Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της Αγκυρας

Εκρηξη βόμβας με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ξανά μερικά μέτρα μακριά από κεντρικά κυβερνητικά κτίρια

Λίγο μετά την επίθεση
Λίγο μετά την επίθεση
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τρίτη κατά σειρά πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται στην τουρκική πρωτεύουσα το τελευταίο πεντάμηνο ήταν αυτή που, προχτές Κυριακή, προκάλεσε το θάνατο 37 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 125. Η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να μιλήσει για «τρομοκράτες», χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα απανωτά ερωτήματα που προκαλεί ένα ακόμα μακελειό, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αγκυρας, σε μια περίοδο που η ίδια υποστηρίζει ότι ενισχύει ολόπλευρα τα «μέτρα ασφαλείας», τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», τη δράση για την «ασφάλεια των πολιτών» και «της χώρας».

Συγκεκριμένα, μία τουλάχιστον βόμβα εξερράγη στην κεντρική συνοικία Κιζιλάι, κοντά στο πάρκο Γκιουβέν, σε πολύ μικρή απόσταση από μια σειρά υπουργεία και άλλα κεντρικά κυβερνητικά κτίρια, δίπλα σε πολλές αφετηρίες λεωφορείων και ένα σημείο αστυνομικών ελέγχων. Εγιναν παρανάλωμα του πυρός διάφορα οχήματα.

Δυο μέρες πριν, η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση». Εύλογα ερωτήματα, επίσης, γεννά και το γεγονός ότι η θέση του επικεφαλής της αστυνομίας σε ολόκληρη την Αγκυρα έμενε κενή από τον περασμένο Οκτώβρη.

Η εξέλιξη «αλείφει» ξανά «βούτυρο στο ψωμί» των σχεδιασμών της τουρκικής αστικής τάξης, που πασχίζει να διαφυλάξει τα αυτοτελή της συμφέροντα, εν μέσω σφοδρών ανακατατάξεων σε όλη τη Μέση Ανατολή. «Η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας των ασταθειών στην περιοχή... Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχοποιούν την ακεραιότητα και την ενότητα της Τουρκίας... δε μειώνουν τη θέλησή μας να παλέψουμε ενάντια στον τρόμο» διαμήνυσε ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

Χτες, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις έρευνες, δράστης της επίθεσης ήταν η 24χρονη Σεχε Τσαγκλά Ντεμίρ, μέλος του ΡΚΚ, που είχε εκπαιδευτεί στη Βόρεια Συρία.

Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Από το βράδυ της Κυριακής, οι εξελίξεις αναζωπύρωσαν τις επιθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ (σ.σ. έδρα του ΡΚΚ), ενώ με νέα ορμή συνεχίστηκαν οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις του στρατού και σε μια σειρά πόλεις των νοτιοανατολικών επαρχιών.

Χτες, ο Ερντογάν υπογράμμισε πως «δεν είναι μόνο το πρόσωπο που τραβάει τη σκανδάλη, αλλά και εκείνοι που το έκαναν δυνατό, που πρέπει να χαρακτηριστούν τρομοκράτες, ανεξάρτητα του τίτλου τους», φωτογραφίζοντας (και) τα στελέχη του HDP. Αλλωστε, ήδη έχει κινηθεί διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας των δύο προέδρων του κόμματος, με κατηγορίες για τη στήριξη «τρομοκρατών» και αυτονομιστών.

Τη νέα επίθεση καταδίκασαν πολλές κυβερνήσεις, με τα περισσότερα μηνύματα να ζητούν κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην ευρύτερη περιοχή. «Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας, για να συνεχίσει μαζί της τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που χτυπά παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργητικότητα», ανέφερε στο μήνυμά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, υπογράμμισε: «Η απάντηση (σ.σ. στους τρομοκράτες) και η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας θα είναι αυστηρές, ομόφωνες και αποφασιστικές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ματέο Ρέντσι.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα

Σε ανακοίνωση για τα γεγονότα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η επίθεση στην Αγκυρα πρέπει να θεωρηθεί ταυτόχρονα απάνθρωπη και εχθρική απέναντι σε όλο το λαό. Η ταυτότητα αυτών που πραγματοποίησαν την επίθεση δεν έχει σημασία πια. Είναι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια αρένα τυφλής βίας από αιματηρά γεγονότα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή».

Ανάμεσα σε άλλα, καλεί τον τουρκικό λαό σε ετοιμότητα και διεκδίκηση απέναντι σε επικίνδυνα σενάρια που απεργάζονται διάφορες δυνάμεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ