Σάββατο 26 Μάρτη 2016 - Κυριακή 27 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΙΣΤΟΡΙΑ
Για τα καθήκοντα των πυρήνων του ΚΚΕ μέσα στον ΔΣΕ

Κρίσιμο ρόλο στη μαζική διαφωτιστική δουλειά είχαν οι πυρήνες του ΚΚΕ μέσα στις μονάδες. Ξέχωρη κατά συνέπεια ήταν η δουλειά που γινόταν για τα καθήκοντα των στελεχών και μελών του Κόμματος μέσα στον ΔΣΕ. Αντιγράφουμε από έντυπο για τη διαφωτιστική δουλειά στους πυρήνες:

«Καλή λειτουργία έχει εκείνος ο πυρήνας που καταστρώνει επιτελικό σχέδιο με καθορισμένους στόχους δράσης, δεν τον διακρίνει η προχειρότητα, βάζει τάξη, πρόγραμμα στις δουλειές, καθορίζει πλάνο καθηκόντων και πραγματοποίησής τους σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Δεν πιάνει σπασμωδικά το ένα ζήτημα για να αφήσει το άλλο μισοτελειωμένο. Εχει πρωτοβουλία, δρα με οντότητα και ανεξαρτησία. Είναι ο καπετάνιος που βαστά το τιμόνι και το χειρίζεται ανάλογα με τον καιρό που βρίσκει».

Εδώ βρίσκουμε επίσης την ειδική δουλειά που γίνεται για το δυνάμωμα του ΚΚΕ: «Η σημερινή δοκιμασία πρέπει να δυναμώσει τις γραμμές μας. Να φανερώσει και να αναδείξει καινούργια αγωνιστικά διαμάντια που υπάρχουν μέσα στον πυρήνα. Να φτιάξουμε στελέχη με αντοχή, νεύρα γερά και παλλικαριά περίσια, νοικοκύρηδες και πεισματάρηδες στη δουλειά τους, ακλόνιστους σε πίστη και φανατισμό.

Τα στελέχη μας θα πρέπει να ξέρουν τούτο: ότι πρέπει σε καμμία περίπτωση να μην εγκαταλείπουν τη βάση, αλλά απεναντίας να ζουν σ' όλη τους την έκταση όλα τα προβλήματα του πυρήνα. Να σταματήσουν οι ποδαράτες συνεργασίες, να γίνονται μελετημένα και αναλυτικά. Η συνεργασία να ανοίγει τα φτερά των κατώτερων στελεχών. Να βοηθάνε τα κατώτερα στελέχη για την κατάστρωση του σχεδίου και να μη τους παραφορτώνουν με ξερές εντολές αλληλοστοιβαγμένες. Να καθορίζεται μαζί το πλάνο δουλειάς και πρέπει να επιμένουμε για την πραγματοποίησή του. Πρέπει να γίνει συνείδηση στα στελέχη μας κι απ' αυτούς στα μέλη μας ότι ο χρόνος που χάνουμε αποτελεί κέρδος για τον εχθρό. Στη συζήτηση να αποφεύγουμε τις μακρολογίες, να υπάρχει σαφήνεια σε εισηγητή και ομιλητές, πρέπει να 'χει σοβαρά, ολόπλευρα μελετήσει καθένας το υπό συζήτηση θέμα ή πρόβλημα».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει κείμενο με τα καθήκοντα του πυρήνα των κομμουνιστών μέσα στον ΔΣΕ. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα:

«Από την καλή λειτουργία του πυρήνα του Κόμματος στον ΔΣΕ εξαρτάται η οργανωτική συνοχή, η μαχητική ικανότητα και αποφασιστική δράση του ΔΣΕ ενάντια στον εχθρό. Καλή λειτουργία μέσα στον ΔΣΕ έχει εκείνος ο πυρήνας που δουλεύει επίμονα και ακούραστα για να δυναμώνει και ανεβάσει:

1. Την πίστη και του τελευταίου αντάρτη για το δίκιο του αγώνα, την πίστη για τα ανώτερα ιδανικά και τους σκοπούς του αγώνα, την πεποίθηση για την ακατάβλητη δύναμη του λαού, για τη δύναμη του ΔΣΕ για τη Νίκη.

2. Την αγάπη και αφοσίωση στο Λαό, στο Εθνος και στην Πατρίδα.

3. Το μίσος ενάντια στους εγκληματίες και βασανιστές του Λαού, ενάντια στο μοναρχοφασισμό και τους Αγγλο-αμερικάνους καταχτητές.

4. Να ανεβάζει την πειθαρχία, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση, την προθυμία στις υπηρεσίες και στη δουλειά και καλή συμπεριφορά, την εμπιστοσύνη στην καθοδήγηση, στη Διοίκηση, το σεβασμό στα στελέχη γιατί έτσι δυναμώνει η ενότητα.

5. Να καλλιεργεί και ν' αναπτύσσει το μαχητικό πνεύμα, τον ηρωισμό και αυτοθυσία, το μίσος και την περιφρόνηση στη δειλία και την ηττοπάθεια.

6. Να αναπτύξει στην πιο μεγαλύτερη βαθμίδα την επαγρύπνηση, το σκεπτικό πνεύμα, να χτυπά τη φλυαρία - περιέργεια - κουτσομπολιό κ.λπ.

7. Κάθε μέρα να ανεβάζει την ικανότητα του στρατού και της Διοίκησης στην πολεμική τέχνη, αντλώντας πείρα από την ίδια τη δράση και τη ζωή.

8. Να αναπτύσσει την αγάπη προς τον οπλισμό, για την καλή και καθαρή διατήρησή του και την οικονομία στα πυρομαχικά, την εκμάθηση και το χειρισμό όλων των ειδών των όπλων.

9. Να φροντίζει για τα μέτρα ασφάλειας κατά την πορεία στη μάχη, στο λημέρι και ποτέ να μην υποτιμά τον εχθρό και την ικανότητά του.

10. Να φροντίζει για την εξασφάλιση ιματισμού, υπόδησης, τροφοδοσίας, υγειονομικού υλικού κ.λπ.

11. Να φροντίζει για την καθαριότητα και την καλή εμφάνιση.

12. Να καλλιεργεί το πνεύμα της αντοχής στις κάθε είδους στερήσεις, δυσκολίες και αναποδιές που συχνά παρουσιάζει η ζωή, η φύση της δράσης μας (πείνα, κρύο, δίψα, ψείρα, γύμνια, ανυποδυσιά, αϋπνία, εξαντλητικές πορείες, φορτίο κ.λπ.). Τίποτα δεν πρέπει να 'ναι ικανό να κλονίσει την αντοχή του αντάρτη.

13. Να φροντίζει για τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση του ΔΣΕ για την πολιτική κατάσταση, για τις διάφορες εξελίξεις της και θέσεις του Κόμματος.

14. Να αναπτύσσει το πνεύμα κριτικής και αυτοκριτικής, του ελέγχου και αυτοελέγχου, το πνεύμα της πρωτοβουλίας».

(Από το κείμενο οργανωτικού μαθήματος για τα καθήκοντα των στελεχών και μελών του Κόμματος μέσα στον ΔΣΕ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει με τον πήχη της προσφοράς ακόμα πιο ψηλά(2023-12-16 00:00:00.0)
Ψηφίδες της ζωής και της δράσης του στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ(2022-04-02 00:00:00.0)
Για τα καθοδηγητικά καθήκοντα, στη θεωρία και στην πράξη(2021-06-18 00:00:00.0)
Δράση για γερές Οργανώσεις στους τόπους δουλειάς(2013-03-09 00:00:00.0)
Για το περιεχόμενο λειτουργίας της ΚΟΒ(2004-10-31 00:00:00.0)
Οξύνεται το πρόβλημα της έλλειψης εφεδρειών(1997-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ