Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Επικίνδυνη πραγματικότητα με αιτίες

Για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα έρευνας που αφορούν τη συχνότητα εκγύμνασης στην Ελλάδα όπως και τις διατροφικές συνήθειες είναι απογοητευτικά και πάνω απ' όλα ανησυχητικά. Τα τελευταία στοιχεία αφορούν έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πάνω απ' τους μισούς Ελληνες ηλικίας άνω των 15 ετών αφού το ποσοστό αγγίζει το 56,3%. Επίσης, όπως προκύπτει, στις ηλικίες 15 έως 24 ετών φυσιολογικό βάρος έχει το 63,4% των ανδρών και το 77,5% των γυναικών αντίστοιχα, ενώ, στον αντίποδα, οι μισοί Ελληνες άνω των 75 ετών είναι υπέρβαροι. Κάποια άλλα στοιχεία δείχνουν πως μόλις το 50% των Ελλήνων έχει υποχρεωτική δραστηριότητα που να απαιτεί μέτρια σωματική προσπάθεια (π.χ. περπάτημα πριν από τη δουλειά), το 1,5% κάνει καθημερινά ποδήλατο έστω και για 10 λεπτά, ενώ το 77% δεν κάνει καμία απολύτως γυμναστική στον ελεύθερό του χρόνο.

Τα νεότερα στοιχεία όχι μόνο δεν διαφοροποιούν την κατάσταση σε σχέση με αυτά παλιότερων ερευνών αλλά γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά κάθε φορά. Από την άλλη, το σίγουρο είναι ότι παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο εξωτερικό. Πρόσφατα, σε έρευνα που αφορούσε στο θέμα της άθλησης στις χώρες της ΕΕ η εικόνα ήταν ανάλογη. Κάτι που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι ρίζες του προβλήματος είναι βαθιά χωμένες στο καπιταλιστικό σύστημα, όπου ο τομέας της Φυσικής Αγωγής και της Αθλησης από δικαίωμα όλου του λαού, γίνεται πεδίο κερδοφορίας και μετατρέπεται σε ακριβό προϊόν.

Αθληση επί πληρωμή, αθλητικές εγκαταστάσεις (όπου υπάρχουν) «μαγαζιά» για την απόκτηση κέρδους από τους επιχειρηματίες, απουσία ολοκληρωμένου πλαισίου άθλησης υπό κρατική μέριμνα, ανύπαρκτος σχολικός αθλητισμός και συνεχής υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία είναι μερικές μόνο από τις αιτίες για τα προβλήματα όπως αυτά που αναφέρονται στην έρευνα. Παράλληλα, αξιοποιούνται ως πρόσχημα και για το άνοιγμα του δρόμου ώστε είτε το ίδιο το κράτος να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του (π.χ. δημιουργία οργανωμένου πλαισίου άθλησης) είτε να προσφερθεί το δικαίωμα για άθληση όλων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ως φιλέτο σε επιχειρηματίες και πολυεθνικές.

Την ίδια στιγμή, το όποιο ενδιαφέρον από πλευράς αρμοδίων της ΕΕ, με τη διεξαγωγή σχετικών ερευνών, συμβουλές ειδικών κ.τ.λ. δεν αφορά την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για άθληση, αλλά έχει αποδειχθεί ότι αφορά μόνο την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αφού η έλλειψη άσκησης επιδρά στην υγεία, που θεωρείται «κόστος» για το σύστημα (π.χ. έξοδα νοσηλείας, μείωση της απόδοσης του εργατικού δυναμικού κ.τ.λ.). Για παράδειγμα, ανάλογη έρευνα για τα προβλήματα από την έλλειψη άθλησης στη Μ. Βρετανία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το κόστος για τη βρετανική κυβέρνηση από τις συνέπειες ξεπερνούσε τα 3 δισ. ευρώ. Και αυτό ήταν που φυσικά «έκαιγε» το ίδιο το σύστημα...


ΜΠ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ