Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τα κέντρα μετεγκατάστασης

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που έχει υπογράψει με την ΕΕ και στρέφονται ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών και την επιτάχυνση των έργων για τη δημιουργία και τη λειτουργία «κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών» («hot spots»), καθώς και «κέντρων μετεγκατάστασης» («relocation camp»), αποφάσισε να προχωρήσει και στη δημιουργία 5 ακόμα κέντρων «φιλοξενίας», ενός στα Γιαννιτσά και τεσσάρων σε χωριά του νομού Κιλκίς (Ν. Καβάλα, Χέρσο, Δροσάτο, Κεντρικό), πέρα από τους χώρους - καταυλισμούς που ήδη λειτουργούν σε Ειδομένη (σύνορα με ΠΓΔΜ) και Πολύκαστρο (βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ).

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ειδικότερα για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στο Κιλκίς τονίζει, ανάμεσα σε άλλα:

«Υπάρχει κίνδυνος, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης (τείχη και φράχτες στα σύνορα, κατασταλτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, Συνθήκη του Δουβλίνου και της Σένγκεν) να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δε θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο.

Ειδικά το σχέδιο για 4 κέντρα σε ένα νομό (με 2 επιπλέον να λειτουργούν ήδη), θα μετατρέψει το Κιλκίς σε "νομό - στρατόπεδο συγκέντρωσης" μεταναστών και προσφύγων, με πιθανότητα εγκλωβισμού πάνω από 20.000 ανθρώπων.

Ως ΚΚΕ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Συγκεκριμένα:

-- Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.

-- Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

-- Οχι στα "hot spots", γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.

-- Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

-- Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

-- Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

-- Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Εξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται».

Τέλος, καλεί το λαό να μην επιτρέψει να περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο, να στοχεύσει τον πραγματικό ένοχο, το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που στο κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα, κάνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς. Να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να εντείνει την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση στην κυβέρνηση για το θέμα των μεταναστών(7/3/2018)
Στάση εργασίας ενάντια στην απληρωσιά(15/11/2017)
Να μην κατασκευαστεί κέντρο κράτησης στην Κω(24/2/2017)
Τι προτείνει το ΚΚΕ(4/3/2016)
Διαχείριση με στρατό, εγκλωβισμό, επαναπροωθήσεις(4/3/2016)
Καταδίκασαν την πολιτική που προκαλεί ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προσφυγιά(7/11/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org