Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις για οξυμένα προβλήματα

Αντιμέτωποι με την επιθετικότητα της εργοδοσίας - με την ανοχή του κράτους - χιλιάδες απλήρωτοι και απολυμένοι

Εξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Καπανδρίτι
Εξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Καπανδρίτι
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», με μεγάλη συμμετοχή στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σε Εύβοια και Βοιωτία, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, εργαζόμενοι από τις μονάδες της Εύβοιας και της Βοιωτίας έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της επιχείρησης στο Καπανδρίτι. Στο πλευρό τους βρέθηκε η Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών.

Η απεργία αποφασίστηκε σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση, με τα εξής αιτήματα: Ανάκληση απολύσεων, καταβολή των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους και απολυμένους, μέτρα υγείας και ασφάλειας, υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στις άλλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και καταδικάζει τα «παιχνίδια» που παίζουν οι βιομήχανοι του κλάδου στην πλάτη των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το σωματείο, ο «Ζούρας» προχωρά σε περιστολή μέρους της δραστηριότητάς του στο νωπό κοτόπουλο, την οποία σχεδιάζει να αναλάβει η επιχείρηση «Νιτσιάκος». Αντίστοιχα, το 2012 «Ζούρας» και «Λειβαδίτης» που μέχρι τότε ήταν «ανταγωνιστές», προχώρησαν σε «συνεργασία» με αμοιβαίο όφελος.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού σωματείου και της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών με τη διοίκηση της εταιρείας, η τελευταία υποσχέθηκε πως σήμερα θα καταβάλει έναν μισθό στους εργαζόμενους. Νέα συνάντηση ορίστηκε για την επόμενη βδομάδα, με θέμα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στην Αλεξανδρούπολη, τέλος, οι απεργοί περιφρούρησαν τις εισόδους του εργοστασίου από νωρίς το πρωί.

Στην πρώην «Αρβανιτίδης»

Απεργοί της πρώην «Αρβανιτίδης» σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης
Απεργοί της πρώην «Αρβανιτίδης» σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης
Εικοσιτετράωρη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στο κατάστημα επί της οδού Φιλώτα στην Ανω Ηλιούπολη στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») μετά από απόφαση του Πανελλαδικού τους Σωματείου, συνεχίζοντας τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από καταστήματα της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») βιώνουν μια μόνιμη κατάσταση ανασφάλειας και απληρωσιάς. Εχουν γίνει μπαλάκι της μίας και της άλλης εργοδοσίας και ζουν με την ανασφάλεια για το ποιος θα πάρει τα καταστήματα και αν θα τους κρατήσει όλους στη δουλειά. Παράλληλα, είναι απλήρωτοι τρεις μήνες και δεν τους έχει καταβληθεί το καλοκαιρινό επίδομα άδειας.

Στη συνέλευση που ακολούθησε στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, μετά τη λήξη της απεργιακής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση και συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, όποτε φέρει η κυβέρνηση το Ασφαλιστικό στη Βουλή. Στην Καβάλα, τέλος, με συμμετοχή 100% απήργησαν οι εργαζόμενοι στα δύο σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» στη Θάσο. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και αντιπροσωπεία από το Σωματείο Ναυτεργατών.

Στις κοινωνικές δομές

Συγκέντρωση σήμερα στις 10 το πρωί στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, των δήμων Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησαν από χτες Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μετά τη λήξη του προγράμματος στις 30/6/2016. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά παραμένουν απλήρωτοι για πεντέμισι μήνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ