Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακρως ενδιαφέρουσα η εκδήλωση στα Γιάννενα

Από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Με μια ακόμη επιτυχημένη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αυτή τη φορά στα Γιάννενα, συνεχίστηκε η παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση. Την εκδήλωση διοργάνωσε οι Τομεακές Οργανώσεις ΚΚΕ - ΚΝΕ Ιωαννίνων την Τετάρτη 23 Μάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Ομιλητές ήταν ο Πέτρος Κρίκης, μέλος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, που έκανε και την κεντρική εισήγηση, και ο Κώστας Μπουντόλος, καθηγητής ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) Αθηνών, που μίλησε για τις σοβαρές συνέπειες από την έλλειψη άσκησης. Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν καθηγητές Φυσικής Αγωγής των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, προπονητές, αθλητές, μέλη αθλητικών σωματείων, σπουδαστές παιδαγωγικών σχολών και εργαζόμενοι.

Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε ένας ζωντανός και γόνιμος διάλογος, στον οποίο κατατέθηκαν γνώμες και απόψεις που αφορούσαν επιμέρους πλευρές της Φυσικής Αγωγής στην Εκπαίδευση και την αναγκαιότητα ανάπτυξης της πάλης, ώστε το δικαίωμα στον Αθλητισμό, η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης να μπουν στην ημερήσια διάταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στη δουλειά στη γειτονιά, στο σχολείο και το πανεπιστήμιο.

Στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Κρίκης επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Σε μια περίοδο που η πλειοψηφία του λαού μας στενάζει κάτω από το βάρος των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων, που στερείται βασικά δικαιώματα στη δουλειά, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Ασφάλιση και εξαναγκάζεται να ζήσει με ψίχουλα, δε θεωρούμε, ως ΚΚΕ, καθόλου πολυτέλεια να ασχοληθούμε με τα ζητήματα του Αθλητισμού και να διεκδικήσουμε, να πρωτοστατήσουμε στη διεκδίκηση, που πρέπει να έχει μαζικά χαρακτηριστικά, για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό (...) Δεν είναι πολυτέλεια η Φυσική Αγωγή. Είναι ανάγκη του λαού και της νεολαίας (...) Το ΚΚΕ πιστεύει στην ευρύτερη αξία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του (...) Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη η πάλη για τη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων που αφορούν την ανάπτυξη και τη δωρεάν παροχή της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, στη βάση ενός ενιαίου συστήματος, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες, που θα καλύπτει τις ανάγκες όλου του λαού και της νεολαίας».

Από τη μεριά του ο Κώστας Μπουντόλος, αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν γίνει στη χώρα μας, οι οποίες δείχνουν δραματική αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και των μυοσκελετικών προβλημάτων στις μικρές ηλικίες, ως αποτέλεσμα κυρίως της έλλειψης κινητικής δραστηριότητας και άθλησης στα παιδιά, τόνισε: «Η Φυσική Αγωγή είναι παιδαγωγική διαδικασία που αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας, στην αρμονική ανάπτυξη των φυσιολογικών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές παρεμβάσεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα, με κάποιες μέρες το χρόνο και προγράμματα μιας χρήσης. Ούτε βέβαια με αντικατάσταση του γυμναστή από το δάσκαλο (...) Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να διασφαλίζει υποδομές και επιστημονικό δυναμικό, ώστε να οργανωθεί με συστηματικό τρόπο η Φυσική Αγωγή στο σχολείο σε μόνιμη βάση. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του σχολείου είναι κινητικά αδρανείς. Περίπου το 75% των Ελλήνων είναι κινητικά αδρανείς και το ποσοστό τόσο των υπέρβαρων όσο και των παχύσαρκων παιδιών έχει αυξηθεί ορμητικά τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ήδη ορατές από τις μικρές ηλικίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ