Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Κίνα ο Πρόεδρος της Γερμανίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τα μεγάλα περιθώρια ολόπλευρης ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που έχει στο Πεκίνο ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Χοακίν Γκάουκ, ο οποίος την Κυριακή ξεκίνησε επίσημη πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναφέρθηκε ειδικά στα περιθώρια εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών που προσφέρει η πρωτοβουλία «Belt and Road» κορμός των νέων ενεργειακών και εμπορικών «Δρόμων του Μεταξιού», που η Κίνα λανσάρει, διεκδικώντας αυξημένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) αγορές.

Επιπλέον, ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε σε σύσφιξη της συνεργασίας ειδικά στο ζήτημα της «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών», αλλά και στον τομέα της «διεθνούς ασφάλειας» και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Κίνα και η Γερμανία θα φιλοξενήσουν τις Συνόδους Κορυφής των "G20" το 2016 και το 2017, αντίστοιχα. Η Κίνα ενδιαφέρεται να έχει στενότερη επικοινωνία με τη Γερμανία πάνω στις σημαντικές ημερήσιες διατάξεις αυτών των συναντήσεων», ανέφερε ο Σι.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Βερολίνο φιλοξένησε τις εργασίες του «Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας - Γερμανίας»», με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των δύο χωρών Γουάνγκ Γι και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Οπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σταϊνμάγερ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν και στην αντιμετώπιση διαφόρων από τις «σημερινές κρίσεις», προσθέτοντας ότι η διμερής συνεργασία σε διάφορα πεδία θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση «καυτών θεμάτων» (σ.σ. κρίση στη Συρία).

Ο «Στρατηγικός Διάλογος» εγκαινιάστηκε πριν από ελάχιστα χρόνια, με επίκεντρο τη συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ