Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Σωτήρη Ζαριανόπουλο επισκέφτηκε χτες το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά

Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Διαβατά
Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Διαβατά
Φουντώνει καθημερινά το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη χώρα μας. Χτες, περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης, ενώ άλλοι 600 παρέμεναν στο βενζινάδικο έξω από το Πολύκαστρο. Οι αριθμοί αυτοί μεταβάλλονται καθημερινά, καθώς οι πρόσφυγες που «φιλοξενούνται» σε προσωρινές υποδομές σε Καβάλα, Κοζάνη, Γρεβενά, Δεκάτη, αλλά και στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη ελπίζοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες προορισμού τους στη Βόρεια Ευρώπη.

Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Δέλτα. Εκεί ενημερώθηκε για τις υποδομές και τη λειτουργία του κέντρου και διαπίστωσε τα προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Οι περίπου 2.000 πρόσφυγες, κύρια Σύροι και Ιρακινοί, διαμένουν στους 180 οικίσκους και σκηνές των 8 ατόμων που έχουν τοποθετηθεί. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για θερμαντικά σώματα, προκειμένου να αντέξουν το κρύο και την υγρασία που είναι έντονα στην περιοχή.

Το στρατόπεδο
Το στρατόπεδο
Νερό μεταφέρεται με υδροφόρες, καθώς δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και ο Δήμος Δέλτα, μέσω της ΔΕΥΑΔ που έχει την αρμοδιότητα ύδρευσης - αποχέτευσης, αρνήθηκε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα. Αναμένεται η ΕΥΑΘ να αντιμετωπίσει το ζήτημα, μόλις εγκριθούν τα ανάλογα κονδύλια από το αρμόδιο υπουργείο. Το ΥΜΑΘ συνέδραμε στη διοικητική υποστήριξη του Κέντρου με μέσα και υπαλλήλους . Για την καθαριότητα του χώρου, ο Δήμος Ωραιοκάστρου διέθεσε χτες το πρωί 5 εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια διέθεσε ρούχα και είδη υπόδησης που συγκεντρώθηκαν από τους δημότες για την ανακούφιση των προσφύγων. Η ευθύνη καταγραφής και σίτισης έχει ανατεθεί στο στρατό. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, καλύπτονται οι ανάγκες σε πρωινό και μεσημεριανό, κυρίως με ξηρά τροφή, όμως υπάρχει αδυναμία κάλυψης σε ό,τι αφορά τη βραδινή σίτιση.

Στο κέντρο είναι εγκατεστημένοι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η ΜΚΟ «Μετάδραση» και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι «Γιατροί του Κόσμου» και ο Ερυθρός Σταυρός. Η Αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια δεσμεύτηκε για στήριξη με γιατρούς και υγειονομικό υλικό και για αντιμετώπιση των σοβαρότερων περιστατικών από το Κέντρο Υγείας Διαβατών και τα νοσοκομεία. Τα περιστατικά που καταγράφονται, αφορούν αναπνευστικά προβλήματα, πυρετούς, διάρροιες, εμετούς από την ταλαιπωρία και λιγότερο μυοσκελετικά προβλήματα. Επίσης καταγράφονται αρκετές αιμορραγίες και αποβολές εγκύων.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε δήλωσή του, σημείωσε: «Οι συνθήκες στο στρατόπεδο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, αναδεικνύουν την ανάγκη κεντρικής οργάνωσης για σίτιση, στέγαση, ιατρική βοήθεια, διερμηνεία, ενημέρωση για τις δυνατότητες και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πολιτική της ΕΕ. Το κράτος πρέπει να οργανώσει χώρους φιλοξενίας που θα αντιμετωπίζουν όλα τα ζωτικά προβλήματα της σίτισης, της ένδυσης, της θέρμανσης, της ύδρευσης, της ιατρικής περίθαλψης, της διερμηνείας, της νομικής συμπαράστασης και βεβαίως το άνοιγμα των συνόρων και τη μεταφορά των προσφύγων, σε σύγκρουση με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις της ΕΕ που κλείνει τα σύνορα στα θύματα της πολιτικής της, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».

  • Ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας (μέλος της ΟΓΕ) καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να συμβάλλουν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στη Λευκόβρυση, στο Γραφείο του Συλλόγου, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, ώστε στη συνέχεια οργανωμένα να παραδοθούν στους πρόσφυγες.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org