Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εύθραυστες διαπραγματεύσεις και συμφωνία «παύσης πυρός»...

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με αντεγκλήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν, χτες, στη Γενεύη της Ελβετίας οι έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα.

Ο Ντε Μιστούρα χαρακτήρισε «μητέρα όλων των ζητημάτων» το θέμα της «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία, ζητώντας από τον επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, να μην επικεντρώνει τις προτάσεις του σε θέματα αρχών αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με τη «μετάβαση».

Ο Τζααφάρι χαρακτήρισε την πρώτη βδομάδα των συνομιλιών «χρήσιμη» αλλά κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι καθυστερεί την απάντησή της στις κυβερνητικές προτάσεις «θεμελιωδών αρχών» για τη διαπραγμάτευση.

Ο εκπρόσωπος της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής», Σαλίμ αλ Μουσλάτ, προειδοποίησε για αναβολή των συνομιλιών ενόψει των συριακών βουλευτικών εκλογών στις 13 Απρίλη.

Στη Βηρυτό η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την πορεία των συνομιλιών, αξιολογώντας ως «σημαντική» την τήρηση της εύθραυστης συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία από τις 27 Φλεβάρη.

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Στη Μόσχα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι εάν δεν συντονίσουν το μηχανισμό επιτήρησης των παραβιάσεων της συμφωνίας παύσης πυρός στη Συρία τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν από σήμερα, Τρίτη, «μονομερώς» σε ενέργειες κατά των παραβατών. Ο Ρώσος στρατηγός σημείωσε ότι όσο οι ΗΠΑ καθυστερούν σε αυτό το ζήτημα, χάνονται ζωές αμάχων, αναφέροντας ως παράδειγμα το Χαλέπι, όπου από την έναρξη της παύσης εχθροπραξιών στις 27/2 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 άμαχοι.

Καταδικάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος την κίνηση των Κούρδων

Χτες επίσης, ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την κίνηση των Κούρδων της Συρίας να κηρύξουν τρία καντόνια στο βόρειο συριακό έδαφος «ομόσπονδη» περιοχή «Ροτζάβα - Βόρεια Συρία», υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «έχουν επίπτωση στην ενότητα της Συρίας».

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συνδέσμου των Κούρδων της Συρίας στη Μόσχα, Ρόντι Οτμαν, είπε ότι η κήρυξη της ομόσπονδης περιοχής είναι «πρόταση» που επιδιώκει την εγκαθίδρυση «ομοσπονδιακού, δημοκρατικού και κοσμικού καθεστώτος, στο οποίο όλες οι συνιστώσες της συριακής κοινωνίας θα μπορούν να ξαναβρεθούν και στο οποίο θα αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται».

Αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ

Την Κυριακή, πάντως, άρχισαν να καταφθάνουν στο βόρειο Ιράκ ενισχύσεις των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, μετά το θάνατο του Αμερικανού λοχία Λούις Κάρντιν το Σάββατο από ρουκέτα και τον τραυματισμό αρκετών άλλων Αμερικανών κοντά στο Μακχμούρ.

Το Πεντάγωνο απέφυγε στην ανακοίνωσή του να προσδιορίσει αριθμητικά την αποστολή Αμερικανών κομάντος στο βόρειο Ιράκ, ωστόσο αμερικανικές στρατιωτικές πηγές περιόρισαν αυτόν τον αριθμό μεταξύ 100 - 200.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org