Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προδιαγράφει πορεία καταστροφής για την ΕΒΖ

Σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε ο αρμόδιος υπουργός

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που έχουν απομείνει στην ΕΒΖ

MotionTeam

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που έχουν απομείνει στην ΕΒΖ
Αμεσος διαμελισμός και στο βάθος «ταφόπλακα» είναι το μέλλον που προδιαγράφει σε βάρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ. Χτες, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, εξήγγειλε το κλείσιμο των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία της ΕΒΖ μόνο μέχρι το 2017, που ισχύει το δικαίωμά της να εισάγει ζάχαρη από άλλες χώρες της ΕΕ σε συγκεκριμένες τιμές. Μετά το 2017 που παύει το δικαίωμα αυτό, είναι άγνωστο τι θα γίνει με την ΕΒΖ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την απληρωσιά που μαστίζει τους τευτλοπαραγωγούς, καθώς δεν έχουν πάρει «μία» από την περσινή παραγωγή και την ίδια ώρα καλούνται να πληρώσουν τους φόρους από το περσινό τους ανύπαρκτο εισόδημα, με «ορατό τον κίνδυνο - όπως τόνισε - η Ελληνική Βιομηχανία της Ζάχαρης να βρεθεί χωρίς πρώτη ύλη».

Κάλεσε τον υπουργό να μην ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις αξιώσεις της πιστώτριας τράπεζας να εκποιηθούν τα δύο εργοστάσια στη Σερβία, αλλά και να πάρει μέτρα για την ανάπτυξη της παραγωγής της ζάχαρης, «κλάδος ο οποίος έχει αποδείξει ότι όχι μόνο μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, αλλά να προβαίνει και σε εξαγωγές, σχετίζεται άμεσα με το διατροφικό ζήτημα του λαού μας, με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αφορά αγρότες, εργαζόμενους στην επιχείρηση, τους ίδιους τους καταναλωτές, γιατί είναι γνωστή η υψηλή ποιότητα της ελληνικής ζάχαρης», όπως ανέφερε.

Χωρίς περιστροφές, ο Γ. Σταθάκης απάντησε: «Η εταιρεία χρωστάει 150 εκατ., τα οποία προφανώς υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης λέει το εξής: Από την πώληση ορισμένων στοιχείων της εταιρείας, τα εργοστάσια στη Σερβία που αναφέρατε και ορισμένα άλλα αδρανή περιουσιακά στοιχεία, θα ανακτηθούν 50 εκατομμύρια». Δηλαδή, «από το χρέος θα διαγραφούν 50 εκατομμύρια και 50 εκατομμύρια θα αποτελέσουν δεκαετή δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Ελλάδα παράγει 150.000 τόνους ετησίως με βάση τις ποσοστώσεις που είπατε. Η εγχώρια κατανάλωση είναι 300.000 τόνοι». Οσο για την ΕΒΖ, πρόσθεσε ότι «για να μπορεί να επιβιώσει η ελάχιστη εγχώρια παραγωγή, πρέπει να είναι πάνω από 100.000».

Εγγυήθηκε τη λειτουργία της ΕΒΖ έως το 2017, καθώς μέχρι τότε «διατηρεί το προνόμιο να εισάγει ζάχαρη απ' άλλες χώρες της ΕΕ σε προκαθορισμένες τιμές, που θεωρούνται πολύ ευνοϊκές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να αποκτά εμπορικό κέρδος απ' αυτές τις συναλλαγές. Αυτό, όμως, καταργείται το 2017». Από εκεί και πέρα, επιδόθηκε σε ευχολόγια του τύπου «μπορούμε να δούμε τη στήριξη και την ανάπτυξη της Βιομηχανίας Ζάχαρης», αλλά και αυτό «σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Οσο για το πότε θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί, ο υπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει μετά την ...«εξυγίανση της ΕΒΖ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ