Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η απαραίτητη γνώση για την άσκηση επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο

Την απόσπαση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο, αντί να αποτελεί το βασικό επιστημονικό υπόβαθρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, υπογραμμίζοντας ότι αφαιρούνται από το πτυχίο οι απαραίτητες γνώσεις για δουλειά στην Εκπαίδευση, με την «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεξάγει ένα ακόμα έγκλημα στις σπουδές και το μέλλον μας»! Με αφορμή τα πορίσματα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που πρόσφατα κατατέθηκαν στη Βουλή, όπου προβλέπεται «η καθιέρωση του πιστοποιητικού διδακτικής επάρκειας στα πανεπιστήμια που θα μπορούν να λαμβάνουν όσοι επιθυμούν να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί, αφού ολοκληρώσουν το πτυχίο τους», η ΕΓ του ΜΑΣ καταγγέλλει ότι «πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουμε σε σχολές που προσανατολίζονται στην Εκπαίδευση, στα σχολεία.

Δεν έφτανε η ανεργία των αποφοίτων. Δεν έφτανε το γεγονός ότι πληρώνουμε από την τσέπη μας για να προετοιμαστούμε για την εργασία, με σεμινάρια, πιστοποιητικά κ.ά. Δεν έφτανε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που εξετάζει γνώσεις στις οποίες αποδεδειγμένα έχουν περάσει οι φοιτητές...

...Τώρα η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για να βγει η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο».

«Υποβαθμίζουν το πτυχίο μας με σκοπό να μην αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός μας.

Θέλουν ακόμα πιο έντονα να φτιάξουν μια αγορά τίτλων και πιστοποιητικών επάρκειας, τα πανεπιστήμιά μας μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ γνώσης που θα πουλάνε πανάκριβα την παιδαγωγική επάρκεια και εμείς στους πελάτες που θα την αγοράζουν.

Είναι ψέμα ότι η απαραίτητη γνώση δεν χωρά στο πτυχίο! Αλλωστε και οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ αλλά και οι πίνακες των αναπληρωτών δε μετράνε τη γνώση, αλλά αυτούς που θα δουλέψουν στην Εκπαίδευση με βάση τις επιταγές των μνημονίων και τα συνεχώς μειωμένα χρήματα για τα σχολεία! Δεν ανεχόμαστε να μπαίνουν όλο και περισσότερα εμπόδια στη σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμά μας», σημειώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και απαιτεί:

  • Ολη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο η μοναδική προϋπόθεση διορισμού.
  • Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο. Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του ΑΣΕΠ, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού. Ολων των εμποδίων για την άσκηση του επαγγέλματός μας!
  • Η οποιαδήποτε επιμόρφωση να πραγματοποιείται με ευθύνη των τμημάτων μέσα από το πρόγραμμα σπουδών τους!
  • Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ