Σάββατο 12 Μάρτη 2016 - Κυριακή 13 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝEA ΔHMOKΡATIA
Αυτό προβάλλεται ως πιο ικανή στη διαχείριση της αντιλαϊκής στρατηγικής

«Λαϊκισμός και κατάρρευση - σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο», «εθνική γραμμή συναίνεσης και συνεννόησης», «ανίκανη κυβέρνηση που δεν ξέρει τι υπογράφει», «ναι στις εκλογές», αλλά «δεν είναι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές», είναι ορισμένα από τα βασικά συνθήματα της ρητορείας που αναπτύσσει η ΝΔ, όπως προκύπτουν από τις απανωτές συνεντεύξεις του προέδρου του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκη, και δηλώσεις κομματικών στελεχών της. Αντανακλούν, πέρα από τη δημαγωγία, την προσπάθεια της ΝΔ, στο φόντο των διεργασιών που «τρέχουν» για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, να ισορροπήσει, ανάμεσα, αφενός στην προώθηση και ενίσχυση του νέου διπολισμού, που είναι βασική λειτουργία του ίδιου του συστήματος καθώς αφορά την προετοιμασία κυβερνητικής εναλλαγής. Αφετέρου στην επιδίωξη για συναίνεση στη στήριξη στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η προσπάθειά της να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντιφάσεις που έχουν την αφετηρία τους στις ίδιες τις δυσκολίες της καπιταλιστικής οικονομίας, τους ενδοαστικούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει να εμφανιστεί ως πιο ικανή αστική πολιτική δύναμη στη διαχείριση του συστήματος στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των στόχων του κεφαλαίου σε σχέση με τη σημερινή συγκυβέρνηση.

Από τη μια ...άβυσσος, από την άλλη, συμφωνίες και συνυπογραφές

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του, στην αρχή της βδομάδας στο MEGA. Από τη μια, σημείωσε ότι «μας χωρίζει πραγματική ιδεολογική άβυσσος» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «ως προς την άποψή μας για την οργάνωση της οικονομίας, την οργάνωση της κοινωνίας»! Από την άλλη, στην ίδια συνέντευξη σημείωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο (...) σε αυτά τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να βάζουμε πλάτη για το εθνικό καλό, να το κάνουμε» δείχνοντας ότι η ...άβυσσος δεν είναι και τόσο μεγάλη, αφού προέχουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας σε εκδήλωση για το Ασφαλιστικό, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ο Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας του Κόμματος, ανέφερε: «Ολοι μαζί μπορούμε να διαλύσουμε το αίσθημα εθνικής αποτυχίας, απομονωτισμού και διχασμού που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ανεύθυνες επιλογές και τα τεχνητά διχαστικά διλήμματα». Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι ότι οι θέσεις τους για το Ασφαλιστικό, παρά τις επιμέρους διαφορές είναι το ίδιο αντιλαϊκές. Αλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στις ίδιες κατευθύνσεις που χάραξαν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις την περασμένη Πέμπτη του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος αφού έσυρε τα εξ αμάξης στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην πρώτη «αξιολόγηση» και το Προσφυγικό είπε: «Η θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ολόκληρης της παράταξης, είναι ειλημμένη, σταθερή και αποφασιστική. Στηρίζει, με κάθε ευκαιρία, με κάθε δυνατότητα και με κάθε μέσον, την εθνική προσπάθεια».

Αλλωστε, η ΝΔ ψήφισε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το τρίτο μνημόνιο, από όπου απορρέουν και τα όσα προετοιμάζονται σε βάρος του Ασφαλιστικού, χάραξαν από κοινού με το ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «κοινή γραμμή», που φέρει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προβλέπει ακριβώς τα όσα προωθούνται. Δηλαδή, τον εγκλωβισμό στη χώρα χιλιάδων προσφύγων, την επικύρωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την Ελλάδα να διεκδικεί μάλιστα να είναι στο επίκεντρο των επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστών και των δυνάμεων καταστολής όπως η Frontex, προτείνοντας να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Αξιώνει πιο γρήγορες και βαθύτερες αναδιαρθρώσεις

Οσο «για τις εναλλακτικές προτάσεις», που λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι έχει επεξεργαστεί το κόμμα του, αυτές αναδείχτηκαν, εκτός όλων των άλλων, ανάγλυφα και από τα όσα ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας την περασμένη Τρίτη σε Επιτροπή της Βουλής. «Κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί γρήγορα, συνεκτικά και αποτελεσματικά σε παράλληλους άξονες. Αυτοί είναι: Πρώτον, η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», «να πραγματοποιηθούν περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, να υλοποιηθούν αποκρατικοποιήσεις και να αξιοποιηθεί η δημόσια η περιουσία». «Να ενδυναμωθεί το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας με την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους με ρεαλιστικούς τρόπους και ισοδύναμες τεχνικές, όπως αυτές που έχουν αποφασιστεί ήδη κατά το παρελθόν και έχουν επαναληφθεί πολλές φορές και το καλοκαίρι του 2015».

Η ΝΔ αξιοποιεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κατά πόδας τη δικιά της πολιτική, για να πείσει ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα ότι η στρατηγική του κεφαλαίου, ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η συμμετοχή στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος, ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι έξω απ' αυτό το πλαίσιο. Βεβαίως, αυτό που απέδειξε η διακυβέρνηση ενός χρόνου των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πως ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης έχει ως δεδομένα τα αντιλαϊκά μονοπάτια και αδιέξοδα για το λαό και ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ξέφωτο. Οτι όποιος υπηρετεί αυτόν το στόχο εκεί θα οδηγηθεί, ανεξάρτητα από προθέσεις. Η ΝΔ προσπαθεί να μεταφέρει το πεδίο της αντιπαράθεσης στο ποιος είναι ικανός να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, γι' αυτό η κριτική της εστιάζεται στην «ανικανότητα», στις «ιδεολογικές εμμονές» του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι ο λαός έχει και άλλη επιλογή. Αυτή της ρήξης με το κεφάλαιο, τη στρατηγική του, το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης καθώς και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να ξεμπλοκαριστεί από τα ψευτοδιλήμματα ανάμεσα σε παλιούς και νέους ικανούς και ανίκανους διαχειριστές της σφαγής του.


Α.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ