Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Κοκορομαχίες δήθεν για την πάταξη της διαφθοράς

Στη Βουλή μεταφέρθηκε χτες η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση περί σκανδάλων και διαφθοράς που τροφοδοτούν από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για να κουκουλώσουν ότι συμπλέουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο από ένα εκατομμύριο ευρώ και άνω και εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, κάνοντας χρήση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε φέρει η κυβέρνηση το Μάρτη του 2015.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης κυριάρχησαν οι κοκορομαχίες, η πλειοδοσία στην «καθαρότητα» από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικά, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουκούτσος, ανέφερε λίγο - πολύ ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε φέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο, αλλά... «όχι κι έτσι», εννοώντας την ΠΝΠ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, απάντησε ότι «εμείς δεν κρύβουμε στοιχεία, απλώς εφαρμόζουμε νόμο της δικής σας κυβέρνησης»! Η δε Χρυσή Αυγή βρήκε μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Β. Καρακώστα, να αναμασήσει τα περί «κλεπτοκρατίας» και να επιτεθεί στα «πολιτικά κόμματα»...

Να καταργηθούν τα απόρρητα που προστατεύουν τους κεφαλαιοκράτες

Τη συγκάλυψη και την κοροϊδία ανέδειξε παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Καταρχήν, θύμισε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι το ΚΚΕ από τη συζήτηση της επικύρωσής της, είχε χαρακτηρίσει τη νομοθετική ρύθμιση «σκανδαλώδη» και πως τότε και βέβαια τώρα «θέτουμε ότι το ζητούμενο είναι να μας δώσετε συγκεκριμένα στοιχεία: Ποιοι επωφελήθηκαν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση και την ΠΝΠ που την ακολούθησε και με τι ποσά».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση κρύβεται «πίσω από τις διατάξεις ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου. Το διαμόρφωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εσείς το διατηρείτε. Αν θέλατε να κάνετε κάτι διαφορετικό, είχατε τη δυνατότητα να το αλλάξετε». «Γιατί, στο κάτω - κάτω της γραφής, το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο γίνεται λάστιχο για να εξυπηρετούνται πάντοτε τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, της πλουτοκρατίας, σε συνδυασμό με την ανωνυμία και το απόρρητο, διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν και αναπτύσσονται όλα τα "λουλούδια" της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ, όπως «να καταργηθεί η ανωνυμία στις μετοχές, να καταργηθούν τα διάφορα απόρρητα, τα οποία επί της ουσίας, ως απόρρητα, προστατεύουν τους κεφαλαιοκράτες».

«Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ακριβώς το καπιταλιστικό σύστημα. Είναι οι καπιταλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές, οι οποίοι αποτελούν και τους άρπαγες του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Είναι αυτοί που στο όνομα τού να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερα, αμύθητα πλούτη, διαφθείρουν και αξιοποιούν τις διασυνδέσεις τους με το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά και με το αστικό κράτος. Και εσείς είσαστε συμμέτοχοι».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει τα στοιχεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, αλλά «ετοιμάζετε ένα νέο φορολογικό νόμο, ο οποίος θα είναι εξίσου αντιλαϊκός και θα πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα, διατηρώντας στο ακέραιο τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ