Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στο πλευρό της ισραηλινής κατοχής η Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή «θέτει μεγάλες προκλήσεις στις ΗΠΑ», όμως «δεν είναι λύση η εγκατάλειψη των ευθυνών της Αμερικής στην περιοχή και των συμμάχων της, όπως το Ισραήλ», είπε χτες στην ετήσια συνάντηση του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, AIPAC, στην Ουάσιγκτον η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Χίλαρι Κλίντον.

Η Κλίντον, επιδιώκοντας την υποστήριξη του ισχυρού ισραηλινού λόμπι στην προεκλογική της εκστρατεία, ευθυγραμμίστηκε με τις θέσεις της ισραηλινής πολιτικο-οικονομικής ελίτ, αναφέρθηκε στην «επιθετικότητα του Ιράν», στην «αύξηση του εξτρεμισμού» και στην «αυξανόμενη προσπάθεια για απονομιμοποίηση του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή», λέγοντας πως αυτά «κάνουν πιο απαραίτητη από ποτέ» την αμερικανο-ισραηλινή συμμαχία. «ΗΠΑ και Ισραήλ πρέπει να έρθουν πιο κοντά από ποτέ, να γίνουν πιο ισχυρές και πιο αποφασισμένες από ποτέ έναντι κοινών μας αντιπάλων για να προωθήσουμε τις κοινές μας αξίες», κατέληξε η Κλίντον.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη διάσκεψη του AIPAC, κράτησε, στα λόγια τουλάχιστον, «κριτική» στάση, καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να αποδείξει τη «δέσμευσή» της στη λύση των δύο κρατών. Ο ίδιος σημείωσε ότι η επέκταση των εβραϊκών εποικισμών όχι μόνο αποδυναμώνει την προοπτική ειρήνευσης αλλά και οδηγεί στην «επικίνδυνη», όπως σημείωσε, «λύση του ενός κράτους». Ακολούθως διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει κατά την περίοδο αυτή η απαραίτητη πολιτική βούληση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να προχωρήσουν στη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της «Ενωσης (Παλαιστινίων) Εκτοπισμένων» στο Ισραήλ, Σουλεϊμάν αλ Φαχμάουι, κατήγγειλε ότι γραφεία κτηματομεσιτών και δικηγόρων επιδίδονται σε εκστρατεία αγοράς παλαιστινιακών περιουσιών στα κατεχόμενα εδάφη, λειτουργώντας για λογαριασμό των ισραηλινών κατοχικών αρχών.

  • Το Ισραήλ απομάκρυνε, μυστικά, τις τελευταίες μέρες από την εμπόλεμη Υεμένη μερικές δεκάδες Εβραίους που βρίσκονταν μεταξύ των τελευταίων μελών μιας από τις πιο παλιές εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο. Αλλοι 50 Εβραίοι εξακολουθούν να ζουν στην Υεμένη, εκ των οποίων περίπου 40 στην πρωτεύουσα Σαναά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ