Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αρχιτέκτονες της καταστροφής

Το 1999, η εφημερίδα Ουάσιγκτον Τάιμς αποκάλυπτε στοιχεία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (DEA), κατηγορώντας την τοτινή κυβέρνηση Κλίντον πως «στήριζε» μια τρομοκρατική ομάδα που τα κύρια έσοδά της προέρχονταν από το διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το γαλλικό Γεωπολιτικό Παρατηρητήριο των Ναρκωτικών (Observatoire Geopolitique des Drogues, OGD) υπολόγιζε τα έσοδα αυτά σε 2 δισ. δολάρια ετησίως, και το περιοδικό Jane's Intelligence Review, μίλαγε για «μονοπώλιο» της ομάδας αυτής στη δυτικοευρωπαϊκή «αγορά» ναρκωτικών. Ποια ήταν η ομάδα; Το μαντέψατε - ο «UCK». Γιατί τη στήριξε με όπλα, ναρκω-δολάρια και εκπαίδευση η κυβέρνηση Κλίντον; Για να «ανατρέψει το καθεστώς Μιλόσεβιτς και να διευκολύνει την εγκαθίδρυση της αμερικανικής ηγεμονίας» στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, όπως αποκάλυψε εφέτος στέλεχος του ΝΑΤΟ στην εφημερίδα Observer. Ο στόχος επιτεύχτηκε: το Κοσσυφοπέδιο έγινε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, το καθεστώς ανετράπη, στη θέση του ανήλθε ένα «βολικότερο» και άρχισε η λεηλασία όσων πόρων έμειναν όρθιοι.

Πριν ένα μήνα, τον Ιούλη του 2001, αμερικανικά στρατεύματα που επιχειρούν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας «διέσωσαν» άνδρες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου που μίλησαν στον Ντέιβιντ Χάκγουορθ, Αμερικανό συνταγματάρχη ε.α. και νυν δημοσιογράφο («Ρ», 18/07), βρίσκονταν 17 Αμερικανοί στρατιωτικοί εν αποστρατεία που τους εκπαίδευσαν και πολεμούσαν στο πλευρό τους στο Αρατσίνοβο. Ετσι, λοιπόν, μάθαμε ότι τις κινήσεις του «νέου» «UCK» που έχει φέρει την πΓΔΜ στα πρόθυρα της διάλυσης καθοδηγεί η εταιρία MPRI, δηλαδή ο Καρλ Βουόνο, στρατηγός πέντε αστέρων εν αποστρατεία, που δηλώνει υπερηφάνως ότι η εταιρία «ενοικιάσεως στρατιωτών» που διοικεί «εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Ομορφιά...

Κι όλα αυτά ενώ οι «διπλωματικοί» απεσταλμένοι της κυβέρνησης Μπους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ουσία έχουν αναγάγει τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό σε «καθοριστικό παίκτη» των εξελίξεων στη γείτονα χώρα και αυτές οι εξελίξεις κατατείνουν σε ομοσπονδιοποίησή της -σε πρώτο στάδιο- και κατόπιν πιθανώς στην κατάτμησή της. Στη θέση της χώρας που κάποτε ξέραμε ως Γιουγκοσλαβία έχουν προκύψει ή αναδύονται κάπου 7 χωριστές επίσημες και ανεπίσημες πολιτειακές οντότητες. Η καταστροφή των Βαλκανίων ολοκληρώνεται, αν και τις τελευταίες πράξεις δεν τις είδαμε ακόμη.

Τι οδήγησε στο μακελειό; Κάποιοι οικονομολόγοι, όπως ο Στίβεν Χέλιγκερ που είχε μιλήσει το 1999 στην εφημερίδα Village Voice, επισημαίνουν ότι στόχος ήταν η «δημιουργία ενός νέου οικονομικού περιβάλλοντος» στην περιοχή, την πίσω αυλή της Ευρώπης, και η επιβολή της «σφραγίδας των ΗΠΑ». Ας μην υποτιμάται κι ο ρόλος του πολέμου ως μέσου «εκτόνωσης» των κρίσεων της καπιταλιστικής οικονομίας: ένα παλιό ρητό λέει «there's no business like the war business» - «δεν υπάρχουν μπίζνες σαν τις μπίζνες του πολέμου».

Σφαίρες επιρροής, ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις, πλουτοπαραγωγικοί πόροι, εμπορικοί δρόμοι - βάσει αυτών αποφασίστηκε και εκτελέστηκε η καταστροφή. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κεφαλαιοποιούν το αίμα που ακόμη χύνεται. Και το μεγάλο κόλπο των κυβερνήσεων της Δύσης για να αποκοιμήσει όσους έχουν ακόμη συνείδηση είναι να δικάσει στη Χάγη τον Μιλόσεβιτς επειδή, λέει, διέπραξε «εγκλήματα πολέμου». Σοβαρά; Οταν βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία δολοφονώντας χωρίς όρια ένα λαό ποιος ήταν ο εγκληματίας; Αλλά είπαμε. Η εφεύρεση «εγκλημάτων» των άλλων είναι «συνταγή» επιτυχίας για τους αρχιτέκτονες του εγκλήματος και της καταστροφής.


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ