Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο

Eurokinissi

Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα την προετοιμασία και μέτρα για την αντιπυρική περίοδο. Στην Ερώτηση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Σχεδόν ένας μήνας έχει απομείνει μέχρι την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, βρίσκονται σε δυσμενή θέση σχετικά με την ολοκληρωμένη προετοιμασία για τη δασοπροστασία, τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, τη συνολική προστασία της λαϊκής περιουσίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί τη γύμνια του αστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών. Στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση, μειώνει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό, διατηρεί τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στις υπηρεσίες πρόληψης.

(...) Στο Πυροσβεστικό Σώμα συνεχίζεται η απαράδεκτη ύπαρξη τριών κατηγοριών υπαλλήλων με διαφορετικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξακολουθούν να είναι οξυμένες οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές. Συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο οι δαπάνες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ απαιτείται σχεδιασμός για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συγχωνεύει ή να καταργεί πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, να τα μετατρέπει σε εποχικά ή εθελοντικά.

Παράλληλα, εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στην Τοπική Διοίκηση, με συνέπεια τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, με επιβάρυνση των δημοτικών προϋπολογισμών για την κάλυψη της λειτουργίας των εξόδων των δημοτικών κλιμακίων.

Δεν αρκούν οι φιλότιμες, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος κάθε χρόνο, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν και οφείλονται αποκλειστικά στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και των περικοπών στο Πυροσβεστικό Σώμα.

(...) Η κατανομή των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος για έκτη συνεχή χρονιά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι δαπάνες των προϋπολογισμών για το 2015 και το 2016 είναι στο ίδιο επίπεδο, ύψους 369.000.000 ευρώ. Εξακολουθεί να παραμένει η διαφορά των 130.000.000 ευρώ που έχει παγιωθεί με την περικοπή των δαπανών που έγινε μετά το 2009, όταν οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν 500.000.000 ευρώ.

(...) Η κυβέρνηση έλεγε ψέματα όταν υποσχόταν ότι θα υλοποιήσει το αίτημα του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος για την ομογενοποίησή του. Παρά τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό, δεν έχει προβεί στη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς θητείας, που πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ωστόσο, με το σταγονόμετρο εφαρμόζει τις διατάξεις του νόμου 3938/2011, για την πρόσληψη των επιλαχόντων πυροσβεστών πενταετούς θητείας. Με πρόσφατη απόφασή της, διορίζονται στο Πυροσβεστικό Σώμα το Μάρτη 2016 μόνο 140 επιλαχόντες πυροσβέστες και αυτοί ως πενταετούς υποχρέωσης, μπροστά στο μεγάλο αριθμό των αποχωρήσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας έχει διακόψει τη λειτουργία της από το 2014, με συνέπεια τη μη υλοποίηση προγραμμάτων σχετικά με τη μετεκπαίδευση - επιμόρφωση των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

(...) Ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Να καταργήσει το απαράδεκτο καθεστώς υπαλλήλων με διαφορετικές σχέσεις στην υπηρεσία, καθιερώνοντας σταθερές και μόνιμες σχέσεις για όλο το προσωπικό. Να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των αναγκών της νέας αντιπυρικής περιόδου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μια αντιπυρική περίοδος που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τον λαό και το περιβάλλον(2022-06-11 00:00:00.0)
Αμεση μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης(2021-04-02 00:00:00.0)
Αρχισε με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού(2015-05-20 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών(2013-04-17 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα προσωπικού στην Πυροσβεστική(2012-03-17 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα προσωπικού στην Πυροσβεστική(2012-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ