Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κόντρες για την ΕΕ πίσω από την παραίτηση Σμιθ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η παραίτηση του Βρετανού υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, φαίνεται πως δεν έγινε για το νέο πακέτο περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και στα επιδόματα για άτομα με αναπηρίες, ύψους τουλάχιστον 1,3 δισ. στερλινών που πρότεινε προ ημερών στον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό για το τρέχον έτος ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν.

Οι πραγματικοί λόγοι, έγραφαν χτες δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, σχετίζονται με τις αντιθέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στον πρώην υπουργό και τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη σχετικά με τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ. Ο Σμιθ, που βρισκόταν σε αυτό το υπουργικό πόστο από το 2010, στο παρελθόν είχε συναινέσει σε ακόμη πιο άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών. Είχε συναινέσει όμως και στις σημερινές περικοπές, τις οποίες, όπως σημείωσε χτες με προσποιητή «απορία» ο Ντ. Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων, και αυτές τις είχε εγκρίνει. Στην πραγματικότητα, ο Σμιθ φαίνεται πως αποχώρησε γιατί διαφωνεί ριζικά με τις θέσεις του πρωθυπουργού για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αφού ο ίδιος εκφράζει άλλο τμήμα του βρετανικού μεγάλου κεφαλαίου που επιδιώκει την αποχώρηση («Brexit»). Ο Ρος Ολτμαν, υφυπουργός Εργασίας και Συντάξεων και ένας από τους στενούς συνεργάτες του Σμιθ, επιβεβαιώνοντας αυτές τις πληροφορίες, δήλωσε πως ο πρώην υπουργός θέλησε «να βλάψει όσο το δυνατόν περισσότερο» την ηγεσία του κόμματος για να βοηθήσει την εκστρατεία υπέρ του «Brexit».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Βρετανός πρωθυπουργός επέλεξε να τον αντικαταστήσει με τον υπουργό Ουαλίας, Στίβεν Κραμπ, ο οποίος είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και ο οποίος επρόκειτο χτες να ανακοινώσει την απόσυρση του σχεδίου για τη μείωση των επιδομάτων αναπηρίας.

Απεργία καθαριστριών σε ψυχιατρεία

Το ίδιο διάστημα, πάνω από 200 καθαρίστριες σε νοσοκομεία και ψυχιατρεία του Λονδίνου που έχουν ως εργοδότη την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καθαρισμού και αναψυκτικών, ARAMARK, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα χαμηλά ωρομίσθια που παίρνουν (7,38 στερλίνες) και τα οποία είναι 2 στερλίνες μικρότερα από το μέσο ωρομίσθιο στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι καθαρίστριες ζήτησαν βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, επιδόματα και αυξήσεις ώστε το ωρομίσθιο να διαμορφωθεί στις 10 στερλίνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ