Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΟΒΑ - G-8
Το θερμόμετρο της έντασης χτυπά κόκκινο

Πρώτα τους κατεβάζουν από τα τρένα και μετά τους ελέγχουν

Associated Press

Πρώτα τους κατεβάζουν από τα τρένα και μετά τους ελέγχουν
ΓΕΝΟΒΑ - ΡΩΜΗ.-

Οι πύλες, χτισμένες από ατσάλι και τρόμο, βρίσκονται διάσπαρτες παντού στην πρώην πόλη των Δόγηδων, μεταλλάσσοντάς τη σε ένα απόρθητο φρούριο, ένα πραγματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, για λόγους ασφαλείας πάντα...

Το κλίμα της έντασης καλλιεργείται τεχνηέντως εβδομάδες τώρα και κορυφώνεται με την εισροή χιλιάδων διαδηλωτών από χώρες της Ευρώπης στην Ιταλία, αλλά και από τις υπόλοιπες ιταλικές πόλεις, που όλοι έχουν ως στόχο να μπορέσουν να μεταβούν στη Γένοβα για να διαδηλώσουν. Δεν πρόκειται να είναι μία εύκολη υπόθεση, καθώς, όπως κατήγγειλε, με ανακοίνωσή του την Τρίτη το βράδυ, το «Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας» - (GSF) η ιταλική κυβέρνηση ακολουθεί «τακτική που αυξάνει την ένταση», με στόχο να προκαλέσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις, αλλά και να τρομάξει τον κόσμο, για να μειωθεί η προσέλευση των διαδηλωτών ενάντια στη Σύνοδο της «Ομάδας των Οκτώ» στη Γένοβα.

Προκλήσεις

Πράγματι, στην πόλη η ένταση ανεβαίνει, ενώ το ιστορικό κέντρο έχει αποκλειστεί και αρχίζει να θυμίζει νεκρή πόλη. Η «κόκκινη ζώνη», όπου θα συνεδριάσουν οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, είναι ένα απόρθητο φρούριο: Περιβάλλεται από ένα τείχος κατασκευασμένο από τσιμεντένια μπλοκ και ατσάλινα πλέγματα. Οι ιταλικές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας κάνουν λόγο για «τείχος της ντροπής», ενώ καταγγέλλουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και ότι καταργούνται όλα τα πρωταρχικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Πίσω από το τείχος, περιπολούν πάνοπλοι καραμπινιέροι, ενώ ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή της «κίτρινης ζώνης» οι έλεγχοι είναι ασφυκτικοί.

Οι νέοι της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης - τα κόκκινα καραβάνια - φθάνουν στη Γένοβα

Associated Press

Οι νέοι της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης - τα κόκκινα καραβάνια - φθάνουν στη Γένοβα
Το GSF καταγγέλλει ότι η αστυνομία έχει αρχίσει να οργανώνει προκλήσεις. Χθες, τα ξημερώματα, οι καραμπινιέροι απέκλεισαν το Στάδιο Καρλίνι, όπου διανυκτερεύουν οι διαδηλωτές και απείλησαν να εισβάλουν για έλεγχο, για όπλα και ναρκωτικά. Μετά από κάποια επεισόδια, η αστυνομία υποχώρησε και μια επικίνδυνη σύγκρουση αποφεύχθηκε. Παράλληλα, έγιναν αρκετές συλλήψεις μεμονωμένων «επισκεπτών» στη Γένοβα, ενώ το IndyMedia κατήγγειλε τη σύλληψη και κακοποίηση τεσσάρων Γερμανών και μιας Πολωνής δημοσιογράφου, που βιντεοσκοπούσαν τους ελέγχους και τα μπλόκα στα όρια της «κόκκινης ζώνης».

Εντονα διαμαρτύρονται οι οργανωτές για τους ελέγχους και τους αποκλεισμούς στα σύνορα: «Καθώς οι ακτιβιστές συρρέουν στη Γένοβα για να παρουσιάσουν εναλλακτικούς τρόπους, με τους οποίους ο πληθυσμός του πλανήτη θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα της φτώχειας, της ανισότητας και της καταστροφής του περιβάλλοντος, το ζήτημα των συνόρων αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικό...». Μετά τον αποκλεισμό του τρένου των Βρετανών της Πρωτοβουλίας «Παγκοσμιοποιήστε την αντίσταση», μετά τη διαταγή που έδωσε ο Γάλλος υπουργός Συγκοινωνιών Κλοντ Γκισό, μετά την απόφαση συντονισμού των ενεργειών όλων των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στη Γένοβα φτάνουν διαρκώς ειδήσεις για απελάσεις στις εισόδους της Ιταλίας.

Παράλληλα, σε μία ακόμη επίδειξη της επιχείρησης τρομοκρατίας μέσω του συντονισμού όλων των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών της ΕΕ, χθες το πρωί δεν επετράπη - με αιτιολογικό την «παραβίαση» της Συνθήκης Σένγκεν, αφού είχε λίγα χρήματα παραπάνω από το κανονικό - από τις ολλανδικές αρχές ασφαλείας στον διάσημο νομικό Ορόντο Ντάγκλας, να επιβιβαστεί από το Αμστερνταμ με προορισμό τη Γένοβα, όπου και ήταν καλεσμένος του GSF να λάβει μέρος στις συζητήσεις που διεξάγονται. Ο Ορόντο Ντάγκλας είναι γνωστός από τις υποθέσεις κατά των πετρελαϊκών και πολυεθνικών εταιριών, αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του Νιγηριανού ακτιβιστή Κεν Σάρο Ουίουα, ενώ δύο χρόνια πριν ήταν στην Ιταλία για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσκαλεσμένος της προηγούμενης ιταλικής κυβέρνησης, για να βοηθήσει με τα στοιχεία που είχε συλλέξει την υπόθεση απόδοσης δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράττει η πετρελαϊκή εταιρία «Agip».

Εκστρατεία «βομβών»

Εντατικές πρόβες από τους ...Carabinieri

Associated Press

Εντατικές πρόβες από τους ...Carabinieri
Παρ' όλα αυτά, οι αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης είναι πολύ ζεστές για τους διαδηλωτές. Πολλές καφετερίες, αλλά και εστιατόρια έχουν στη βιτρίνα τους ανακοινώσεις ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, ως αντίβαρο μάλλον στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκατζόλα, που δήλωσε στη Βουλή ότι θα εφαρμοστούν τα πιο αυστηρά μέτρα εναντίον των βίαιων διαδηλωτών.

Και για να μπορέσουν να γίνουν αποδεκτά αυτά τα μέτρα, το σκηνικό στήνεται με ένα απίστευτο σερί βομβιστικών επιθέσεων, που η Ιταλία σε τέτοια συχνότητα δεν είχε γνωρίσει ούτε κατά τη διάρκεια της ταραχώδους δεκαετίας του '70, με την κορύφωση της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ετσι, ένας παγιδευμένος φάκελος εξερράγη την Τετάρτη το πρωί στα γραφεία του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TG4 στο Μιλάνο, που ανήκει στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά η γραμματέας που το άνοιξε. Νωρίτερα, άγνωστοι εκτόξευσαν βόμβα μολότοφ σε γραφείο ευρέσεως εργασίας στην ίδια πόλη. Φάκελος που περιείχε δύο σφαίρες στάλθηκε στον δήμαρχο της Γένοβας. Η επιστολή με τις δύο σφαίρες από 38άρι πιστόλι και μια φωτογραφία του Βιτόριο Ανιολέτο, εκπροσώπου του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας, που συντονίζει τις περίπου 1.000 οργανώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, εστάλη στο γραφείο του δημάρχου της Γένοβας, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Ακόμη, οι αρχές της Μπολόνια εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης μέσα σε μία κατσαρόλα! Στο μεταξύ, παγιδευμένο πακέτο εξερράγη σήμερα, χωρίς να προκαλέσει ζημιές, στην έδρα της εταιρίας «Μπένετον» στο Ποντζάνο, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της εταιρίας και της αστυνομίας της περιοχής. Πυροτεχνουργοί, επίσης, προκάλεσαν έκρηξη σε παγιδευμένο πακέτο, που βρέθηκε κοντά στον καθεδρικό ναό στο κέντρο του Μιλάνου.

Φράγμα από κοντέινερ στην υπηρεσία των G-8

Associated Press

Φράγμα από κοντέινερ στην υπηρεσία των G-8
Τέλος, η αστυνομία της Γένοβας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μαχαίρια, ψεύτικα πιστόλια και υλικά για την κατασκευή βομβών μολότοφ σε διαμέρισμα που βρίσκεται κοντά στο παλάτι των Δόγηδων, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος. Πάντως, σύμφωνα με τις αρχές, το διαμέρισμα ανήκει σε σεσημασμένο κακοποιό και το περιστατικό δε συνδέεται με τη Σύνοδο της Παρασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ