Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
12η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Κάλεσμα πάλης ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και από την Κοινή Ανακοίνωση των Νεολαιών της Συνάντησης

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 16 Οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Φλεβάρη στη Ρώμη η 12η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών με θέμα: «Η πάλη και ο ρόλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας στο επαναστατικό κίνημα, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Ενωμένοι και οργανωμένοι για το σοσιαλιστικό μέλλον».

Την ΚΝΕ εκπροσώπησαν στη Συνάντηση ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του ΚΣ και υπεύθυνος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ.

Στην ομιλία του στη Συνάντηση, ο Αρης Ευαγγελίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επισημαίνοντας: «Για να υπηρετήσουν τους σκοπούς τους δεν διστάζουν να εξαπολύουν επιθέσεις, να διχοτομούν χώρες, να δημιουργούν και να αξιοποιούν δολοφονικές/σκοταδιστικές οργανώσεις, όπως το ISIS, για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, όπως γίνεται τώρα στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Οι αστικές τάξεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Τουρκίας, των αραβικών κρατών και των μοναρχιών του Κόλπου παίζουν με τη φωτιά μιας γενίκευσης του πολέμου. Ανταγωνίζονται με τη Ρωσία, και με τα όπλα πλέον, για το πώς θα γίνει η μοιρασιά του πλούτου της Ενέργειας, ποια δίκτυα μεταφοράς θα συγκροτηθούν, με ποιους ενδιάμεσους σταθμούς και προορισμούς, ποια ιμπεριαλιστική δύναμη θα κυριαρχήσει τελικά οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά στην περιοχή».

Πρόσθεσε ακόμα: «Οι ίδιοι που στο εσωτερικό κάθε χώρας μάς καλούν σε "συναίνεση", να μην αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, μας καλούν δηλαδή στην υποταγή στους εκμεταλλευτές για να δεχτούμε να ζούμε σαν σκλάβοι, στη συνέχεια μας λένε ότι μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις και στα διάφορα ενδεχόμενα πρέπει να εξασφαλιστεί η "εθνική ενότητα". "Εθνική ενότητα", όμως, δεν μπορεί να υπάρξει σε μία ταξική κοινωνία, ούτε σε συνθήκες ειρήνης ούτε σε συνθήκες πολέμου. "Εθνική ενότητα", με άλλα λόγια, σημαίνει υπεράσπιση των συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης. Ο λαός και η νεολαία δεν έχουν κανένα συμφέρον να χύσουν το αίμα τους για τα κέρδη των ντόπιων και των ξένων επιχειρηματικών ομίλων». Επισήμανε δε ότι στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η λεγόμενη «αριστερή κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ανακούφισης του λαού και της νεολαίας από τα βάρβαρα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά υπέγραψε το 3ο βάρβαρο μνημόνιο, ενώ συνεχίζει και εντείνει την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του τόνισε ότι «η πορεία της ταξικής πάλης θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ισχυροποίηση του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και την έκφραση που αυτό θα έχει σε κάθε χώρα. Θα καθοριστεί από την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, από το δυνάμωμα της σοσιαλιστικής προοπτικής στην καθημερινή πάλη της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα από τις νέες γενιές, από τη νέα βάρδια της. Αυτό αφορά και τις Κομμουνιστικές Νεολαίες, που αναλαμβάνουμε σοβαρό μερίδιο ευθύνης. Η ιστορική πείρα αναδεικνύει ως βασικό πρόβλημα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος την έλλειψη ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής ετοιμασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ώστε να οδηγήσουν σε επαναστατικές συνθήκες την εργατική - λαϊκή εξέγερση, στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας. Η ολόπλευρη αυτή προετοιμασία πρέπει να έχει προηγηθεί σε μη επαναστατικές συνθήκες και προϋποθέτει ότι δεν πρέπει να αποσπάται ο τρέχων οικονομικός και πολιτικός αγώνας, είτε σε συνθήκες ανόδου είτε υποχώρησης του κινήματος, από το κύριο επαναστατικό πολιτικό καθήκον, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας».

«Δυναμώνουμε τον κοινό μας αγώνα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού»

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι «η κατάσταση της νεολαίας στις χώρες μας εξακολουθεί να επιδεινώνεται υπό το βάρος της ενιαίας πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους», οι Νεολαίες που υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση δηλώνουν μεταξύ άλλων πως «εχθρός μας είναι το καπιταλιστικό σύστημα, η εξουσία των μονοπωλίων», και σημειώνουν:

«Η ΕΕ καθώς και οι προωθούμενες συμφωνίες ανταποκρίνονται στην ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων αγορών, χωρίς φραγμούς και εμπόδια για τη δράση των μονοπωλίων. Παρουσιάζονται στους νέους ως επιτεύγματα και ευκαιρίες για ένα ειρηνικό μέλλον ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας. Η ελευθερία μετακίνησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών δεν έχει να κάνει με αυτά, αλλά με την πλήρη ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, τη χρήση της μετανάστευσης ως μέσου για να εξασφαλίσει το κεφάλαιο το απαραίτητο φτηνό εργατικό δυναμικό, να ενισχύει τη διάσπαση μεταξύ των εργατών. Κάθε καπιταλιστικό κράτος διαχωρίζει τους μετανάστες σε χρήσιμους και περιττούς, έχει τον έλεγχο για να επιτρέπει την ιθαγένεια. Ως Κομμουνιστικές Νεολαίες απορρίπτουμε αυτήν τη λογική, απορρίπτουμε τις περικοπές στα δικαιώματα του ασύλου, απορρίπτουμε την κατασταλτική μεταναστευτική πολιτική».

Οι Νεολαίες εκτιμούν ότι η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στα πρόθυρα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, και υπογραμμίζουν: «Το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να είναι μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Παλεύουμε ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, μέχρι την τελική συντριβή τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και συμμετέχουμε στα λαϊκά κινήματα παλεύοντας ενάντια στην κατασκευή νέων στρατιωτικών βάσεων, απαιτώντας να σταματήσουν οι στρατιωτικές δαπάνες που αφορούν ιμπεριαλιστικές ενέργειες».

Διαβεβαιώνοντας ξεκάθαρα ότι «ο αγώνας μας έχει ως στόχο την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας», προσθέτουν: «Δεν παραβλέπουμε ότι σήμερα η αστική τάξη επεκτείνει την ιδεολογική της επίθεση ενάντια στη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων. Η νίκη της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες ασφαλώς έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Η συκοφαντική εκστρατεία που διεξάγεται ενάντια στο σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε, η προσπάθεια εξίσωσής του με το ναζισμό - φασισμό και η δημιουργία της κατηγορίας του ολοκληρωτισμού (που είναι λάθος από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς), ο αντικομμουνισμός και η προσπάθεια να απαγορευτούν Κομμουνιστικά Κόμματα, Κομμουνιστικές Νεολαίες και κομμουνιστικά σύμβολα, έχουν στόχο να μεταδώσουν στη νέα γενιά μια παραμορφωμένη εικόνα του σοσιαλισμού».

Στον αντίποδα των παραπάνω, οι Κομμουνιστικές Νεολαίες δηλώνουν:

«Κοιτάζουμε προς το μέλλον με αισιοδοξία, πεπεισμένοι ότι η γενιά μας θα είναι γενιά μεγάλων εξεγέρσεων και κοινωνικών επαναστάσεων. Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα και οργανώνουμε δραστηριότητες για να γιορτάσουμε τα 100χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 2017, δείχνοντας στη νεολαία την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, ότι η κοινωνία για την οποία παλεύουμε είχε πραγματοποιηθεί και ότι μπορούμε να την κατακτήσουμε ξανά. Δηλώνουμε από εδώ, από τη Ρώμη, τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς μια κοινή πορεία, δουλεύοντας για την ισχυροποίηση των δεσμών μας, επεκτείνοντας τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και τον κοινό μας αγώνα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org