Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
«Τεστάρουν» τα πυρηνικά τους όπλα

Δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου στο Νότιο Ειρηνικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη δεύτερη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου μέσα σε μια βδομάδα προχώρησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα) οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο των ασκήσεων, με τις οποίες οι ΗΠΑ «τεστάρουν» την αξιοπιστία των πυρηνικών τους όπλων.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γουόρκ, από το Γενάρη του 2011 έχουν γίνει 15 τέτοιες δοκιμές, ενώ μιλώντας καθαρά πρόσθεσε: «Εμείς, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι κάνουμε διαρκώς δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, για να αποδείξουμε ότι οι πύραυλοι που έχουμε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι αξιόπιστοι. Και αυτό είναι ένα μήνυμα... ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα εάν είναι απαραίτητο». Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια και μόλις μισή ώρα μετά κατέπεσε κοντά στα νησιά Μάρσαλ, δηλαδή 6.500 χιλιόμετρα μακριά.

Η επιλογή των ΗΠΑ να περιλάβουν ως «στόχο» μια τοποθεσία στο Νότιο Ειρηνικό σχετίζεται εμφανέστατα με την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ειδικά στη ζώνη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας όπου το Πεκίνο έχει σημαντικές εδαφικές διαφορές με άλλες χώρες και η Ουάσιγκτον ανέλαβε το ρόλο «προστάτη» της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, ξεκινώντας περιπολίες με πολεμικά πλοία. Μάλιστα, παρά τις κινεζικές αντιδράσεις διαμηνύει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της θα συνεχίσουν να πλέουν και να επιχειρούν «όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο». Από τη δική της μεριά, και η Κίνα κλιμακώνει τις κινήσεις της, αφενός περιγράφοντας ως «κίνηση αυτοάμυνας» τη συγκέντρωση οπλικών συστημάτων στην περιοχή, αφετέρου καταδικάζοντας ως απειλή για την «παγκόσμια σταθερότητα» την ανάπτυξη υπερσύγχρονων συστημάτων όπως το THAAD, το οποίο ΗΠΑ και Νότια Κορέα σχεδιάζουν να αναπτύξουν σύντομα στην Κορεατική Χερσόνησο, δηλαδή στα βορειότερα της περιοχής.

Ενδεικτικό της όξυνσης των ανταγωνισμών είναι και ότι στο νέο προϋπολογισμό των στρατιωτικών δαπανών, το Πεντάγωνο προβλέπει αύξηση των χρημάτων που θα «αξιοποιηθούν» για τη συντήρηση, αναβάθμιση ή αντικατάσταση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Κατά τα άλλα, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να «δώσει τα πάντα» για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, καταγγέλλοντας τις κινήσεις της ΛΔ Κορέας. Χτες, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο απόφασης κατά της Πιονγιάνγκ, λέγοντας πως «για πρώτη φορά στην ιστορία, όλα τα φορτία με κατεύθυνση ή προορισμό τη ΛΔΚ θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική επιθεώρηση». Μεταξύ άλλων, η πρόταση περιλαμβάνει ολοκληρωτικό εμπάργκο σε όλα τα συμβατικά όπλα και ενίσχυση των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών κυρώσεων που ήδη έχουν επιβληθεί στη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ