Σάββατο 5 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδεία Ερντογάν για μπίζνες και «ασφάλεια»

Συμφωνίες οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, προσφορά «βοήθειας» σε ζητήματα αντιτρομοκρατίας και ασφάλειας, αναζήτηση νέων συμμάχων με στόχο την προώθηση μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα περιορίσει τις δυνατότητες βέτο των πέντε μόνιμων μελών και «αναγνώριση» εδάφους, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων τουρκικών μονοπωλίων, ιδιαίτερα όσων ειδικεύονται στους τομείς των Κατασκευών, της Ενέργειας, των Υποδομών και των Υπηρεσιών, προώθησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια πενθήμερης περιοδείας που έκανε σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Νιγηρία, Γουινέα) από τις 28 Φλεβάρη έως την περασμένη Πέμπτη 3/3. Η περιοδεία Ερντογάν στη Δυτική Αφρική έγινε ακριβώς 13 μήνες μετά από μία (ανάλογων επιδιώξεων...) περιοδεία που πραγματοποίησε το Γενάρη του 2015 σε τρεις χώρες της Ανατολικής Αφρικής (21 έως 24 Γενάρη 2015 σε Αιθιοπία, Τζιμπουτί και Σομαλία).

Η προσπάθεια του Τούρκου ηγέτη να προωθήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μονοπωλίων της χώρας του στην πολλά υποσχόμενη περιοχή της Δυτικής Αφρικής, εκδηλώνεται σε μία δύσκολη γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία, κατά την οποία ασκούνται έντονες πιέσεις στην τουρκική οικονομία, αφενός εξαιτίας των ρωσικών οικονομικών κυρώσεων (μετά την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού «Σουκόι - 24» τον περασμένο Νοέμβρη στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας), αφετέρου εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει έναντι των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που προωθεί στη Συρία, το Ιράκ και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Δεν είναι τυχαίο πως και σε αυτήν την περιοδεία, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν συνοδεύτηκε μόνον από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Αμυνας, Περιβάλλοντος και Οικιστικής Ανάπτυξης, αλλά και από 150 Τούρκους επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται στους τομείς των Κατασκευών και των Υποδομών. Η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Αγκυρας στην περιοχή έχει στόχο μία μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και την προώθηση του ρόλου της ως «περιφερειακής» δύναμης μέσω της προώθησης νέων, στρατηγικών - στρατιωτικών σχέσεων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών. Οπως εκείνοι του «Ισλαμικού Κράτους», στη δημιουργία του οποίου η τουρκική αστική τάξη συνέβαλε σημαντικά, με χρήμα, όπλα, εκπαίδευση.

Συμφωνίες στην Ακτή Ελεφαντοστού με στόχο την ECOWAS

Ο Ερντογάν έγινε στις 28 Φλεβάρη ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που πραγματοποίησε ποτέ επίσκεψη στην Ακτή Ελεφαντοστού. Συναντώντας τον Πρόεδρο της χώρας, Αλασάν Κουατάρα, ο Ερντογάν δεν έκρυψε το στόχο για αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα στην επόμενη τετραετία, από 330 εκατ. δολάρια που ήταν το 2015 και από τα 390 εκατ. δολάρια που εκτιμάται πως θα φτάσουν φέτος. Τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις ξεκίνησαν το 1964, ενώ η πρώτη τουρκική πρεσβεία στο Αμπιτζάν άνοιξε, επί των ημερών του, το Νοέμβρη του 2009.

Η Τουρκία, θύμισε, παρέχει «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ακτή Ελεφαντοστού μέσω της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) και της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου. Πράγμα που υπογράμμισε όταν η σύζυγός του, Εμινέ, εγκαινίασε στο Αμπιτζάν σχολείο για τυφλά παιδιά με χορηγία της ΤΙΚΑ. Ομως, η βασική επιδίωξη του Προέδρου Ερντογάν και των 150 επιχειρηματιών δεν ήταν η φιλανθρωπία, αλλά οι δυνατότητες που θα μπορούσε να προσφέρει στα τουρκικά μονοπώλια η συνδυασμένη αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ των χωρών που συγκροτούν τη λεγόμενη «Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα» (ECOWAS). Γι' αυτό και ο ίδιος έσπευσε να εγκαινιάσει εργοστάσιο τσιμέντου στην περιοχή Ατακούμπε (4 χλμ. από το κέντρο του Αμπιτζάν), το οποίο κατασκευάστηκε από την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία INCI GROUP, με επενδύσεις 10.000.000 δολαρίων.

Γι' αυτό και ο Cobus de Hart, οικονομολόγος στο νοτιοαφρικανικό ινστιτούτο NKK και ειδικός οικονομικός αναλυτής με ειδίκευση την Υποσαχάρια Αφρική, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο με αφορμή την περιοδεία Ερντογάν στη Δ. Αφρική, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν είναι σήμερα ούτε ένας από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους χωρών της περιοχής, αλλά ούτε και από τους μεγάλους επενδυτές» (όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία). Ωστόσο, θεωρεί ότι τα οφέλη για τις τουρκικές επιχειρήσεις θα ήταν σημαντικά ακόμη και με την υπογραφή μερικών εμπορικών συμφωνιών, λόγω των μελλοντικών δυνατοτήτων της δυτικοαφρικανικής αγοράς.

Από την άλλη, ο Ντέβιντ Σιν, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, μιλώντας επίσης προ ημερών στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι ο απώτερος στόχος του Ερντογάν «δεν είναι καν η ενίσχυση του προφίλ της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, αλλά εκείνο μίας δύναμης διεθνούς εμβέλειας».

Οι μεγάλες φιλοδοξίες δεν έχουν έως σήμερα αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Ανοίγουν, ωστόσο, σταδιακά, αργά και σταθερά, το δρόμο για τα τουρκικά μονοπώλια, προσφέροντας ευκαιρίες για νέες μπίζνες και αύξηση της κερδοφορίας τους. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο Πρόεδρος Ερντογάν επιστρατεύει κυρίως πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά μέσα, έχοντας από το 2009 έως σήμερα τριπλασιάσει τον αριθμό των τουρκικών πρεσβειών στην Υποσαχάρια Αφρική. Επιδιώκει επιπλέον να τριπλασιάσει μέχρι το 2020 τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με τις περισσότερες από τις χώρες της «Δυτικοαφρικανικής Κοινότητας» ECOWAS (που απαρτίζεται από Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Γουινέα, Μάλι, Νίγηρα, Νιγηρία, Σενεγάλη και Τόγκο), με έμφαση στους τομείς των Κατασκευών, της οικιστικής ανάπτυξης, του Τουρισμού, της Ενέργειας και των Μεταφορών, των υπηρεσιών Υγείας.

Στην Γκάνα

Η Γκάνα ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Τούρκου Προέδρου. Με το που έφτασε στις 29/2, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Τζον Ντραμάνι Μαχάμα, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «πηγή έμπνευσης για όλη την Αφρική με ισχυρή δημοκρατία, πολιτική σταθερότητα, ειρηνική εξωτερική πολιτική και ενεργή διπλωματία».

Υπέγραψε σειρά οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών, όπως: Συμφωνία Αμοιβαίας Προώθησης και Προστασίας Επενδύσεων, Συμφωνία Συνεργασίας σε Ζητήματα Νεολαίας και Αθλητισμού, Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκική Αρχή Πληροφοριών και Τεχνολογιών Επικοινωνίας και την «Εθνική Τηλεπικοινωνιακή Αρχή» της Γκάνα και Συμφωνία Συνεργασίας στο πεδίο της Ενέργειας.

Εκτιμώντας ότι οι δύο χώρες «διαθέτουν την πολιτική βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας», ο Πρόεδρος Ερντογάν έφερε ως παράδειγμα την υπογραφή 18 συμφωνιών που υπεγράφησαν ανάμεσα στις δύο χώρες την τελευταία πενταετία. Σημείωσε ότι η Γκάνα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Υποσαχάρια Αφρική, με διμερές εμπορικό όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα 400.000.000 δολάρια. Προέβλεψε ότι θα μπορούσε να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια έως το 2020.

Υπογράμμισε ότι οι 150 Τούρκοι επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν, μπορούν να βοηθήσουν την Γκάνα στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας, των Υποδομών, της οικιστικής κατασκευής, μέσω άμεσων επενδύσεων τις οποίες υποσχέθηκε ότι θα τις ενθαρρύνει. «Οι επιχειρήσεις μας είναι αποφασισμένες να συμβάλουν άμεσα στις προσπάθειες της Γκάνα για οικονομική ανάπτυξη στην Ενέργεια, στις Υποδομές και στην οικιστική ανάπτυξη και στον κατασκευαστικό τομέα, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας» είπε.

Επιπλέον, εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εντεινόμενης απειλής της τρομοκρατίας στη Δυτική Αφρική, στο πλαίσιο νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης . Μιλώντας στο κοινοβούλιο, είπε ότι η Τουρκία «έχει τεράστια εμπειρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επειδή πολεμά επί δεκαετίες τους Κούρδους μαχητές και ένοπλες ομάδες ισλαμιστών» με αφορμή τις επιθέσεις τζιχαντιστών σε Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο.

Ζήτησε από τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής να πιέσουν για μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να σταματήσει αυτό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μίας μικρής ελίτ χωρών τονίζοντας: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι ενεργό στη Συρία, στη Βόρεια Αφρική ή στο Βόρειο Ιράκ και η αποτυχία του να παρέμβει σε χώρες με προβλήματα θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε όλους και γι' αυτό χρειάζεται να πιέσουμε για μεταρρυθμίσεις».

Στη Νιγηρία

Προτελευταίος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Νιγηρία, που την επισκέφθηκε την Τετάρτη, επισημαίνοντας τη σημασία ανάπτυξης ισχυρών οικονομικών και πολιτικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Συναντήθηκε με τον (επίσης Μουσουλμάνο) Πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι και παρακολούθησε και το Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας και Νιγηρίας, λέγοντας ότι η διμερής συνεργασία μπορεί να αυξήσει τις τουρκικές επενδύσεις και το διμερές εμπορικό ισοζύγιο.

Στην Αμπούζα, ο Ερντογάν υπέγραψε επίσης μνημόνιο συνεργασίας στον οικονομικό κι εμπορικό τομέα, για το οποίο ο Πρόεδρος της Νιγηρίας επισήμανε ότι δεν αποτελεί παρά «την αρχή όσων έχουμε σχεδιάσει». Υπενθύμισε έτσι ότι οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ της Τουρκίας και του συνόλου των αφρικανικών χωρών ανήλθαν σε 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, ενώ οι συναλλαγές με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2000.

«Αναλαμβάνουμε και προεδρικά μέγαρα»...

Τελευταίος σταθμός της δυτικοαφρικανικής περιοδείας του Ερντογάν την περασμένη Πέμπτη ήταν η Γουινέα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αλφα Κοντέ, συζητώντας την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε οικονομία, εμπόριο, εκμετάλλευση φυσικών πόρων και υπηρεσίες, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της υπουργού Περιβάλλοντος και Αστικής Ανάπτυξης Φάτμα Γκουλντεμέτ Σαρι, του υπουργού Οικονομικών Μουστάφα Ελιτάς και του υπουργού Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους εργολάβους να έρθουν στη Γουινέα για να την... ξανακτίσουν, προτείνοντας μάλιστα στον Πρόεδρο Κοντέ την οικοδόμηση νέου προεδρικού μεγάρου, λέγοντας ότι το παρόν δεν του ταιριάζει! Προφανώς, ο Ερντογάν είχε στο μυαλό το δικό του πολυτελές «σεράι» στην Αγκυρα, που κόστισε πάνω από 615.000.000 δολάρια σε μία μέχρι πρότινος δασική περιοχή 300.000 τ.μ., που μετατράπηκε σε οικόπεδο μετά την κοπή πάνω από 3.000 δέντρων.

Στη Γουινέα πραγματοποιήθηκε το ανάλογο διμερές Επιχειρηματικό Φόρουμ, όπου, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις τουρκικών φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, διαπιστώθηκε η «έντονη ροή τουρκικών επενδύσεων» στη δυτικοαφρικανική χώρα και η οικονομική συνεργασία σε διμερές επίπεδο.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ