Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Με το βλέμμα στις εξελίξεις σε όλο το τόξο από Μέση Ανατολή έως Βόρεια Αφρική, όπου διακυβεύονται ισχυρά επιχειρηματικά τους συμφέροντα, συνήλθε χτες στη Λεμεσό η 3η Ατυπη Υπουργική Συνάντηση της Ομάδας των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (Med Group), με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, κι ενώ η Συρία έχει γίνει «γης Μαδιάμ» με ευθύνη και των κυβερνήσεών τους, ως πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, υποστηρίζουν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στον πόλεμο της Συρίας». Επιμένοντας, ωστόσο, στην ανατροπή Ασαντ, ισχυρίζονται ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη υπό την παρούσα ηγεσία». Σημειώνουν ότι «η ΕΕ πρέπει να έχει άμεση και ενεργή συμβολή στην επίλυση της διαμάχης στη Συρία, με δεδομένο τον αντίκτυπο της κρίσης στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της». Παραπέρα, «υπογράμμισαν επίσης το σημαντικό ρόλο της ΕΕ και των κρατών - μελών για τη στήριξη της ικανότητας του Λιβάνου και της Ιορδανίας ως προς την αποτροπή της ευρύτερης περιφερειακής εξάπλωσης της κρίσης και για την ενίσχυση των θεσμών των δύο αυτών χωρών σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας».

Συζήτησαν για τη Λιβύη, παροτρύνοντας τη λιβυκή Βουλή «να εγκρίνει τον προσφάτως προταθέντα σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό μια λειτουργική κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας να αναλάβει καθήκοντα στην Τρίπολη το ταχύτερο δυνατό», καθώς τους τρομάζει η λεγόμενη ακυβερνησία, εξ ου και δήλωσαν ότι «θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα κατά των υπευθύνων για την υπονόμευση αυτής της λύσης». Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται εξάλλου ότι «μια κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας θα ήταν επίσης ένας σημαντικός εταίρος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών και των προκλήσεων στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, δεδομένης ειδικότερα της αυξανόμενης παρουσίας του Daesh και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων». Οπερ σημαίνει ότι, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, ετοιμάζουν εκεί νέα επέμβαση και αναζητούν επιτόπου ένα δεκανίκι.

Με αφορμή τα δίκτυα δουλεμπόρων, χαρακτήρισαν «θετική εξέλιξη» την ευρωενωσιακή επιχείρηση EUNAVFORMED SOPHIA στη Μεσόγειο «για τον εντοπισμό αυτών των εγκληματικών δικτύων», προκατέλαβαν, ωστόσο, για ανάληψη παραπέρα δράσης, λέγοντας ότι «χρειάζεται μια συνολική απάντηση με την αξιοποίηση του πλήρους φάσματος των εργαλείων που διαθέτει η ΕΕ», όρος που παραπέμπει σε στρατιωτική δράση.

Αλλωστε, καθώς η ευρύτερη αυτή περιοχή έχει πολύ «ψητό» για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, «οι υπουργοί εξέτασαν επίσης τις ευρύτερες διασυνδέσεις μεταξύ της Λιβύης και της περιοχής του Σαχέλ σε θέματα ασφάλειας και συζήτησαν τον τρόπο, με τον οποίο το κενό της διασυνοριακής ασφάλειας επιτρέπει στις τρομοκρατικές οργανώσεις να διευρύνουν περισσότερο αυτό το κενό ασφάλειας. Η ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή του Σαχέλ παραμένει βασικός στόχος στην ΕΕ και η σταθερότητα του Μάλι είναι σημαντική ως προς αυτό».

Ως προς τη «μετανάστευση», οι υπουργοί τόνισαν ότι «οι μονομερείς δράσεις των κρατών - μελών της ΕΕ δεν μπορούν να είναι η λύση σε αυτήν την κρίση, για την οποία απαιτείται συνεκτική και συστηματική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ζήτησαν, παράλληλα, «την αναχαίτιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, κυρίως μέσω της πλήρους και ταχείας εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης ΕΕ και Τουρκίας, καθώς και της υλοποίησης μέτρων διασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής των επαναπροωθήσεων».

Τέλος, οι υπουργοί συμφώνησαν «στην ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ και των κρατών - μελών της με τον Αραβικό Σύνδεσμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ