Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οσμή σκανδάλου για ΔΟΕ

Μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς και χρηματισμού παραγόντων στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FΙFA), στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή (UEFA) καθώς και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), το γαϊτανάκι του σάπιου παρασκηνίου και του πολέμου συμφερόντων με σκοπό τα κέρδη στις κορυφές του παγκόσμιου εμπορευματοποιημένου αθλητισμού ίσως να μην τελειώνει εκεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας «Guardian», η εμπλοκή του πρώην προέδρου της ΙΑΑF, Σενεγαλέζου Λαμίν Ντιακ και του γιου του Πάπα Μασάτα Ντιάκ ίσως να μην τελειώνει μόνο στο περίφημο σκάνδαλο ντόπινγκ στο ρωσικό αθλητισμό. Αντίθετα, όπως αποκαλύπτεται στο δημοσίευμα, οι γαλλικές αρχές ερευνούν την εμπλοκή των δύο και σε άλλες υποθέσεις, όπως η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από το Ρίο για το 2016 και από το Τόκιο για το 2020.

Σημειώνεται πως ο Λαμίν Ντιακ ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) από το 1999 μέχρι και το 2013 συμμετέχοντας και στις δύο σχετικές ψηφοφορίες για τις «οικοδέσποινες» πόλεις των συγκεκριμένων διοργανώσεων. Ως ενδείξεις που οδήγησαν τις αρχές να ασχοληθούν με τις συγκεκριμένες υποθέσεις και το ρόλο του Ντιακ φέρεται να είναι κάποια ύποπτα περιστατικά. Οπως, για παράδειγμα, η χορηγία αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων μιας ιαπωνικής εταιρείας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου και η αλλαγή στάσης του Ντιακ για την υποψήφια πόλη του 2020. Ο ίδιος, αν και αρχικά είχε τεθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Κωνσταντινούπολης, αργότερα βγήκε ανοιχτά υπέρ του Τόκιο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org