκρατία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Απλήρωτη εργασία και κάτεργα παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού».

Πρώτη σύντομη στάση έγινε στον Αγιο Βασίλειο, έξω από την Πάτρα, ενώ στην πορεία είχαν προστεθεί διαδηλωτές από την Ανθούπολη έως τα Μποζαΐτικα. Στον Αγιο Βασίλειο την πορεία υποδέχτηκε ο Σύλλογος Μαζικού Αθλητισμού «Η Ζεύξη» και χαιρέτισε την πορεία ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, την πορεία υποδέχτηκαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου και αντιπροσωπεία από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Στον Αγ. Βασίλειο
Στον Αγ. Βασίλειο
Στη 1 το μεσημέρι η πορεία έφτασε στα Αραχωβίτικα. Τα πρώτα 16 χλμ. της πορείας είναι πίσω. «Αντε παιδιά, άλλα 24 μείναν για σήμερα», ακούγεται στις παρέες που περπατάνε. Από τα Αραχωβίτικα στη Λαμπρινή η μεγάλη πορεία ενάντια στην ανεργία φτάνει μετά από μία περίπου ώρα. Μια μεγάλη σειρά από φορτηγά που περνάνε για τα εργοτάξια κορνάρουν ενθαρρυντικά στο θέαμα της πορείας. Νέος κόσμος περιμένει να ενταχθεί και υποδέχεται τους οδοιπόρους με χειροκροτήματα και αγκαλιές.

Ανάμεσα σε δυο στάσεις, από Ροδινή έως Καμάρες, μια μεγάλη απόσταση περίπου 10 χλμ. ο δρόμος της μεγάλης πορείας για την ανεργία περνάει κάτω από τη Νέα Εθνική, μέσα από πανέμορφα τοπία στο πλάι του Κορινθιακού Κόλπου. Τοπία όμως χωρίς ζωή. «Δύο μήνες το καλοκαίρι έχει ζωή ο τόπος», μας λέει ένας κάτοικος. «Και τώρα πια ούτε αυτό. Ούτε όσοι έχουν εξοχικά εδώ δεν έρχονται». Το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για όλους, είναι πιο ζωντανό από ποτέ και σ' αυτό το κομμάτι της πατραϊκής γης. Στις Καμάρες τους διαδηλωτές υποδέχονται ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, γυναίκες - μέλη του Συλλόγου Γυναικών Αιγίου (μέλος της ΟΓΕ), όπως επίσης και από το Σωματείο Οικοδόμων της περιοχής. Λίγο παρακάτω, στα Σελιανίτικα, την πορεία υποδέχτηκαν οι Αθλητικοί Σύλλογοι «Αθηνόδωρος» και «Δόξα Αιγίου».

Στο Αίγιο

Στο Αίγιο
Στο Αίγιο
Στο τέλος μιας απόλυτα πετυχημένης πρώτης μέρας αυτού του αγώνα διαρκείας το σούρουπο βρήκε τη μεγάλη πορεία στο Αίγιο. Οσο η πορεία πλησίαζε στην πλατεία Αγίας Λαύρας, τόσο πύκνωνε με κόσμο που αντάμωνε τους υπόλοιπους οδοιπόρους. Στα τελευταία μέτρα, οι εκατοντάδες αγωνιστές, κατάκοποι, αλλά με περηφάνια για το σημερινό μαραθώνιο χειροκροτούν ρυθμικά στους ήχους του Λοΐζου: «Στην Αθήνα μες στο κέντρο»...

Τους διαδηλωτές καλωσόρισε ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Θανάσης Παναγόπουλος, ενώ εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Αιγίου η μαθήτρια Σοφία Γαγαράκη διάβασε ένα ποίημα για την ανεργία. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτης Νύχτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αιγίου, η Δώρα Μαστραπά, από τη Β' ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Χρήστος Τρίψας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Αιγιάλειας. Αμέσως μετά στήθηκε λαϊκό γλέντι με χορούς και τραγούδια. Τα συνθήματα αντηχούν ανάμεσα στις ομιλίες: «Κρίση, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Και από το Αίγιο στην Ακράτα

Με ζωντάνια και δυναμικότητα ξεκίνησε η δεύτερη μέρα της μεγάλης πορείας για την ανεργία. Την πορεία «ξεπροβόδισε» πλήθος κόσμου που βγήκε στις πόρτες των μικρομάγαζων, στους φούρνους, στα σιδεράδικα, στις βιοτεχνίες, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα λαϊκά σπίτια στη Ρήγα Φεραίου για να δει τους εκατοντάδες που βάδιζαν για 2η μέρα, με το σύνθημα γραμμένο στα πανό τους: «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

Στην οδό Κορίνθου
Στην οδό Κορίνθου
Πολλοί ξεκινάνε για 2η συνεχόμενη μέρα για να βαδίσουν πάλι όλη τη σημερινή διαδρομή των περίπου 30 χιλιομέτρων. Εχουν κούραση, αλλά και πολύ κουράγιο. «Θα το παλέψω όσο πάει». Αλλοι, που έρχονται με λεωφορεία από Πάτρα και Αθήνα για να συναντηθούν με όσους διανυκτέρευσαν, φρέσκοι, τρέχουν να προλάβουν την πορεία.

Εξω απ' την πόλη πια, μέσα από τους πορτοκαλεώνες της αχαϊκής γης που ευωδιάζουν, γύρω στις 11.30 π.μ. η πορεία έφτασε στα Νικολαίικα. Σύντομη στάση όπου χαιρετίζουν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Τάσος Μούσκας, και ξανά ο δήμαρχος Αιγιάλειας. Στον Ελαιώνα και στα Ζαχλωρίτικα ο κόσμος βγαίνει έξω στις αυλές να υποδεχτεί την πορεία. Λίγο μετά τις 2 μ.μ. έφτασε στο Διακοφτό, στο σιδηροδρομικό σταθμό του οδοντωτού, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος. Τους οδοιπόρους υποδέχτηκαν ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας, Θεοφάνης Σταυρόπουλος, και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διακοφτού, Βασίλης Σταυρόπουλος, ο οποίος τους ευχήθηκε «καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, σημείωσε ότι «από τα ορεινά Καλάβρυτα δίνουμε συγχαρητήρια σε αυτή την πρωτοβουλία του δημάρχου Πατρέων». Εξάλλου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διακοφτού «Νέα Πνοή», Βάσω Καραπαναγιώτη - Βούλγαρη, η οποία μάλιστα ετοίμασε και τον μπουφέ υποδοχής, τόνισε ότι «ο Σύλλογος είναι στο πλάι, συμμετέχει και στηρίζει αυτήν την προσπάθεια. Είμαστε μαζί σας γιατί η ανεργία μάς αφορά όλους». Εκ μέρους της διοίκησης του Παραρτήματος Εργαζομένων Δήμου Καλαβρύτων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας, χαιρέτισε ο Παναγιώτης Ρεκούτης, ενώ χαιρέτισαν επίσης από το Σύλλογο Ανεξάρτητων Ποδηλατών Διακοφτού ο Δημήτρης Νταουσάνης και η Τζένη Κατσιγιάννη, εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Αιγίου. Στην εκδήλωση υποδοχής παρευρισκόταν και εκπρόσωπος από το Σύλλογο Φίλων του Οδοντωτού.

Στο Ρίο
Στο Ρίο
Από το Διακοφτό προς Ακράτα ξεκινάει ένα κομμάτι απότομης ανηφοριάς, κοντά στα 2 χλμ. Υστερα ο δρόμος συνεχίζει δίπλα στον Κορινθιακό, για σχεδόν 15 χλμ., όπου υπάρχει όλο κι όλο ένα χωριό, ο Πλάτανος. Με τον ήλιο να ψήνει στο καταμεσήμερο, πρόκειται για το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής. Τα πόδια καίνε. Θέλει καλή διαχείριση των δυνάμεων. Θέμα για το οποίο φροντίζει ο δήμος. Χάρη στην καλή οργάνωση, αλλά και στο κουράγιο μπορεί η «σκυταλοδρομία» και συνεχίζει. Είναι έτσι κι αλλιώς πολλοί όσοι δεν το βάζουν κάτω. Λίγο η κουβέντα, η παρέα, κάποιο τραγούδι, τα χιλιόμετρα φεύγουν. Στο ύψος του Πλάτανου η πορεία «ξεσπάει»: «Τίποτα δε γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς»! Λίγο αργότερα η πορεία έφτανε στον τελευταίο της σταθμό για χτες, την Ακράτα, συμπληρώνοντας κοντά 70 χιλιόμετρα δρόμου.

Σημ.: Αναλυτικό ρεπορτάζ με φωτογραφίες και βίντεο για όλες τις εξελίξεις και κάθε τμήμα της διαδρομής υπάρχει με διαρκή ενημέρωση στο πόρταλ «902.gr».


Στα Σελιανίτικα
Στα Σελιανίτικα

Η πορεία μπαίνει στα Νικολαίικα
Η πορεία μπαίνει στα Νικολαίικα

Η πορεία μπαίνει στο Διακοφτό
Η πορεία μπαίνει στο Διακοφτό
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Χρήστο Λαϊνά(2023-06-17 00:00:00.0)
Μαχητικές κινητοποιήσεις σε Αίγιο - Πάτρα(2008-03-28 00:00:00.0)
Ξεχείλισε η οργή των αγροτών(2004-01-13 00:00:00.0)
Φραγμός στον αυταρχισμό(2001-03-06 00:00:00.0)
Ψηφοδέλτιο για νομαρχία - μετερίζι των αγώνων(1998-09-09 00:00:00.0)
Δεν το βάζουν κάτω(1998-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ