Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Πέντε νεκροί, πάνω από 36 οι τραυματίες, τουλάχιστον 4 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Στο σημείο της νέας πολύνεκρης έκρηξης
Στο σημείο της νέας πολύνεκρης έκρηξης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Μορφή «καταιγίδας» αποκτούν πλέον οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που σκορπούν το θάνατο και τον τρόμο στον τουρκικό λαό, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, που επιταχύνονται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται διαρκώς σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το Σάββατο σημειώθηκε νέο μακελειό, ξανά στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Ιστικλάλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 5 άτομα και τουλάχιστον 36 να τραυματιστούν (οι 24 ήταν ξένοι τουρίστες). Μέχρι και χτες, τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Στα θύματα περιλαμβάνονταν τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός, ενώ τη ζωή του έχασε και ο βομβιστής αυτοκτονίας, που σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, λεγόταν Μεχμέτ Οζτούρκ, ήταν γεννημένος το 1992 και μέλος του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Πάντως, λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι αρχές είχαν δείξει ως «υπεύθυνο» το ΡΚΚ.

Εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών και της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι στόχος του βομβιστή ήταν να προκαλέσει ακόμα περισσότερα θύματα, αλλά εντοπίστηκε και ανατίναξε τον εκρηκτικό μηχανισμό «καθώς φοβήθηκε».

Την Κυριακή, αναβλήθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας Φενερμπαχτσέ - Γαλατασαράι, εξαιτίας ανησυχίας για «πιθανή απειλή». Μέχρι και χτες, είχαν γίνει πέντε συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση, ενώ πάνω από 160 άτομα συνελήφθησαν σε εκδηλώσεις για το Νεβρούζ (κουρδική Πρωτοχρονιά) που οι αρχές είχαν απαγορεύσει.

Ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι «ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα έως ότου η τρομοκρατία εξαλειφθεί πλήρως», ενώ ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί «με όλα τα μέσα». Τη νέα επίθεση καταδίκασαν ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ κ.τ.λ.

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Ντόρε Γκολντ, που την επομένη ακριβώς της επίθεσης έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Αφού ευχαρίστησε «πρώτα και κύρια την τουρκική κυβέρνηση που έκανε ό,τι μπορούσε και βοήθησε τις οικογένειες των θυμάτων», επισήμανε πως «σε αυτό τον πόλεμο πρέπει να είμαστε σύμμαχοι, πρέπει να νικήσουμε αυτούς που θέλουν να απειλούν και να βλάπτουν τους λαούς μας».

Την επίθεση καταδίκασε και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχάμεντ Ζαρίφ, που το Σάββατο έκανε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Στις συναντήσεις του συζητήθηκαν η επέκταση των διμερών οικονομικών δεσμών, αλλά και η διμερής συνεργασία σε «περιφερειακά ζητήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματικά παζάρια σε Ισραήλ και Κάιρο(2024-02-09 00:00:00.0)
Βάζουν πλάτη στη σφαγή και παζαρεύουν τους όρους μιας εκεχειρίας(2024-02-07 00:00:00.0)
Παζάρια για νέα εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων(2024-01-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2023-03-07 00:00:00.0)
Ενταση από ελιγμούς πλοίων στον Περσικό Κόλπο(2022-06-22 00:00:00.0)
Παλαιστινιακό και Ιράν στο επίκεντρο της επίσκεψης Μέρκελ(2021-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ