Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην ΕΒΖ στο Πλατύ

Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας επισκέφτηκαν χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Συναντήθηκαν με το ΔΣ του εργοστασιακού σωματείου, καθώς και με εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών και τους έδωσαν τα πρακτικά από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα, μετά από Ερώτηση του ΚΚΕ.

Από τις συναντήσεις αναδείχθηκε η ανησυχία τόσο των εργαζομένων όσο και των αγροτών για τις εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της ΕΒΖ και της τευτλοπαραγωγής. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σημείωσαν ότι δεν συμφωνούν με το σχέδιο πώλησης των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία που σχεδιάζεται κατ' απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς, γιατί θα υπονομεύσει τις όποιες δυνατότητες έχει η εταιρεία να επιβιώσει.

Επιπλέον, οι τευτλοπαραγωγοί ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα 8 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται για τη σοδειά του 2015 και η προοπτική αυτή μετατίθεται για όταν θα επιτευχθεί η «εξυγίανση» της ΕΒΖ. Οι αγρότες δεν μπορούν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα εργοστάσια να βρεθούν χωρίς πρώτη ύλη. Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημείωσαν πως στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαίο να παλέψουν μαζί, εργαζόμενοι και αγρότες, ώστε να παραμείνει ζωντανή η τευτλοκαλλιέργεια, ενεργά και πλήρως παραγωγικά τα εργοστάσια ζάχαρης.

Ανέφεραν, επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκέντρωσης της παραγωγής σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των μονοπωλίων στον αγροτοδιατροφικό τομέα και ότι η πολιτική της ΕΕ οδηγεί σε συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας και κλείσιμο των εργοστασίων και γι' αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα ο απεγκλωβισμός από αυτή την πολιτική, το δυνάμωμα του αγώνα για την ανατροπή της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ