Σάββατο 26 Μάρτη 2016 - Κυριακή 27 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Παζλ πενταγώνων

Ενας νέος τύπος πενταγώνου μπορεί να καλύψει απόλυτα ένα επίπεδο
Ενας νέος τύπος πενταγώνου μπορεί να καλύψει απόλυτα ένα επίπεδο
Αν προσπαθήσετε να καλύψετε μια επίπεδη επιφάνεια, για παράδειγμα ένα τραπέζι, με πολλά αντίγραφα του ίδιου πενταγώνου, χωρίς να μείνει καθόλου ακάλυπτος χώρος, ούτε να υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις, θα δυσκολευτείτε πολύ. Η πρώτη σκέψη είναι να χρησιμοποιήσει κανείς κανονικά πεντάγωνα (με όλες τις πλευρές τους ίσες), ξέροντας ενδεχομένως ότι η πλήρης κάλυψη είναι δυνατή με κανονικά εξάγωνα. Μάταια όμως. Μόνο με πεντάγωνα που έχουν άνισες πλευρές είναι δυνατό ένα θετικό αποτέλεσμα.

Εδώ και 30 χρόνια οι μαθηματικοί είχαν βρει 14 διαφορετικά είδη πενταγώνων, που μπορούν να καλύψουν πλήρως μια επίπεδη επιφάνεια, αλλά μόλις πρόσφατα τρεις μαθηματικοί του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν και ένα δέκατο πέμπτο τύπο πενταγώνου, που έχει την ίδια ιδιότητα. Για να το πετύχουν ανέπτυξαν έναν έξυπνο αλγόριθμο σε υπολογιστή, ώστε να ελέγξουν όλες τις δυνατές διατάξεις και να βρουν μια που να επιτυγχάνει τον στόχο.

Το νέο μοτίβο οπωσδήποτε θα βρει τη θέση του στην τέχνη που εμπνέεται από τα μαθηματικά, αλλά προβλήματα πλακιδίων όπως αυτό, συνδέονται - πολύ περισσότερο απ' ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς - με άλλες περιοχές των μαθηματικών. Το δέκατο πέμπτο είδος πενταγώνων δε θα δώσει μόνο νέες επιλογές στους διακοσμητές για τα πλακάκια του μπάνιου, αλλά ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν υλικά με χρήσιμες ιδιότητες, που έχουν αυτήν τη διάταξη σε μοριακό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ