Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ομπάμα στην Αβάνα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα με τους «αντικαθεστωτικούς»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα με τους «αντικαθεστωτικούς»
Χτες ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Κούβα, με τον ίδιο να επιχειρεί να εμφανιστεί με το γνωστό επικοινωνιακό του στιλ ως δήθεν φίλος του κουβανικού λαού, στην προσπάθειά του να καλυτερέψει τη ζωή του. Η ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο «Αλίσια Αλόνσο» (προς τιμήν της 93χρονης διακεκριμένης μπαλαρίνας που παραβρέθηκε), αποτελούσε και το βασικό «όπλο» του Αμερικανού πολιτικού, αφού θα απευθυνόταν άμεσα στην κουβανική κοινωνία.

Στην πραγματικότητα, η ομιλία του ήταν απολύτως στοχοπροσηλωμένη στο να οδηγήσει στην ανατροπή όσων πραγματικών κοινωνικών κατακτήσεων έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό. Ο Ομπάμα, απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο 1.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους και του Κουβανού Προέδρου, Ραούλ Κάστρο, και άλλων ηγετικών στελεχών, χρησιμοποιώντας και φράσεις στα ισπανικά αλλά κυρίως επιλεκτικά ιστορικά στοιχεία (αγνοώντας τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού), θέλησε να εμφανίσει τον καπιταλισμό ως την προοπτική για την παραπέρα κοινωνική εξέλιξη και μάλιστα ως «το λαμπρό μέλλον για τους νέους», στους οποίους είπε ότι «πιστεύει απόλυτα».

Σημείωσε ότι με την επίσκεψή του φέρνει «μήνυμα ειρήνης» και «συμφιλίωσης», ώστε να ξεπεραστούν οι υπαρκτές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών, αφού «η Αβάνα είναι μόνο 90 μίλια από την Φλόριντα». Θέλω - είπε χαρακτηριστικά - «να σβήσω τα κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου» και να δούμε τα «κοινά που μας ενώνουν». Ετσι έκανε αναφορά στους σκλάβους που ήρθαν στις δύο χώρες από την Αφρική, τους μετανάστες από την Ευρώπη, τον εθνικό ποιητή Χοσέ Μαρτί που έζησε στις ΗΠΑ και τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ που έζησε στην Κούβα, το πάθος για το μπέιζμπολ, το χορό, το σεβασμό για τον μποξέρ Τεόφιλο Στίβενσον που είχε ο Μοχάμεντ Αλι, τις «κοινές αξίες του πατριωτισμού, της οικογένειας, της εκπαίδευσης των παιδιών». Μέσα απ' αυτό το «μύλο» που όλα «αλέθονται» στο «βωμό» των εντυπώσεων και της βασικής στόχευσης, στη συνέχεια ο Ομπάμα πέρασε στις διαφορές στο πολιτικό σύστημα, στο σοσιαλισμό και την «ελεύθερη οικονομία» (όρο που χρησιμοποίησε για τον καπιταλισμό) και τις «αξίες των ατομικών ελευθεριών». Κατέληξε ότι οι διαφορές δεν πρέπει να αποτρέψουν την «ομαλοποίηση των σχέσεων των κυβερνήσεων και των λαών» και αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει στον τομέα της Υγείας, της αγροτικής οικονομίας, των ταχυδρομικών υπηρεσιών, ενώ σημείωσε ότι «πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν σε διάφορους τομείς».

Στόχος η προώθηση της καπιταλιστικής οικονομίας

Είπε ότι θα επιδιώξει την κατάργηση του αποκλεισμού (αλλά απέφυγε την παραμικρή αναφορά σε επιστροφή της βάσης στο Γκουαντάναμο) και έθεσε το ρητορικό ερώτημα «Γιατί τώρα;», δηλαδή γιατί τώρα θέλει να αλλάξει την πολιτική της απομόνωσης απέναντι στην Κούβα. Με «αυτοκριτική» διάθεση, απάντησε ότι «γιατί όλα αυτά τα πάνω από 50 χρόνια, η πολιτική αυτή δεν ήταν προς το συμφέρον μας, δεν λειτούργησε και επίσης τραυμάτισε τον κουβανικό λαό». Ετσι απλά εξήγησε ότι ο τρόπος που θα αξιοποιηθεί από εδώ και εμπρός από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό θα είναι η οικονομική διείσδυση. Γι' αυτό εκθείασε το «κουβανικό ταλέντο, το πολύ καλό εκπαιδευτικό σύστημα και την ικανότητα του Κουβανού να κάνει πατέντες από το ...τίποτα» (τον αέρα είπε χαρακτηριστικά), για να καταλήξει στο πόσο πιστεύει σε αυτόν, «που είναι ο μόνος που μπορεί να καθορίσει το μέλλον του», και το πόσο μπορεί αυτός να επωφεληθεί από τη συνεργασία με τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε και στη συμφιλίωση των Κουβανών μεταξύ τους, αναφερόμενος στους Κουβανούς που ζουν στο νησί και τους «εξόριστους», που δήθεν νοιάζονται το ίδιο για τη χώρα τους, ανακατεύοντας σκόπιμα τους μετανάστες με την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι, που είναι γνωστό τι ρόλο έχει παίξει και πόσο έχει ενισχυθεί στην αντεπαναστατική δράση από τις αμερικανικές κυβερνήσεις.

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η παρέμβαση του Ομπάμα την Τρίτη το βράδυ στη συνάντηση με Κουβανούς αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες που αναπτύσσονται ταχύτατα, στους οποίους έταξε βοήθεια και στήριξη. Επίσης, στη διάρκεια του ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου, έγιναν γνωστές οι συμφωνίες με την «Google», που πρόκειται να είναι η πρώτη αμερικανική εταιρεία ίντερνετ που θα δραστηριοποιηθεί στη χώρα, ή τον ξενοδοχειακό κολοσσό «Starwood», που θα αναλάβει 3 ξενοδοχεία. Μάλιστα, ο Ομπάμα και η αμερικανική πλευρά ζητάνε οι αμερικανικές εταιρείες να μπορούν να μισθώσουν οι ίδιες Κουβανούς εργαζόμενους, κάτι που έως τώρα γίνεται μόνο μέσω του κουβανικού κράτους.

Επίσης, χτες το πρωί, ο Ομπάμα συναντήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ με τους λεγόμενους αντιφρονούντες, δηλαδή αυτούς που χρηματοδοτούν στον αγώνα ενάντια στο σοσιαλισμό. Ακόμα, χτες το βράδυ, πριν την αναχώρηση Ομπάμα, πραγματοποιήθηκε ένα παιχνίδι μπέιζμπολ στο Στάδιο «Λατινοαμερικάνο» της Αβάνας, ανάμεσα στην Εθνική Κούβας και την ομάδα των ΗΠΑ Tampa Bay Rays.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ