Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Γίνονται υπόθεση των φοιτητών και «ζωντανεύουν» τη δράση των συλλόγων

Ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο Φεστιβάλ του Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Αθήνας. Αλλος έβαλε την ιδέα για το στήσιμό του, άλλος βοήθησε στην προπαγάνδα, άλλος έπαιξε μπουζούκι, κάθε φοιτητής προσέφερε και κάτι, κάνοντας δικό του το Φεστιβάλ, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα για φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους ζωντανούς, με πλούσια δραστηριότητα, με αποφάσεις που παίρνονται από τα κάτω, μέσα από οργανωμένες και συλλογικές διαδικασίες. Η απόφαση, εξάλλου, για το φετινό Φεστιβάλ πάρθηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου που έγινε λίγο καιρό πριν.

Οπως κάθε χρόνο, το θέμα αντλήθηκε από την επικαιρότητα. Αφιερώθηκε «στους πρόσφυγες αυτού του κόσμου. Ενάντια στους πολέμους που ξεριζώνουν ολόκληρους λαούς από τα σπίτια τους». Με αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα και το στίχο του Μπρεχτ «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους» να καλεί τη νεολαία να πάρει θέση σε όσα γίνονται, να ταχθεί απέναντι σ' ένα σύστημα που γεννά πολέμους και προσφυγιά, δεκάδες ήταν οι φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Πολλοί ήταν και εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, με την προσφορά από το υστέρημα πολλών να είναι συγκινητική. Ηδη τα πρώτα αυτοκίνητα με τη συλλογή των ειδών έχουν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά και τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθούν και τα υπόλοιπα. Οι συζητήσεις του Φεστιβάλ αποτέλεσαν αφορμή για ενημέρωση και προβληματισμό, ενώ οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν ευκαιρία έκφρασης μέσω της μουσικής, του πολιτισμού, του αθλητισμού.

Ο Σύλλογος, συνεχίζοντας την αγωνιστική του δράση, καλεί σήμερα στις 9.30 το πρωί, στην κοσμητεία της Φιλοσοφικής, για να ορθώσει εμπόδιο στην πρόθεση επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Σειρά έχουν οι Σύλλογοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων

Με σύνθημα το γνωστό στίχο «Γιατί αν γλιτώσει το παιδί... υπάρχει ελπίδα...», γίνεται στις 4 και 5 Απρίλη, στο χώρο του παλιού Χημείου, το Φεστιβάλ των Φοιτητικών Συλλόγων των Δασκάλων και των Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στο Προσφυγικό και η δεύτερη μέρα θα είναι αφιερωμένη στην Εκπαίδευση και σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί μπουφές, βιβλιοπωλείο, εργαστήρι κατασκευών και χώρος συλλογής παιχνιδιών για τα παιδιά των προσφύγων.

Ακόμα, την Κυριακή 10 Απρίλη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Παιδικού Βιβλίου, οι Σύλλογοι σχεδιάζουν επίσκεψη στο Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14) και μετά βόλτα στην Πλάκα...

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Δευτέρα 4 Απρίλη

10.30 Εναρξη φεστιβάλ - Χαιρετισμοί από τους προέδρους των Τμημάτων και των Συλλόγων.

11.30 Προβολή βίντεο για το Προσφυγικό.

12.00 Ομιλία για το Προσφυγικό: «Εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει» (Μπ. Μπρεχτ).

13.00 Παραμύθι για το Προσφυγικό «Το παραμύθι των γιατί» - Απαγγελία ποιήματος «Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία».

  • Τρίτη 5 Απρίλη

10.00 Ομιλία για την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή, παρουσίαση power point και αφιερώματος από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος.

11.00 Προβολή βίντεο - αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο.

12.00 Συζήτηση με την Αλκη Ζέη, υπογραφή των βιβλίων από τη συγγραφέα και μοίρασμα αναμνηστικών.

13.30 Θεατρική παράσταση «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου.

14.30 Προβολή ταινίας «Η κλέφτρα των βιβλίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ