Σάββατο 5 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για ενίσχυση των παζαριών και της παύσης πυρός

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και της επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και της επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική
ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Περιστασιακή σύγκλιση απόψεων σε σχέση με την προώθηση της συμφωνίας παύσης πυρός στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας στη Γενεύη για την εξεύρεση «λύσης» στη σύγκρουση εμφανίστηκαν να υιοθετούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι ηγέτες Ρωσίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάσκεψης που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, χωρίς τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει ειδικότερα ότι οι ηγέτες Ρωσίας Βλ. Πούτιν, Γερμανίας Α. Μέρκελ, Βρετανίας Ντ. Κάμερον, Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, Ιταλίας Μ. Ρέντσι «επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους» στη Συρία και τον «οδικό χάρτη» που συντονίζει η «Διεθνής Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας» και η απόφαση 2254 που υιοθετήθηκε το Δεκέμβρη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται η θέση της ρωσικής πλευράς πως η πρόσφατη απόφαση της συριακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον Απρίλη «είναι ευθυγραμμισμένη με το ισχύον συριακό σύνταγμα και δεν εμποδίζει τα βήματα που γίνονται στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μίας ειρηνευτικής διαδικασίας».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι μετά από συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο, ζήτησε από τον Πούτιν «να ασκήσει την επιρροή» που έχει στη συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δέσμευσή της στην τήρηση της συμφωνίας παύσης πυρός.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις για την «πολιτική μετάβαση στη Συρία» θα επιταχύνουν και τη συμφωνία παύσης πυρός που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 27 Φλεβάρη, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ξανά τα μαχητικά αεροσκάφη «F-16» που είχε αποσύρει τον Αύγουστο στο πλαίσιο της συμμαχίας των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι στέλνει στην περιοχή (δίχως να το διευκρινίσει) 400 άτομα από την Πολεμική Αεροπορία και τις Ειδικές Δυνάμεις.

Παράλληλα, σε συνάντηση που είχαν στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και Γαλλίας, εκτίμησαν ότι έχει γίνει «πραγματική πρόοδος» στα πεδία των συγκρούσεων της Συρίας. Τόνισαν εντούτοις ότι χρειάζονται οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις για να επαναληφθούν οι συνομιλίες στη Γενεύη: α) πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους και β) πλήρης συμμόρφωση στην εκεχειρία. Ενθάρρυναν έτσι, παρά τα προβλήματα και τις παραβιάσεις της συμφωνίας παύσης πυρός, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, Ριγιάντ Χιτζάμπ, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Νωρίτερα, (βράδυ Πέμπτης) στη Μόσχα, οι εξελίξεις στη Συρία κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, και ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Τζον Τέφτ. Το αποτέλεσμα της συνάντησής τους δεν έγινε άμεσα γνωστό. Ανακοινώθηκε, ωστόσο, ότι νωρίτερα ο Μπογκντάνοφ συναντήθηκε και με τον Κάντρι Τζαμίλ, στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις συνομιλίες στη Γενεύη.

Ολες αυτές οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο δείχνουν ότι γίνεται έντονο παζάρι και διαφαίνονται κάποιοι συμβιβασμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ωστόσο οι αιτίες της σύγκρουσης και στην Συρία για αγορές, πόρους, σφαίρες επιρροής δεν έχουν αλλάξει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στη Βιέννη(2016-05-18 00:00:00.0)
Πιέσεις για «εκεχειρία» εν μέσω συγκρούσεων...(2016-05-04 00:00:00.0)
Πιέσεις με φόντο το «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης(2016-04-21 00:00:00.0)
«Εναλλακτικά σχέδια» κλιμάκωσης του πολέμου εν μέσω παζαριών(2016-04-17 00:00:00.0)
«Αναβρασμός» σε διπλωματικά παζάρια και πεδία συγκρούσεων...(2016-04-15 00:00:00.0)
Υπό αμφισβήτηση «παύση πυρός» και προσωρινοί συμβιβασμοί(2016-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ