Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ερχονται τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Εμπειρία από την προετοιμασία των φεστιβάλ στη Δυτική Ελλάδα

Από το περσινό Μαθητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα
Από το περσινό Μαθητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα
Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουν δώσει ραντεβού με τους συμμαθητές τους στις 16 και 23 Απρίλη στην Πάτρα, στις 23 Απρίλη σε Αγρίνιο, Αίγιο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Αμαλιάδα.

Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, όλες οι δυνάμεις έχουν μπει για τα καλά στη μάχη. Καθημερινά προπαγανδίζουν, ενημερώνουν, για να το μάθουν όλοι οι μαθητές. Στα φροντιστήρια, στα ωδεία, στα σχολεία, στις γειτονιές, να φτάσει η ανακοίνωση της ΚΝΕ παντού. Στόχος μας, το κάθε σχολείο να έρθει και να παρουσιάσει τη δουλειά του στο Φεστιβάλ. Γιατί είναι μια γιορτή από μαθητές για μαθητές. Γιατί το σύνθημα, «άλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη» πρέπει να το μάθουν ακόμη περισσότερα παιδιά.

Κουβεντιάζουμε για το πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο

Σε κάθε σχολείο, οι μαθητές έχουν φτιάξει τις ομάδες τους, που είναι υπεύθυνες για την προετοιμασία. Καλούν τους συμμαθητές τους να στηρίξουν το μεγαλύτερο μαθητικό πολιτιστικό γεγονός της πόλης... «Είναι ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί, να κάνουμε ένα διάλειμμα από το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουμε»!

Οι μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα «έχουμε τα δικά μας όνειρα και ιδανικά. Θέλουμε μόρφωση και ζωή με δικαιώματα - Δε συμβιβαζόμαστε με το σύστημα που γεννά πολέμους και φτώχεια - Δεν κλείνουμε τα μάτια απέναντι στην κατάσταση που ετοιμάζουν για εμάς και τις οικογένειές μας».


Η ίδια η δράση τους, άλλωστε, το έχει αποδείξει αυτό, δεν έκατσαν ούτε στιγμή με σταυρωμένα τα χέρια. Στις τάξεις φουντώνουν οι κουβέντες για τις αιτίες του πολέμου, σε κάποια σχολεία οργανώνεται η αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες. Στην Πάτρα, οργανώθηκαν «μέρες μαθητικής δημιουργίας», όπου οι μαθητές έφτιαξαν τις δικές τους ζωγραφιές, φωτογραφίες και graffiti, τραγούδησαν τους δικούς τους στίχους.

Κάθε μέρα κουβεντιάζουμε με περισσότερα παιδιά για το πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο, που το χει ανάγκη. Ηδη έχουν ακουστεί πολλά ερωτήματα: Μας προστατεύουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ; Πώς μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας; Μπορούμε να έχουμε πραγματικά πρόσβαση στον αθλητισμό και στον πολιτισμό; Μπορούμε να έχουμε ένα σχολείο που δίνει γνώση πραγματική;

Η απάντηση δίνεται και μέσα από τα project που ετοιμάζονται στο σχολείο. Το «στίγμα» τους θέλουν να αφήσουν και τα ΕΠΑΛ, τα νυχτερινά γυμνάσια που θα ετοιμάσουν βίντεο για τον πόλεμο. Σκέφτονται να φτιάξουν ταμπλό γι' αυτό, φωτογραφικά αφιερώματα με τη μέχρι τώρα δραστηριότητά τους μέσα στα σχολείο με θέμα κατά του φασισμού, του πολέμου, από την οργάνωση της αλληλεγγύης. Στο φεστιβάλ, οι μαθητές θα κάνουν και τα δικά τους μαθήματα. Μάθημα φωτογραφίας, σκίτσου, ζωγραφικής.

Βήμα πολιτιστικής δημιουργίας

Ηδη μαθητικά συγκροτήματα έχουν αρχίσει πρόβες, γράφονται στίχοι, διασκευάζονται τραγούδια. Υπάρχει συναγωνισμός για το ποιος θα είναι ο καλύτερος, γι' αυτό τα παιδιά ζητάνε τη στήριξη όλου του σχολείου!

Ηδη έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα και πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι σε κάθε πόλη, που θα συμβάλουν στις εργασίες με ιδιαίτερη χαρά. Εχουμε καλέσει θεατρικές ομάδες από τα σχολεία που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο φεστιβάλ, παιδιά που δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις νέων καλλιτεχνών για να ανταλλάξουμε γνώμες, να εξασφαλίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Φέτος, Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά σε Αμαλιάδα, Αίγιο και Νότια Πάτρα. Στον Πύργο οι δραστηριότητες θα διαρκέσουν δύο ημέρες! Το γεγονός αυτό προκύπτει σαν αναγκαιότητα. Θα είναι μια ανάσα για παιδιά από τις λαϊκές αυτές περιοχές, που δεν έχουν λεφτά να πάνε σε συναυλίες, στο θέατρο, αλλά ούτε για να πάνε μια βόλτα με την παρέα τους, να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με κάτι να τους «γεμίζει».

Ανυπομονησία υπάρχει από όλους για τη δουλειά που θα παρουσιάσουν στα φεστιβάλ, τα λαϊκά φροντιστήρια της Πάτρας και του Αγρινίου. Στην Πάτρα, οι μαθητές ετοιμάζουν θεατρικό το οποίο θα σατιρίζει την πολιτική κατάσταση της χώρας. Στο Αγρίνιο, τα παιδιά ετοιμάζουν τα δικά τους τραγούδια, που για πρώτη φορά θα τα παρουσιάσουν στο φεστιβάλ. Μας είπαν είναι μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν τη δουλειά τους μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία που είναι αποκλειστικά για μαθητές.

Πλούσια δραστηριότητα προετοιμασίας

Δεν περιμένουμε, όμως, μέχρι τις μέρες των φεστιβάλ. Εχουμε ξεκινήσει με αθλητικά τουρνουά που γίνονται παντού. Ειδικά στο Αγρίνιο τα παιδιά διοργανώνουν τουρνουά ξεχωριστά για μαθητές γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει τόση μεγάλη απήχηση. Οι μαθητές που ζουν σε χωριά, σε μικρές πόλεις, που οι οικογένειές τους ζορίζονται οικονομικά και δεν μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό, έχουν πραγματικά αγκαλιάσει όλη αυτήν τη δραστηριότητα. Ανυπομονούν και για τη φάση των ομίλων όπου θα βραβευτεί η καλύτερη ομάδα του νομού!

Σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Αγρίνιο οργανώσαμε ιστορικούς περιπάτους, για να μάθουν οι μαθητές την Ιστορία του τόπου τους, με τρόπο διαφορετικό από ό,τι τη μαθαίνουν στο σχολείο. Σε Μεσολόγγι, Κεφαλονιά άνοιξε συζήτηση για την εξέλιξη των κοινωνιών, για το ρόλο της επανάστασης. Ηταν ωραία εμπειρία γιατί το μάθημα συνδυάστηκε με δραστηριότητα και άρεσε σε όλους. Τους άρεσαν αυτά που συζητήσαμε για το ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με επανάσταση, το σύστημα δεν είναι παντοδύναμο και η ΚΝΕ παλεύει για να το ανατρέψει.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Απρίλη που θα συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτή με ακόμη περισσότερους νέους στο φεστιβάλ, αλλά και για τις επόμενες εκδρομές που θα οργανώσουμε. Βρήκαμε και έναν ιδιαίτερο τρόπο να κάνουμε γνωστή αυτήν την πρωτοβουλία και σε παιδιά που δεν τους αρέσει πώς διδάσκεται η Ιστορία στο σχολείο. Τα παιδιά στην Αμαλιάδα θα παρουσιάσουν εργασία για τον Ν. Μπελογιάννη και την πρόσφατη τοπική Ιστορία.

Αποφασίσαμε στην Πάτρα να υπάρχει ειδικός χώρος αφιερωμένος στα 70 χρόνια του ΔΣΕ και συγκεκριμένα στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου. Εχουμε φτιάξει ομάδα μαθητών που έχει μεράκι για τη μελέτη της Ιστορίας και θα φτιάξει φωτογραφικό αφιέρωμα για το θέμα.

Ολα αυτά γιατί έχουμε ένα κοινό, δε θεωρούμε φυσιολογικό σήμερα να πεθαίνουν παιδιά για τα κέρδη των πλουσίων. Δε θεωρούμε φυσιολογικό να μην μπορούμε να αθληθούμε δωρεάν. Δε γίνεται να μην έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε μουσική αν δεν έχουν λεφτά οι γονείς μας.

Εχουμε πολλή δουλειά! Γιατί θέλουμε να είναι επιτυχημένο, όμορφο. Εχουμε να σκεφτούμε την κάθε λεπτομέρεια. Θα τα καταφέρουμε, γιατί στο Φεστιβάλ μπορεί να αποτυπωθεί το όνειρο του κάθε νέου για τη ζωή που αξίζει σε όλους.


Ιφιγένεια ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήθος εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο(2019-04-17 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα(2017-05-05 00:00:00.0)
Γιορτές με γνήσια μαθητική έκφραση και δημιουργία(2017-05-03 00:00:00.0)
Μαθητικές κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη(2016-11-04 00:00:00.0)
Σε αγωνιστικές διεργασίες και οι μαθητές(2016-11-03 00:00:00.0)
Με μεγάλη επιτυχία σε όλη τη χώρα(2013-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ