Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μονόδρομος η ενίσχυση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Αποσπάσματα σχετικά με το Προσφυγικό από ομιλία του Ν. Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση στην Ελευσίνα

Από τη συγκέντρωση στην Ελευσίνα
Από τη συγκέντρωση στην Ελευσίνα
Σε πολιτική συγκέντρωση των ΚΟΒ Ελευσίνας της ΤΟ Θριασίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μίλησε την Τετάρτη 24/2 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε στις σύνθετες εξελίξεις της περιόδου, στην επίθεση που δέχεται ο λαός από τη συγκυβέρνηση, το κεφάλαιο και την ΕΕ, καθώς και στους αγώνες που είναι σε εξέλιξη.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα, ως αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και στη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, με ευθύνη της συγκυβέρνησης.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Ν. Σοφιανού.

***

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας ξεκίνησε. Η πλειοψηφία του λαού μας παρακολουθεί με ανησυχία όλο αυτό το ανθρώπινο δράμα, που έχουν προκαλέσει οι απροκάλυπτες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πολύ κοντά στην περιοχή μας. Ενα δράμα που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις υποκρισίες και τα μεγάλα λόγια που ακούμε από τη συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, περί αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες.

Στις πλάτες ενός λαού, που εδώ και εφτά χρόνια πληρώνει ακριβά την κρίση της οικονομίας αυτού του συστήματος, σε συνθήκες ακραίες που έχει δημιουργήσει αυτή η πολιτική διαχείρισης της κρίσης με τα μνημόνια, προηγούμενα και σημερινά, έρχεται να προστεθεί και η πίεση από τις συνθήκες που διαμορφώνουν στην καθημερινότητα του λαού μας η μετατροπή της χώρας μας σε στρατόπεδο εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε, γιατί δεν είναι αμέσως και με μια πρώτη ανάγνωση ρατσιστές και ξενόφοβοι όσοι ανησυχούν, όσοι αναδεικνύουν τις συνέπειες που φέρνει στην καθημερινότητα του λαού μας η υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχει συνυπογράψει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση.

Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι το Κόμμα μας από τον Οκτώβρη κατήγγειλε τη συμφωνία της συγκυβέρνησης στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ για τη λεγόμενη «φιλοξενία» πενήντα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας που είχε εμφανίσει πανηγυρικά ο Τσίπρας. Η περιβόητη φιλοξενία προέβλεπε αυτά που τρέχει τώρα να φτιάξει η συγκυβέρνηση: Τα «hots spots», τα κέντρα διαλογής και εγκλωβισμού, δηλαδή τη νομιμοποίηση του δουλεμπορίου και το κρύψιμο των ευθυνών για το δράμα των προσφύγων. Τη διαχείρισή τους με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι ισχυροί κύκλοι στην ΕΕ, σύμφωνα με τις ανάγκες τους για ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, δημιουργώντας τη στρόφιγγα για αυτές τις ροές.

Ουσιαστικά, δηλαδή, υλοποιείται η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Το λέμε αυτό, γιατί είναι μια πολιτική που βρίσκει την ανοιχτή στήριξη και συναίνεση όλου του «ευρωενωσιακού» πολιτικού τόξου. Συμφωνούν, στηρίζουν, τρέχουν να υλοποιήσουν και αντιπολιτεύονται τη συγκυβέρνηση, γιατί υποτίθεται ότι δεν έτρεξε γρήγορα αυτές τις αποφάσεις.

Γι' αυτό να ψάξουν αλλού να βρουν τη λεγόμενη «εθνική συνεννόηση» γύρω από το Προσφυγικό, την οποία «μαγειρεύουν» στο έδαφος της διαχείρισης των συνεπειών από την κρίση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Ας κλάψουν όλες μαζί οι «ευρωενωσίτικες» δυνάμεις για τις δήθεν αξίες της ΕΕ, οι οποίες «δεν μπορούν να συμβιβαστούν με φράχτες». Αυτή η λυκοσυμμαχία άλλοτε υποτίθεται θα γίνεται φιλοπροσφυγική και άλλοτε θα υψώνει συρματοπλέγματα, πάντα με βάση τα δικά της συμφέροντα, με βάση το ποιες κοινές πρακτικές βοηθάνε την προώθηση των δικών τους πολιτικών και γεωστρατηγικών στόχων και φιλοδοξιών.

Οι αιτίες του προβλήματος και τα καθήκοντα για τους λαούς

Σ' αυτό το σκηνικό, που έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του λαού μας, στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να περάσει τα μέτρα που συναποφάσισαν και ψήφισαν το καλοκαίρι, δεν πρέπει να χαθούν καθόλου οι αιτίες, αντίθετα πρέπει να αναδειχτούν και να γίνει σοβαρή συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς λαϊκούς ανθρώπους που πραγματικά ανησυχούν και αγωνιούν. Για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση. Να γίνει συζήτηση για τον πόλεμο που ξεκίνησαν οι ιμπεριαλιστές και τον συνεχίζουν διαγκωνιζόμενοι σε βομβαρδισμούς, μια οι Αμερικάνοι, μια οι Ρώσοι, οι άλλες χώρες της ΕΕ στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν.

Η χώρα μας συμμετέχει σ' αυτόν τον πόλεμο, δεν είμαστε έξω από αυτό το μακελειό που έχουν φτιάξει οι ιμπεριαλιστές. Συμμετέχει, στηρίζει αυτούς τους σχεδιασμούς μέσα από την ΕΕ, μέσα από το ΝΑΤΟ και αντιμετωπίζει τώρα τις συνέπειες αυτής της συμμετοχής που φέρνει ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις. Δεν πρέπει να βγάλουμε στην άκρη την πιθανότητα να μας εμπλέξουν ακόμα πιο άμεσα σε αυτό το μακελειό.

Μιλώντας για τις αιτίες, είναι οι οξύτατοι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών, που λύνονται ακόμα πιο έντονα στα πεδία των μαχών, με τη δημιουργία αξόνων και αντιαξόνων, με στόχο την προώθηση των γεωστρατηγικών επιλογών της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τη δημοκρατία, όταν με τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» ισοπέδωναν λαούς, όταν έκαναν τη Λιβύη κυριολεκτικά προτεκτοράτο, που δεν διοικείται και στην οποία ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ακόμα πιο ανοιχτή επέμβαση το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τους ισλαμιστές τρομοκράτες, τους οποίους οι ίδιοι χρηματοδότησαν και εξόπλισαν. Δεν τους άρεσε ο Ασαντ και εδώ και πέντε χρόνια προετοίμασαν, εξόπλισαν, πλήρωσαν ακριβά, πριν φτάσουν στην άμεση εμπλοκή, τις διάφορες ομάδες για να τον υπονομεύσουν.

Αρα είναι κρίσιμο να αναδείξουμε ότι αυτό το μακελειό που γίνεται σε βάρος των λαών δημιουργεί καθήκοντα και γι' αυτούς τους λαούς. Δημιουργεί την ανάγκη το Διεθνές Κομμουνιστικο Κίνημα, παρά την κρίση στρατηγικής στην οποία βρίσκεται, να αναδείξει την ανάγκη της πάλης των λαών στη χώρα τους. Την πάλη απέναντι στους ιμπεριαλιστές, απέναντι στις στρατηγικές του κεφαλαίου που αυτό διαμορφώνει και τις συμμαχίες που κάνει σε κάθε χώρα.

Πάλη, διεκδίκηση, αλληλεγγύη

Χρειάζεται, επίσης, να αποκαλυφθεί η υποκρισία της συγκυβέρνησης. Δεν είναι ανθρωπισμός και αλληλεγγύη η διαλογή και ο εγκλωβισμός. Αυτός ο κόσμος έχει τη δυνατότητα και πρέπει να στηριχτεί η επιλογή του να ταξιδέψει στις χώρες προορισμού.

Γι' αυτό και από την αρχή το Κόμμα μας πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, πέρα από την προσπάθεια να αποκαλύψουμε τις αιτίες και να αντιμετωπίσουμε ρατσιστικές και ναζιστικές φωνές, που έρχονται και δυναμώνουν.

Απέναντι στα στρατόπεδα εγκλωβισμού μιλήσαμε για ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και την ανάγκη άμεσα αυτός ο κόσμος μετά την ταυτοποίησή του να πηγαίνει στα σημεία εξόδου. Μιλήσαμε για την ανάγκη αυτή η ευθύνη απέναντι στο δράμα αυτών των ανθρώπων να υλοποιείται από το κράτος, τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες του και όχι από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΜΚΟ, που κυριολεκτικά έχουν ανοίξει τρελές δουλειές στο δράμα αυτών των ανθρώπων.

Καλέσαμε και καλούμε και τώρα σε απειθαρχία στις αποφάσεις της κυβέρνησης που υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ. Είπαμε ότι πρέπει να αμφισβητηθεί στην πράξη το «Δουβλίνο», η συνθήκη που όλοι μαζί υπέγραψαν και διαμορφώνει τους όρους εγκλωβισμού. Είπαμε να μη φοβάται ο λαός μας από μια φιλολογία γύρω από την «Σένγκεν». Η «Σένγκεν» δε διαμορφώθηκε, για να ταξιδεύουν υποτίθεται ελεύθερα οι άνθρωποι της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε για να ταξιδεύουν ελεύθερα οι υπηρεσίες και τα εμπορεύματά τους και ταυτόχρονα να φακελώνονται, επίσης, ελεύθερα τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών.

Σ' αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες πρέπει να δυναμώσει η πάλη, η διεκδίκηση, η αλληλεγγύη, αλλά και η απομόνωση της καλυμμένης ή απροκάλυπτης παρέμβασης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Με επιχειρήματα, με βάση αυτά που λένε, αλλά και δε λένε. Τι λένε σήμερα οι ναζιστές για αυτό το σκηνικό; Να κλείσουμε τα θαλάσσια σύνορα. Δηλαδή, να πνίξουμε ανθρώπους! Μόνο που φοβούνται να το πουν.

Οι λυκοσυμμαχίες δεν είναι παράγοντας ειρήνης

Εχει σημασία και το έχουμε πει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, ιδιαιτέρα μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη: Αυτή η κυβέρνηση που στηρίζεται από τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, αλλά και από τους Ευρωπαίους εταίρους της, σε σημαντικό βαθμό, ήρθε για να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά, που ξεκίνησαν οι προηγούμενοι, στο έδαφος της προσπάθειας να διαχειριστούν την κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, φορτώνοντας ασήκωτα βάρη στις πλάτες του λαούς μας.

Υπάρχει όμως ανάγκη να δούμε το εξής: Ακόμα και σ' αυτήν την προσπάθεια να «βγάλουν» τη βρώμικη δουλειά, έχουν «ξεφύγει» εντελώς. Δεν είναι τυχαίο ότι έφτασαν να καλέσουν το ΝΑΤΟ να φυλάει τα σύνορα της Ελλάδας στο Αιγαίο, τα οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει, αλλά αμφισβητεί. Δε φτάνει που τους έφεραν, αλλά τους καλούν να επιταχύνουν τη δράση τους στο Αιγαίο, τους δίνουν όσα λιμάνια χρειάζονται για να στέκουν τα πλοία τους, υποτίθεται για να αντιμετωπίσουν τις φουσκωτές βάρκες, που στο πλαίσιο ενός ανοιχτού εμπορίου ανθρώπων δίνουν και παίρνουν από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες η σημερινή συγκυβέρνηση, κάνοντας το «καλό παιδί», καλώντας τη λυκοσυμμαχία να επιβλέπει τη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Η λογική του «καλού παιδιού», ότι «εμείς κάναμε ό,τι μας ζητήσατε, η Τουρκία φταίει και αυτήν πιέστε», κυριολεκτικά προωθεί στην πράξη το γκριζάρισμα, τη συνδιαχείριση, προσδοκώντας ότι το ΝΑΤΟ, δηλαδή ο λύκος, θα μπει στο μαντρί για να φυλάξει τα πρόβατα.

Υπάρχει ένα συμπέρασμα, που πρέπει να αναδειχθεί: Οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας ανοιχτής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παράγοντας εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους αχαλίνωτους ανταγωνισμούς. Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι αντιλαϊκοί συνολικά για τα συμφέροντα όλων των λαών, και του ελληνικού και των άλλων λαών της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι μονόδρομος να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή μας. Αυτός ο μονόδρομος είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωράει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για υπερδομή εγκλωβισμού των ξεριζωμένων(2021-04-13 00:00:00.0)
Απαίτηση των νησιωτών να κλείσουν τα κέντρα εγκλωβισμού των προσφύγων(2021-03-25 00:00:00.0)
Για το θάνατο του βρέφους στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας(2017-02-03 00:00:00.0)
Ανακοίνωση του ΚΚΕ στα Αραβικά και Αγγλικά για πρόσφυγες και μετανάστες(2016-05-26 00:00:00.0)
Τα «συζυγικά καβγαδάκια» δεν κρύβουν τη στήριξή τους στην αντιλαϊκή πολιτική(2016-03-18 00:00:00.0)
Στην πλατεία Βικτωρίας(2016-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ