Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ»
Συγκλίνουν στο ανέβασμα του αντιλαϊκού πήχη

Και εκβιάζουν για άμεση υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, λέγοντας ότι «το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον»...

Το έδαφος για τις «δύσκολες» αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις προετοιμάζουν με παρεμβάσεις τους οι Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί

Associated Press

Το έδαφος για τις «δύσκολες» αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις προετοιμάζουν με παρεμβάσεις τους οι Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα, τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το «κουαρτέτο» των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) συγκλίνουν στην κατεύθυνση διόγκωσης των αντιλαϊκών μέτρων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η παραπέρα σύνθλιψη των επικουρικών συντάξεων.

Τη ίδια ώρα, το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα προσλαμβάνει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του μνημονίου.

Αυτό είναι και το μήνυμα, που απέστειλε στο χτεσινό «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο, η τυχόν «καθυστέρηση» θα σημάνει την αύξηση του «κόστους» στο μέλλον. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα, ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε τις πιθανότητες «επιτυχίας» και θα μείωνε την αβεβαιότητα, διαβεβαιώνοντας ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση είναι «θετικό».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στη Σαγκάη, δήλωσε: «Ενώ είναι πολιτικά δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη πρέπει να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών θεμάτων», προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο βρίσκονται οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες και αντιθέσεις γύρω από τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση των ρυθμών ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις, που έγιναν στο πλαίσιο της Συνόδου του G20 στη Σαγκάη:

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί. Και πρέπει να σκεφτούμε το πώς μπορούμε να επιτύχουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων». Ο ίδιος υποστήριξε πως για την ανάπτυξη της οικονομίας «δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί με τις οποίες αποφεύγεις τις μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας: «Το να μιλάμε για πακέτα τόνωσης της οικονομίας, απλώς μας αποσπά από το αληθινό έργο που έχουμε μπροστά μας».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών του G20 να παρουσιάσουν νέα μέτρα στήριξης της ζήτησης, για να περιορίσουν τους κινδύνους, καθώς επιδεινώνονται οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το ΔΝΤ επιδιώκει να προχωρήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ