Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το Προσφυγικό

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστικές τάξεις και βεβαίως ο Γολγοθάς των εκατοντάδων χιλιάδων ξεριζωμένων, θυμάτων και της ΕΕ, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους σε διάφορες περιοχές στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Επίσης, ξεχειλίζει η υποκρισία όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ενώ την ίδια ώρα ευθύνονται γι' αυτή τη μεγάλη καταστροφή, κάνουν το βίο αβίωτο στα καραβάνια των προσφύγων και μεταναστών, με πιο αυστηρή διαλογή και περιορισμό των ροών στα σύνορα. Οι ευρωπαϊκές συμφωνίες και αποφάσεις (όπως οι Συνθήκες της Σένγκεν και του Δουβλίνου 2), που κι η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται ότι δεν εφαρμόζονται, είναι ακριβώς η αιτία του μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και στη χώρα μας.

Πάντως, η στρόφιγγα της ροής προσφύγων προς τη Βόρεια Ευρώπη όλο και κλείνει. Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δέχεται το πολύ 500 πρόσφυγες τη μέρα, με βάση και τις ροές που ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν και οι γειτονικές χώρες όπως η Κροατία και η Σλοβενία. Οπως ανακοίνωσε χτες η σλοβενική αστυνομία, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους τη μέρα.

Ταυτόχρονα, η γερμανική Βουλή ενέκρινε την Πέμπτη με ψήφους 429 υπέρ έναντι 147 σειρά μέτρων που αυστηροποιούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες. Επίσης, σε όσους χορηγηθεί καθεστώς «επικουρικής προστασίας» (που είναι ένα στάδιο κάτω από εκείνον του «ασύλου»), δεν θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν στη Γερμανία και τα μέλη της οικογένειάς τους, για διάστημα δύο ετών. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung», οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τον ακριβή χώρο διαμονής 130.000 εκ των μεταναστών και προσφύγων που εισήλθαν το 2015 στο έδαφος της Γερμανίας, δηλαδή του 13% του συνόλου.

Την ίδια ώρα, η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, Λάζλο Τροκσάνι, ανακοίνωσε σχετικά με το δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων ότι θα γίνει «το νωρίτερο δυνατό σε 150 μέρες, ενώ το αργότερο σε 250 μέρες».

Τέλος, γαλλικό δικαστήριο επικύρωσε την εντολή μερικής εκκένωσης της παραγκούπολης του Καλαί, όπου μετανάστες κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής έχουν στήσει πέρασμα για την πορεία τους μέσω της Σήραγγας της Μάγχης προς τη Μεγάλη Βρετανία.

  • Τους περιορισμούς στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων (Αυστρία,Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) που επιβάλλονται στους πρόσφυγες κατήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν σημειώνοντας ότι «δε συνάδουν με τη Σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ