Σάββατο 26 Μάρτη 2016 - Κυριακή 27 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1827 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

1904 Γεννιέται ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 - 1990 και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια.

1927 Ταυτόχρονα σχεδόν με τη δημοσίευση στον αστικό Τύπο της έκθεσης της Γενικής Ασφάλειας για «το Κομμουνιστικό Κόμμα και την δράσιν του εις την Ελλάδα», διαβάζεται στη Βουλή κατασκευασμένο γράμμα της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (ΒΚΟ) προς το ΚΚΕ, με το οποίο δήθεν δίδονταν εντολές για τον εξοπλισμό του Κόμματος, για την οργάνωση από μέρους του αντικατασκοπίας και τη σύνδεσή του «με το γραφείο αντικατασκοπίας της Σοβιετικής πρεσβείας» κ.ά. Η Γραμματεία της ΒΚΟ, με δήλωσή της, «σχετικά με την αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Ελλάδα» («Ριζοσπάστης», 7/5/1927) διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά της «άτιμης μεθόδου των πλαστογραφιών και των ψευδών», καταγγέλλοντας ότι και τα δύο αυτά γεγονότα «είναι πράξεις εσκεμμένες, εκτελεσθείσαι με την ενεργό συνεργασία του ιταλικού φασισμού και την προτροπή της συντηρητικής βρετανικής κυβερνήσεως», με σκοπό «τη δημιουργία ατμόσφαιρας πογκρόμ εναντίον του ΚΚΕ» και να γίνει ευκολότερη η χρησιμοποίηση του λαού «για τα ληστρικά και φιλοπόλεμα σχέδια των φασιστών και των Αγγλων στα Βαλκάνια εναντίον της Ρωσίας και της νέας Τουρκίας».

1940 Πεθαίνει ο Σπύρος Λούης, Ολυμπιονίκης του Μαραθώνιου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

1944 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός απωθεί τους ναζί πίσω στα σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης, τα οποία πέρασαν εισβάλλοντας τον Ιούνη του 1941.

2000 Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν. Είχε υπογραφεί 8 χρόνια νωρίτερα. Το ΚΚΕ κατήγγειλε τη Συνθήκη, ότι αποτελεί ευρω-φακέλωμα, εργαλείο που διευκολύνει το έργο της ευρω-καταστολής, την κατασκευή και την παρακολούθηση υπόπτων, την τρομοκράτηση των λαϊκών κινημάτων. Τη Συνθήκη στην Ευρωβουλή καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια την χαρακτήρισε «συνταγματικά νόμιμη».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org