Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Το παραμύθι ζωντανεύει...

Η «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του κλασικού μπαλέτου, θα παρουσιαστεί για τρεις βραδιές (24,25,26/7) στο Ηρώδειο (9μμ) από το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Μαρίνσκι (τα μπαλέτα και την ορχήστρα που μέχρι το 1992 έφεραν το όνομα «Κίροφ»). Το γνωστό παραμύθι που αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο, θα ζωντανέψει για ένα τριήμερο, προσφέροντας ένα μαγευτικό χορευτικό «ταξίδι». Στα 141 χρόνια από την ίδρυσή του, το μπαλέτο Μαρίνσκι (πρώην Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες. Παραστάσεις όπως «Η ωραία κοιμωμένη» (1890), «Ο Καρυοθραύστης» (1892), «Η Λίμνη των Κύκνων» (1895) και «Ραϊμόντα» (1898) θεωρούνται σήμερα απαράμιλλα αριστουργήματα της ιστορίας του χορού. Η φήμη του ρωσικού μπαλέτου αυξήθηκε περισσότερο στην αρχή του 20ού αιώνα, ενώ στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης παρήγαγε ένα γαλαξία από αριστοτέχνες του μπαλέτου και ηθοποιούς, που αργότερα δούλεψαν σε σημαντικά θέατρα, όπως το Μπολσόι. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η Συμφωνική Ορχήστρα του Μαρίνσκι, μία από τις ιστορικότερες και σημαντικότερες όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και παγκοσμίως.

Το λιμπρέτο του έργου είναι των Βλαντιμίρ Μπεγκιτσόφ και Βασίλι Γκέλτσερ, η χορογραφία των Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβανόφ, η σκηνογραφία του Ιγκόρ Ιβανόφ, τα κοστούμια της Γκαλίνα Σολόβιεβα και η μουσική διεύθυνση του Μπορίς Γκρούζιν. Τους ρόλους των Οντίλ/Οντέτ ερμηνεύουν οι Ουλιάνα Λοπάτκινα (24/7), Σοφία Γκουμέροβα (25/7), Βερόνικα Παρτ (26/7) και του Ζίγκφριντ οι Δανιήλ Κορσουντσόφ (24/7), Ιγκόρ Κολμπ (25/7) και Γιεβγκένι Ιβάντσενκο (26/7).

Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά ολόκληρη το 1907 στην Πράγα. Προηγουμένως, το 1877, ένα τμήμα του έργου είχε κάνει πρεμιέρα από τους χορευτές του Μπολσόι στη Μόσχα, αλλά το εγχείρημα στέφθηκε με αποτυχία. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που θεώρησαν τη μουσική του Τσαϊκόφσκι «ακατάλληλη να χορευτεί». Στη συνέχεια υπήρξαν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, έως ότου ο Μαριούς Πετιπά ανέθεσε το 1894 στο βοηθό του, Λεβ Ιβανόφ, να ανεβάσει τη δεύτερη πράξη. Το μπαλέτο σημείωσε τεράστια επιτυχία και ο Πετιπά αποφάσισε να το χορογραφήσει μαζί με τον Ιβανόφ ολόκληρο, χρησιμοποιώντας από το μουσικό έργο μόνο όσο του χρειαζόταν. Το έργο ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 1895 και έκτοτε αποτελεί το όνειρο κάθε χορεύτριας, αυτό το «παιχνίδι» ανάμεσα στις «μαγεμένες» γυναίκες, τη λευκή Οντέτ και τη σκοτεινή Οντίλ. Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ